Отворена болница у Батајници

Otvorena bolnica u Batajnici

4 decembra 2020

U Batajnici je otvorena nova, najveća kovid bolnica, izgrađena za samo četiri meseca. Prvi pacijenti će u tu zdravstvenu ustanovu ući danas posle 17 sati.

Otvaranju bolnice prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar i Darija Kisić Tepavčević, direktor KCS Milika Ašanin, direktora bolnice Tatjana Adžić Vukičević.Bolnica ima 930 mesta, i to 680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege.

U bolnici će biti devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta, a primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

U njoj će raditi iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije, najbolje medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kao i mlade kolege koje su primljene na konkursu, a ustanova će imati i sve potrebne aparate i najsavremenija sredstva.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je ovo istorijski dan za Srbiju, u svakom smislu, jer se otvara nova bolnica, izgrađena za četiri meseca.

„Uradili smo za četiri meseca, nešto što ranije nismo za 40 godina, izgradili novu bolnicu“, rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da Srbija dobija bolnicu u najtežem trenutku, kada je danima ogroman broj novozaraženih, i preko 800 pacijenata dnevno hospitalizovanih, a pritisak na zdravstveni sistem kontinuiran već devet meseci.

„Dobijamo bolnicu kada nam je najpotrebnija“, naglasila je Brnabićeva.

Ona je podsetila da je kamen temeljac postavljen 1. avgusta, u vreme kada je sve delovalo mirno, kada se činilo da smo naučili sve o koroni i da ništa ne može da iznenadi, ali je predsednik Vučić odlučio da se uloži 80 miliona evra u nove bolnice i opremu.

„Uspeli smo i Srbija će iz svega ovoga izaći jača“, poručila je premijerka.

Kako je rekla, naš zdravstveni sistem će izaći mnogo jači, sa dve potpuno nove bolnice, sa novom opremom, koje nije bilo, i ne u ovim količinama, kao i sa novim znanjem i ljudima, većim platama za zdravstvene radnike, sa saznanjem koliko nam je zdravstvo potrebno i energijom da ulažemo dalje, preneo je Tanjug.

U Batajnici 1.500 zdravstvenih radnika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će u novoj kovid bolnici u Batajnici biti zaposleno 1.500 medicinskih radnika, dok će u kovid bolnici u Kruševcu, koja se gradi, raditi njih 900.

Lončar je napomenuo da neće u prvim danima u bolnici u Batajnici biti svih 1.500 radnika, već će se broj povećavati kako se budu popunjavali bolnički kreveti.

Ministar zdravlja je naveo da će u novoj bolnici raditi zaposleni većinom iz KC Srbije, kao i iz svih ostalih bolnica i zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije, dok će u bolnici u Kruševcu većinom raditi zaposleni iz KC Niš i iz ostalih zdravstvenih ustanova sa juga.

Na pitanje novinara na koji način će biti popunjena upražnjena mesta u KC Srbije, Lončar je rekao da nikakvi nedostaci i upražnjena mesta u toj ustanovi ne postoje, zato što je država na vreme zaposlila nove lekare i medicinske sestre.

Direktorka bolnice Adžić Vukičević rekla je da je zahvalna svima koji su učestvovali u gradnji i opremanju nove bolnice.

„Kada sam upisivala medicinu pre 25 godina, nisam ni pretpostavila da ću u radnom veku da se sretnem sa ovako teškom epidemijom“, rekla je ona i dodala da je impresionirana zdanjem i kapacitetima koje bolnica nudi.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nine says:

    U međuvremenu su oni vredni radnici dovedeni s juga Srbije zamenili strujne sklopke koje je prethodnog dana Veliki vođa pokazao pred televizijskim kamerama na slici, ističući da ih je neko zapalio upaljačem. Neki čudan saboter, sličan onom navodnom teroristi koji je ostavio municiju u prikolici nasred puta u blizini Jajinaca. Bar toliko se razumem u elektro materijal da znam da električne sklopke niko ne može zapaliti upaljačem, ali to sam ostavio za stručnjake za tu oblast. I evo odgovora Miroslava Parovića, kome je to struka, objavljenog na portalu Srbin info: Kao elektroinženjer sa decenijskim radnim iskustvom mogu da kažem da bi samo „kompletan idiot“ organizovao diverziju tako što bi negorivi materijal od kojeg je napravljena strujna sklopka spaljivao upaljačem. Ujedno ukoliko naše službe bezbednosti koje su i dostavile Vučiću „dokaze o diverziji“ ne mogu da zaključe to da bi samo „kompletan idiot“ organizovao diverziju na taj način i ako nema nikoga ko bi na to ukazao predsedniku države onda hitno treba smeniti sve načelnike tih službi jer predstavljaju opasnost po naciju. Dakle, ovaj, kako je to izjavio Draško Stanovuković za Milorada Dodika, ne laže čim zine samo ako jede.

  2. Nine says:

    Kad je držao monolog posle priče o paljenju sklopki i samohvalisanja o svemu i svačemu, kao i obično, voditeljka je na kraju dodala – Kad ste već naručili politička pitanja, da se, ovaj… ali rečenicu nije završila. A predsednik Srbije, kada je čuo šta je izgovoreno u studiju, brže-bolje je reagovao. – Nikakvo pitanje ja nisam naručio i bilo bi fer da to kažete gledaocima. Naučio čovek na monolog. Mogao je pre početka reći novinarki, kao i onaj glumac u Audiciji: "Mogu ja i recitaciju"! Ljudi koji gledaju "fabriku laži" lepo snimili šta se događalo i sad može maglu prodavati nepismenim babama koje mu veruju, jer za drugu istinu ne znaju. Njima nije otimao penziju, jer su neke od njih same priznale da im je penzija niža od 25.000 dinara. One su još dobijale i povišicu, koju je pojelo povećanja TV takse. Da im nije dece ne bi imale šta da jedu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *