ОТВОРЕНА ПОРУКА РУСИЈЕ ЗА СРБИЈУ, пред којом Запад није равнодушан

OTVORENA PORUKA RUSIJE ZA SRBIJU, pred kojom Zapad nije ravnodušan

24 avgusta 2019

Zapad nije predaleko od toga da ozbiljno uzme u razmatranje to da je Beograd karika u odnosima Istoka i Zapada, jer drugačije u Srbiji ne može da postigne svoj cilj.

Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani. Tom logikom bi mogao da se rukovodi Zapad kada bude cenio koliki uticaj može imati u Srbiji i na Srbiju.Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Beograd vidi kao kariku u odnosima Zapada i Rusije. Ta javna izjava Rusije, prva takve vrste, je neka vrsta izazova Zapadu da i on pruži takva uveravanja i to prizna, smatra nekadašnji šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović.

Zapad traži „sredinu“

Na pitanje koliko je ideja koju je izneo Bocan-Harčenko prihvatljiva i za Zapad, koji je pod svoje okrilje već stavio sve ostale balkanske zemlje, Jovanović za Sputnjik odgovara da to smatra realnim. On je mišljenja da bi takvo priznanje sa Zapada moglo da stigne posle jednog procesa koji bi bio na kraću stazu.

„Ovo što je izjavio ruski ambasador je prva otvorena izjava te vrste koju će Zapad sigurno da registruje. Zapad bi više voleo da Srbija bude inkorporirana u njegove organizacije, uključujući i NATO, ali je sve svesniji da do toga uopšte neće doći, ili ne u predvidljivijoj budućnosti, pa će morati da se ide ka nekoj srednjoj poziciji“, objasnio je diplomata.

Postoje i rizici

On napominje da je Srbija svojom višegodišnjom politikom ekvidistance, političke nezavisnosti i vojne neutralnosti, uspela da stekne izuzetno mesto na Balkanu i u Evropi, koje je i obavezuje, ali i izlaže potencijalnim opasnostima. To je, kako kaže sagovornik Sputnjika, šansa sa rizikom. Onaj ko tu šansu želi da koristi mora da bude pažljiv da vođenjem politike taj rizik ne poveća.

„Činjenica da Rusija u Evropi nema nijednu drugu prijateljsku tačku oslonca sem Srbije i da Zapad sem Srbija ima sve ostale balkanske zemlje ne samo kao tačke oslonca, nego kao svoje integrativne sredine, jača našu poziciju na obema stranama, ali traži maksimalnu budnost, oprez i precizno vaganje svih činjenica koje mogu da nastupe sada i u perspektivi“, upozorava Jovanović.Samo ne vazal

Kako ističe, šansa je značajna, čak i izazovna i retko kojoj zemlji se takva šansa pruža, jer je pozitivna činjenica što smo jedna jedina zemlja koja ima dobre odnose sa obema stranama. On smatra da izjava ambasadora Rusije u dobroj meri oslikava postojeću stvarnost, ali i dodaje da bi bila potvrđena ona mora da bude prihvaćena i sa druge strane.

„Druga strana nije predaleko od toga da to uzme u ozbiljno razmatranje, jer drugačije ne može da postigne svoj cilj. Srbija se, jednostavno, ne da da bude integrisana kao vazal u bilo čije organizacije. I to je nešto što će i Zapad početi da uvažava, jer ako ne mogu da dobiju sve, bolje da sačuvaju pola uticaja. I sa te strane mislim da je ovo značajna izjava ruskog ambasadora“, ocenjuje Jovanović.

Zato on javno priznanje Rusije vidi kao vrstu izazova Zapadu, kojem će značiti i biti od koristi Srbija koja je zakoračila u evrointegracije, a koja je afirmisana kao vojno, pa i politički neutralna zemlja.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  Milijarde potrošiše da Srbe obezsrbe i ništa na kraju! Hahahahahahahahaha............,pa kad bi mi Srbi dozvolili da nas najveće zlo planete zvano zapad ostavi bez zdravog razuma onda mi ne bi bili Srbi! To možete očekivati od šlihtara,usraša,i ostalog bašibozuka balkanskog,ali ne od Srba.

 2. Vladimir says:

  Odlicno. Sto se Vucic bude manje pitao tim bolje za srpstvo. A stvari tako idu da ce se on sve manje i manje pitati. Prodavao nam je englesku mantru da je stvarnost kada se slab (zato sto je pametan) povinuje jacemu (naravno Englezu). A sada kada su Rus i Kinez jaci, nesto mu nije po volji. Ali kada dodje vreme, ukrasce on ponovo neku tudju mantru (budisticku, taosticku...) da dokaze kako je bio vuk samotnjak a ne lisica, na nasu srecu za njega prekasno.

 3. rajko says:

  Uh, sto imamo dobre odnose sa zapadom!!! Svako malo nas SAD i EU isprepucaju, otmu nam nesto, izvredjaju i obrisu noge o nas, a nama lepo, grokcemo od srece! Ja bih najradije da sa njima nemam vise nista, da vise nikad u Srbiji ne vidim njihove predstavnike. Ali budalama u nasoj administraciji se zapad i dalje dopada. Mazohizam valjda, sta li je!

 4. milorad2 says:

  onog trenuka kada bi srbija postala "zapad" (što je skoro nemoguće s obzirom na stav i mišljenje samog tog zapada prema nama i o nama)tog trenutka bi i bugarska i rumunija psotale ISTOK i tu nema dileme:)Mislim da je taj status neutralne političke i vojne zone u ovoj geogravskoj tačk isvet u stavri i jedini prirodan status ovog regiona.Svako narušavanje takvog balansa ovde vodi reatovima ili je priprema za ratove i to je dokazana političko diplomatska činjenica.Nadam se da ni rusi ni zapad neće da ratuju ali ako hoće MI ćemo to PRVI znati:)

 5. teoretičar says:

  Eh, naš dobri i cenjeni Jovanović pomalo vodi diplomatiju a zaboravio da nam nije uspela nikad baš zbog politike Istok-Zapad.U sukobima Istoka i Zapada kad pobedi Istok, mi smo relativno slobodni i izolovani od Zapada, a kad pobedi zapad, Srbija je porobljena. Bar on ima iskustva kako to Zapad rešava kada smatra da je vreme. Osetio je na svojoj koži, ali vreme leči rane i čovek se oporavlja i zaboravlja. Amerika, a ne Rusija, je zamrzla ukrajinu privremeno samo zato što je Zapad trenutno zadovoljan dobijenim, mada je hteo malo više i veliko je pitanje kada će Zapad ponovo aktivirati ratna dejstva tamo a pitanje je da li mu i dalje to treba ili mu je trenutno deo Ukrajine sasvim dovoljan. Znači, Rusija nema uticaja čak ni ispred svog prozora a ne još i u Srbiji. Zapad je zgazio Srbiju i trenutno je parča dok Rusija čak ni diplomatski ne uspeva to da spreči. Zapad je rasporedio svoje trupe na srpske teritorije a ako nije dobio dozvolu, oduzeo je deo koji njemu treba, bombardovao nas i naterao da prihvatimo NATO slobodno kretanje kroz Srbiju i da NATO vojnik bude zakonski zaštićen u Srbiji. Rusija nema nikakav vojni pristup Srbiji osim kada se neko smiluje i propusti par ostarelih tenkova da ih rusi prenesu vazdušnim putem jer su svi ostali putevi zatvoreni. Zapad je Srbiji uveo nakazni kapitalizam koji je izjeda a Rusija baš nešto nije daleko odmakla sa tim istim nakazama. Rusija je izolovana i nemoćna izvan svojih granica mada ima snage da se bori za bolju poziciju, za razliku od Srbije. Rusija se bori za goli opstanak i priprema za odbranu a Srbija se samo bori za goli opstanak i nema šanse da se pripremi za neku odbranu. Čak i jedna Rumunija može da zabrani pristup Rusije Srbiji vodenim putem a Bugarska ne dozvoljava nikakav prolaz Rusima. I u takvoj situaciji nema nikakvog praktičnog srpskog odnosa Istok-Zapad osim teoretskog. Slika događaja u Srbiji se menja samo kroz medije i izjave diplomata ali praktično je sve gora i gora.

 6. teoretičar says:

  Zapad je osvojio i politički i vojno celu evropu osim ruskog dela, pa čak drži i delove ruskog sveta ili pod svojom kontrolom kao u Ukrajini i Gruziji ili ih drži udaljene od Rusa kao u Belorusiji. Od Finske pa preko baltičkih država, pa Poljske, Rumunije, Bugarske, Turske i Grčke, povučena je izolaciona granica za sve ruske manevre. Nema prolaza. Čak ni u Crnom moru Rusija nema više slobodu kretanja veću od Amerike i Britanije. Pričati o praktičnoj neutralnosti Srbije u takvim uslovima je samo lepa priča i zabavljanje ušiju. Stvarnost je grubo drugačija. Rusija praktično tu ne postoji. Diplomatski postoji još uvek ali i to je pitanje dokle. Srpska vlast niti tome doprinosi niti odmaže niti može, jer i nije neka izvršna vlast. Svi znamo da je vazalna a vazalna vlast nema šanse da donese neke odluke koje joj gospodar ne dozvoli. Srbija je porobljena a diplomatija Istoka tu ništa ne može promeniti. A ni nežna objašnjenja i nade našeg Jovanovića i oštre reči ruskog Harčenka. Zapad čak i ne obraća pažnju na njihove teorije, mada su javnije od mojih. Harčenko se "keča" za izjave nekih ambasadora i NVO srpskih pacova, ali ga ne udostoje čak ni odgovora. Koja nemoć i populističko jadikovanje. Teorija ljuljanja kolevke srpskog naroda, a kolevku nam Zapad izlomio i samo škripi. Opravite nam kolevku Rusi, pa nas onda uljuljavajte. Ovako samo škripi i ne možemo da se odmorimo ni na trenutak. Ili je opravite ili zaćutite. Il me ženi il me se okani, ako se ne varam važi i među državama. Ja sigurno nisam jedini koji shvata i vidi koliko je Rusija nemoćna u Srbiji ali nije popularno naglas pričati o tome u današnjem srpskom svetu mraka. Boli. Zato se srpski narod amerikanizuje na svim frontovim gotovo više čak i od Rusa. Idemo u Amerikance. Možda bol mine.

 7. Simeon says:

  Rusija nas tretira daleko bolje nego zapad, mnogo vise nas postuju,Putin nas posecuje,stavlja veto u UN. Rusi nam nikad nisu oteli deo zemlje. Citajuci sve clanke,dobija se osecaj apsurda,amerikanci i dalje imaju zahteve i pokusavaju da nas kontrolisu,a otvoreno su protiv nas,kao da je hitler '41 uzeo Kosovo i onda udario pricu, "ja san hitler,vas prijatelj,samo hocu da vam pomognem u integraciji u treci rajh,to vam je najbolji put". Mozda bi bilo dobro da Gospodar Vucic uzme tata Voju za savetnika ali da odstrani bezobrazluk a da zadrzi cvrstinu i intelekt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *