Отворена болница у Батајници

Отворена болница у Батајници

4 децембра 2020

У Батајници је отворена нова, највећа ковид болница, изграђена за само четири месеца. Први пацијенти ће у ту здравствену установу ући данас после 17 сати.

Отварању болнице присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министри Златибор Лончар и Дарија Кисић Тепавчевић, директор КЦС Милика Ашанин, директора болнице Татјана Аџић Вукичевић.Болница има 930 места, и то 680 полуинтензивне и 250 интензивне неге.

У болници ће бити девет великих одељења са по 30-40 кревета, а примаће пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом.

У њој ће радити искусни специјалисти из Клиничког центра Србије, најбоље медицинске сестре, техничари, физиотерапеути, лаборанти, као и младе колеге које су примљене на конкурсу, а установа ће имати и све потребне апарате и најсавременија средства.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је ово историјски дан за Србију, у сваком смислу, јер се отвара нова болница, изграђена за четири месеца.

„Урадили смо за четири месеца, нешто што раније нисмо за 40 година, изградили нову болницу“, рекла је Брнабићева.

Она је рекла да Србија добија болницу у најтежем тренутку, када је данима огроман број новозаражених, и преко 800 пацијената дневно хоспитализованих, а притисак на здравствени систем континуиран већ девет месеци.

„Добијамо болницу када нам је најпотребнија“, нагласила је Брнабићева.

Она је подсетила да је камен темељац постављен 1. августа, у време када је све деловало мирно, када се чинило да смо научили све о корони и да ништа не може да изненади, али је председник Вучић одлучио да се уложи 80 милиона евра у нове болнице и опрему.

„Успели смо и Србија ће из свега овога изаћи јача“, поручила је премијерка.

Како је рекла, наш здравствени систем ће изаћи много јачи, са две потпуно нове болнице, са новом опремом, које није било, и не у овим количинама, као и са новим знањем и људима, већим платама за здравствене раднике, са сазнањем колико нам је здравство потребно и енергијом да улажемо даље, пренео је Танјуг.

У Батајници 1.500 здравствених радника

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће у новој ковид болници у Батајници бити запослено 1.500 медицинских радника, док ће у ковид болници у Крушевцу, која се гради, радити њих 900.

Лончар је напоменуо да неће у првим данима у болници у Батајници бити свих 1.500 радника, већ ће се број повећавати како се буду попуњавали болнички кревети.

Министар здравља је навео да ће у новој болници радити запослени већином из КЦ Србије, као и из свих осталих болница и здравствених установа на територији Србије, док ће у болници у Крушевцу већином радити запослени из КЦ Ниш и из осталих здравствених установа са југа.

На питање новинара на који начин ће бити попуњена упражњена места у КЦ Србије, Лончар је рекао да никакви недостаци и упражњена места у тој установи не постоје, зато што је држава на време запослила нове лекаре и медицинске сестре.

Директорка болнице Аџић Вукичевић рекла је да је захвална свима који су учествовали у градњи и опремању нове болнице.

„Када сам уписивала медицину пре 25 година, нисам ни претпоставила да ћу у радном веку да се сретнем са овако тешком епидемијом“, рекла је она и додала да је импресионирана здањем и капацитетима које болница нуди.

KOMENTARI2 коментара

  1. Nine says:

    У међувремену су они вредни радници доведени с југа Србије заменили струјне склопке које је претходног дана Велики вођа показао пред телевизијским камерама на слици, истичући да их је неко запалио упаљачем. Неки чудан саботер, сличан оном наводном терористи који је оставио муницију у приколици насред пута у близини Јајинаца. Бар толико се разумем у електро материјал да знам да електричне склопке нико не може запалити упаљачем, али то сам оставио за стручњаке за ту област. И ево одговора Мирослава Паровића, коме је то струка, објављеног на порталу Србин инфо: Као електроинжењер са деценијским радним искуством могу да кажем да би само „комплетан идиот“ организовао диверзију тако што би негориви материјал од којег је направљена струјна склопка спаљивао упаљачем. Уједно уколико наше службе безбедности које су и доставиле Вучићу „доказе о диверзији“ не могу да закључе то да би само „комплетан идиот“ организовао диверзију на тај начин и ако нема никога ко би на то указао председнику државе онда хитно треба сменити све начелнике тих служби јер представљају опасност по нацију. Дакле, овај, како је то изјавио Драшко Становуковић за Милорада Додика, не лаже чим зине само ако једе.

  2. Nine says:

    Kad je držao monolog posle priče o paljenju sklopki i samohvalisanja o svemu i svačemu, kao i obično, voditeljka je na kraju dodala – Кад сте већ наручили политичка питања, да се, овај… али реченицу није завршила. А председник Србије, када је чуо шта је изговорено у студију, брже-боље је реаговао. – Никакво питање ја нисам наручио и било би фер да то кажете гледаоцима. Naučio čovek na monolog. Mogao je pre početka reći novinarki, kao i onaj glumac u Audiciji: "Mogu ja i recitaciju"! Ljudi koji gledaju "fabriku laži" lepo snimili šta se događalo i sad može maglu prodavati nepismenim babama koje mu veruju, jer za drugu istinu ne znaju. Njima nije otimao penziju, jer su neke od njih same priznale da im je penzija niža od 25.000 dinara. One su još dobijale i povišicu, koju je pojelo povećanja TV takse. Da im nije dece ne bi imale šta da jedu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u