ОТВОРЕНА ПОРУКА Американаца Србији и УПОЗОРЕЊЕ!

OTVORENA PORUKA Amerikanaca Srbiji i UPOZORENJE!

23 oktobra 2017

Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno, poručio je danas u Beogradu na srpskom jeziku visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, objašnjavajući da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane.

„Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO-a. Važno su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka“, rekao je Hojt Ji.

On je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

„Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane“, smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Hojt Ji je učestovao na 17. Srpskom ekonomskom forumu, gde je rekao da je vrlo optimističan po pitanju regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je reč o narednoj godini.

„Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani“, rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, važno je da se ključni problemi reše u svojoj osnovi, a ne samo simptomi problema, i ostvari istinski napredak.

„Potrebno je shvatiti urgentnost trenutka u suočavanju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva“, rekao je on.

Kad je reč o situaciji na Balkanu, Hojt Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se po pitanju stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

„Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji“, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

„Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU“, poručuje on.

Hojt Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

„Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera.

Smatra da projekat EU neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana.

Sadašnja američka administracija je jasno pokazala da je posvećena regionu, kaže on, a što se tiče uključivanja u dijalog Beograda i Prištine napominje da su SAD deo tog procesa od početka.

„Sve dok dve strane to budu želele, kao i EU, pomagaćemo, ali se nećemo nametati“, zaključio je Hojt Ji.

Zašto bi ruski centar imao diplomatski imunitet?

Hojt Ji je rekao da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, istakavši da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

„Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici?“, rekao je Hojt Ji novinarima u pauzi 17. Srpskog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU.

„Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU“, rekao je Hojt Ji.

„Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj — članstvo u EU“, zaključio je američki zvaničnik.

KOMENTARI21 komentara

 1. axiles says:

  Iz kojeg je kaveza ovaj pobegao??????

  • joko says:

   svaka ti čast na komentar.Mislim da su ga priorali ovoga puta i on i partneri iz EU.Tako mogu pomalo da rspregnu.

   • Konj says:

    Klempo kaze : Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske. Naravno da se razlikuje jer su nam Rusi braca i zele nam dobro za razliku od vas dusmana koji nas na sve nacine unistavate. Vama po Ruskoj viiji balkana jedino preostaje da podvijete rep i da odete jer vas mi ne zelimo tu da gledamo.

  • Velika Metla says:

   Bolje da si pitao u kom kavnjzu je ovaj pravljen? Pogledajte koji je to "koktel"imena,hahahahahahahahahahaha.............! Isto ima ime i prezime kao kad bi napravili "koktel"imena od naprimer Vladimir Folfgang Sulejmani! Hahahahahahaha,cirkus od globalističkog smeća!

 2. Barakuda says:

  Pa oni su demokratija, oni se ne mješaju u politiku suverenih država !

 3. Barakuda says:

  „Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani“, rekao je američki zvaničnik....e pa građani žele da te više nikada ne vide i ne čuju !

 4. Za Srbiju says:

  Kakva nakaza!! Demon.

  • Velika Metla says:

   Poziva se ova karikatura na Međunarodno pravo????? Oni koji su pogazili isto to Međunarodno pravo kad god i gde god im je trebalo! Cirkus!

 5. Flok says:

  Predlažem gospodinu Ji-u da "svoje partnere iz Srbije" odvede kući, pa neka sede i na kožnim stolicama, ako im to odgovara. Ali kod njega kući ...

 6. sergej says:

  Samo se obratiti Kinezima za uslugu da se ovom kretenu gubica začepi!

 7. Beli Orao says:

  Sve jedan po jedan ispadaju kerovi i laju li ga laju!!!

 8. Trifun says:

  A mi porucujemo njemu da ce nas zapamtiti do kraja zivota kao i Hilari Klinoton i njen muz, i da ce se vratiti nazad u Ameriku porazen. Pravi vladari Univerzuma su tako odlucili. Nema nazad.

 9. Miki says:

  Ovoga treba vratiti u kavez, mnogo laje u poslednje vreme.

 10. gaga says:

  samo ti preti to je sve sto sad mozes nije bre ovo 1991 i jelcin na vlasti...sad su druga vremena...

 11. Jasamja says:

  Dadada potrebno je izabrati stranu i to izgleda onu VASU,a onda kao napustene ovce da dodjemo kod vuka na klanje ?!? Ovde neko nije normalan ili Hojt ili nase rukovodstvo ako se odluci na takav korak!!!

 12. Zbunjen says:

  „Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU“, poručuje on. Naravno, Rusija je rasturila SFRJ a sad dijeli Srbiju i otima Kosovo. "Hojt Ji je rekao da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, istakavši da to nije norma u međunarodnoj zajednici." Zato lako shvata, a i norma je, da američki vojnici imaju imunitet svugdje u svijetu i ne može im niko suditi za bilo kakav zločin.

 13. goran says:

  Ako je balansiranje sa velikim silama lose, zasto Vi balansirate sa Rusijom i Kinom? Zasto ih vec niste napali? Kakva nakaza ovaj covek, fizicka i mentalna.

 14. marinko loncar says:

  baja hrvatska otela srpsku zemlju mora ce da vrati pa ti zovi u uniju onda

 15. Vojna I ojdeSe says:

  Sve je normalno, jedni traze svoje, drugi isto traze svoje, svi traze svoje. I ETO od balkana pochinje svetski rat, opet. Samo to nas spasava, rat I to svetski. Al ne brinite pred nashim vratima je... Spremite se mislovno i fizichki...

 16. Zorica_Ts says:

  Da li je novinar upitao "Američkog zvaničnika" zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jia, zbog čega SAD naoružavaju Hrvatsku, ako želi mir i stabilnost, a jedina država koja nije NATO u regiji Srbija i BiH (koja praktično nema suverenitet). Ako želite mir, stabilnost i prosperitet, nemojte ga potsticati bombama i osiromašenim uranijumom, sankcijama, kršenjem međunarodnog prava, narušavanjem suvereniteta i cepanjem države, podrivanjem njenih institucija i manipulacijom medijima. Ukoliko bi neko slične korake preduzeo protiv SAD, ne bi oni to tumačili kao podršku uveren sam. Možda je u pravu, Rusi na ulažu i ne daju puno, ali SAD moraju prvo mnogo toga da vrate za sve što su ovde uradili i za dugove koje su ostavili.

 17. hristina says:

  Pretis li ti to Srbima, Ji? Nemoj(!), jer moze ti se desiti sledeci put da si PERSONA NON GRATA u Srbiji, da je Humanitarni centar u Nisu nesto drugo, a general Lazarevic - ministar odbrane! Zato bolje zahvali se Bogu sto Srbi imaju magarece strpljenje,pa JOS UVEK sede na "dve stolice"! Fuj!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *