Otvorena nova velika ambasada SAD u Beogradu

Otvorena nova velika ambasada SAD u Beogradu

1 jula 2013

7270-721625348NOVA zgrada ambasade SAD u Beogradu danas je svečano otvorena u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića u prisustvu zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora i drugih ličnosti iz javnog života.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da su odnosi SAD i Srbije u stalnom usponu, o čemu govori i veliki broj bilateralnih poseta i da Beograd naročito ceni podršku Vašingtona u ostvarivanju cilja ulaska u Evropsku uniju. Dačić je na otvaranju zgrade ambasade, rekao i da razvijanje odnosa sa SAD predstavlja jedan od prioriteta Srbije.

„Uveren sam da ćemo u narednom periodu ojačati saradnju, naročito na polju ekonomije“, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio i na istorijat odnosa SAD i Srbije, rekavši da su dve zemlje u kritičnim trenucima u istoriji bile zajedno na pravoj strani.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi rekao je da je nova zgrada sa inovativnom dizajnom pravi simbol prijateljstva dve zemlje. Kirbi je podsetio da je kamen temeljac za zgradu postavljen pre tri godine i da je na izgradnji radilo 1.600 radnika iz Srbije i SAD.

Američki ambasador je rekao da su Srbija i SAD već 130 godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, prijateljske zemlje koje su se u Prvom i Drugom svetskom ratu borile na istoj strani kao pobednice. Kirbi je rekao da u zgradi trenutno radi 350 zaposlenih. Prisutnima se obratio i zamenik državnog sekretara za menadžment Stejt departmenta Patrik Kenedi koji je rekao da zgrada predstavlja simbol privrženosti SAD Srbiji i prijateljstva između dve zemlje.

Zamenica direktora američkog Biroa za građevinske poslove u inostranstvu Heder Tauzend rekla je na otvaranju da je u zgradu uloženo 149 miliona dolara i da je zgrada izgrađena tako da ne ugrožava životnu sredinu.

Svečano otvaranje obeleženo je presecanjem vrpce, otkrivanjem ploče i zdravicom koju je održao ambasador Kirbi. Američka ambasada se do aprila nalazila u ulici Kneza Miloša 50. Izgradnja nove zgrade ambasade SAD u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 92 na Dedinju, počela je u februaru 2010. godine, u vreme mandata ambasadorke Meri Vorlik.

Zgrada je površine 14.000 kvadrata, u nju je uloženo 117 miliona dolara, a kako je rečeno prilikom polaganja kamena temeljca, reč je o jednoj od najsavremenijih i najmodernijih zgrada u regionu, izgrađenoj po najvišim ekološkim standardima.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sonja Stoja,dia says:

    Svi navedeni statisticki podaci su beznacajni u odnisu na vaznost same zgrade kao OBJEKTA ARHITEKTURE, umetnickog dela i materijalizacije ideje koja se rodila u glavi jednog (ili vise) ARHITEKATA.Ko je on/oni, kako je moguce da nisu spomenuti, da li je to tajna, da li bezbednosni zahtev investitora,(???) Molim objasnjenje i mogucnost da se takva sramota ispravi sto pre i OBJAVI.a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *