Отворена изложба о заједништву Србије и Француска у Великом рату

Отворена изложба о заједништву Србије и Француска у Великом рату

2 новембра 2018

Француска и Србија исткале су нераскидиве везе, а неке од тих веза су исковане на бојним пољима Солунског фронта и та заједничка историја је веома жива, изјавила је у четвртак у Београду Женевјев Дарјесек, државни секретар при Министарству војске Француске, отварајући изложбу „Наша историја, наша сећања“.

„Данас сам дошла да обележим заједнички успех војски Француске и Србије. Одала сам почаст нашим војницима који су се борили раме уз раме. Да, Француска се сећа пресудних тренутака Солунског фронта. Француска зна колики је значај борби које су се ту водиле“, рекла је она.

Изложба сведочанстава грађана Србије о солидарности српских и француских војника и цивила у Првом светском рату, у организацији Амбасаде Француске, отворена је у холу Скупштине града на дан 100-годишњице ослобођења Београда, када су француско-српске трупе ушле у престоницу српске краљевине.

Дарјесек је истакла значај изложбе, која путује кроз градове Србије и трајаће до децембра, јер „представља заједничку историју и, преко породичних сећања, повезује историје наша два народа“.

Најављујући „Париски форум о миру“, изразила је задовољство што ће на њему учествовати и председник Србије Александар Вучић и нагласила да је 11. новембар датум који нас окупља, „јер се тада сећамо заједничких борби и прослављамо крај сукоба у којем било 20 милиона жртава“.

На отварању изложбе присутнима се обратио и градоначелник Београда Зоран Радојичић, који је рекао да ова изложба, кроз сећања људи, сведочи о важном пријатељству и савезништву за нашу земљу. „Позивам суграђане да посете ову изложбу, а посебно је важно да будимо свест младих људи о значају традиције и захвалности према прецима коју су нам омогућили слободу у којој уживамо данас. Важно је да разумемо колико традиције и историје стоји иза данашњег Београда јер само тако можемо да градимо будућност“, истакао је Радојичић.

У свом обраћању присутнима, министар одбране Србије Александар Вулин подсетио је да је на данашњи дан пре тачно 100 година српска војска јурнула у незадрживо ослобађање Београда. „Измешани са француском браћом, још једном су доказали да умиру за оно за шта живе – за слободу коју надљудски воле“, истакао је, наводећи да је сваки српски војник ценио француску жртву више него своју.

„Српски народ памти све – и добро и зло. Само што добро увек безусловно врати, а зло неки пут, на своју штету, пропусти“, рекао је Вулин. Српски народ је, навео је, дочекао да се у протеклих 100 година та врлина и слава савезничког народа забораве, „али грешке потомака не унижавају величину и врлину предака, и савезништво с храбрим народом Француске пре 100 година неће се никада заборавити“.

„Сто година касније, ми Срби стојимо на истом месту и прихватамо само једну вредност – слободу“, истакао је министар, указавши да велики и моћни не треба да сметну са ума наше савезништво од пре 100 година и да треба да запамте две велике и важне истине о Србима. Прва је, рекао је Вулин, да Срби никада не бирају погрешну страну, јер вредности за које се боре немају везе са именама и странама, а друга – да „Србе никада и нипошто не треба потцењивати и мислити да Срба и њихове државе нема и да је неће бити“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Saveznici says:

    Ta neraskidiva veza je proizvela da Francuska na proslavi 100 godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu pozove tzv" Kosovo" medju pobednice - FUJ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u