ОТВОРЕНА ПОРУКА РУСИЈЕ ЗА СРБИЈУ, пред којом Запад није равнодушан

ОТВОРЕНА ПОРУКА РУСИЈЕ ЗА СРБИЈУ, пред којом Запад није равнодушан

24 августа 2019

Запад није предалеко од тога да озбиљно узме у разматрање то да је Београд карика у односима Истока и Запада, јер другачије у Србији не може да постигне свој циљ.

Боље врабац у руци, него голуб на грани. Том логиком би могао да се руководи Запад када буде ценио колики утицај може имати у Србији и на Србију.Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да Београд види као карику у односима Запада и Русије. Та јавна изјава Русије, прва такве врсте, је нека врста изазова Западу да и он пружи таква уверавања и то призна, сматра некадашњи шеф српске дипломатије Владислав Јовановић.

Запад тражи „средину“

На питање колико је идеја коју је изнео Боцан-Харченко прихватљива и за Запад, који је под своје окриље већ ставио све остале балканске земље, Јовановић за Спутњик одговара да то сматра реалним. Он је мишљења да би такво признање са Запада могло да стигне после једног процеса који би био на краћу стазу.

„Ово што је изјавио руски амбасадор је прва отворена изјава те врсте коју ће Запад сигурно да региструје. Запад би више волео да Србија буде инкорпорирана у његове организације, укључујући и НАТО, али је све свеснији да до тога уопште неће доћи, или не у предвидљивијој будућности, па ће морати да се иде ка некој средњој позицији“, објаснио је дипломата.

Постоје и ризици

Он напомиње да је Србија својом вишегодишњом политиком еквидистанце, политичке независности и војне неутралности, успела да стекне изузетно место на Балкану и у Европи, које је и обавезује, али и излаже потенцијалним опасностима. То је, како каже саговорник Спутњика, шанса са ризиком. Онај ко ту шансу жели да користи мора да буде пажљив да вођењем политике тај ризик не повећа.

„Чињеница да Русија у Европи нема ниједну другу пријатељску тачку ослонца сем Србије и да Запад сем Србија има све остале балканске земље не само као тачке ослонца, него као своје интегративне средине, јача нашу позицију на обема странама, али тражи максималну будност, опрез и прецизно вагање свих чињеница које могу да наступе сада и у перспективи“, упозорава Јовановић.Само не вазал

Како истиче, шанса је значајна, чак и изазовна и ретко којој земљи се таква шанса пружа, јер је позитивна чињеница што смо једна једина земља која има добре односе са обема странама. Он сматра да изјава амбасадора Русије у доброј мери осликава постојећу стварност, али и додаје да би била потврђена она мора да буде прихваћена и са друге стране.

„Друга страна није предалеко од тога да то узме у озбиљно разматрање, јер другачије не може да постигне свој циљ. Србија се, једноставно, не да да буде интегрисана као вазал у било чије организације. И то је нешто што ће и Запад почети да уважава, јер ако не могу да добију све, боље да сачувају пола утицаја. И са те стране мислим да је ово значајна изјава руског амбасадора“, оцењује Јовановић.

Зато он јавно признање Русије види као врсту изазова Западу, којем ће значити и бити од користи Србија која је закорачила у евроинтеграције, а која је афирмисана као војно, па и политички неутрална земља.

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. Velika Metla says:

  Милијарде потрошише да Србе обезсрбе и ништа на крају! Хахахахахахахахаха............,па кад би ми Срби дозволили да нас највеће зло планете звано запад остави без здравог разума онда ми не би били Срби! То можете очекивати од шлихтара,усраша,и осталог башибозука балканског,али не од Срба.

 2. Vladimir says:

  Odlicno. Sto se Vucic bude manje pitao tim bolje za srpstvo. A stvari tako idu da ce se on sve manje i manje pitati. Prodavao nam je englesku mantru da je stvarnost kada se slab (zato sto je pametan) povinuje jacemu (naravno Englezu). A sada kada su Rus i Kinez jaci, nesto mu nije po volji. Ali kada dodje vreme, ukrasce on ponovo neku tudju mantru (budisticku, taosticku...) da dokaze kako je bio vuk samotnjak a ne lisica, na nasu srecu za njega prekasno.

 3. rajko says:

  Uh, sto imamo dobre odnose sa zapadom!!! Svako malo nas SAD i EU isprepucaju, otmu nam nesto, izvredjaju i obrisu noge o nas, a nama lepo, grokcemo od srece! Ja bih najradije da sa njima nemam vise nista, da vise nikad u Srbiji ne vidim njihove predstavnike. Ali budalama u nasoj administraciji se zapad i dalje dopada. Mazohizam valjda, sta li je!

 4. milorad2 says:

  onog trenuka kada bi srbija postala "zapad" (što je skoro nemoguće s obzirom na stav i mišljenje samog tog zapada prema nama i o nama)tog trenutka bi i bugarska i rumunija psotale ISTOK i tu nema dileme:)Mislim da je taj status neutralne političke i vojne zone u ovoj geogravskoj tačk isvet u stavri i jedini prirodan status ovog regiona.Svako narušavanje takvog balansa ovde vodi reatovima ili je priprema za ratove i to je dokazana političko diplomatska činjenica.Nadam se da ni rusi ni zapad neće da ratuju ali ako hoće MI ćemo to PRVI znati:)

 5. теоретичар says:

  Ех, наш добри и цењени Јовановић помало води дипломатију а заборавио да нам није успела никад баш због политике Исток-Запад.У сукобима Истока и Запада кад победи Исток, ми смо релативно слободни и изоловани од Запада, а кад победи запад, Србија је поробљена. Бар он има искуства како то Запад решава када сматра да је време. Осетио је на својој кожи, али време лечи ране и човек се опоравља и заборавља. Америка, а не Русија, је замрзла украјину привремено само зато што је Запад тренутно задовољан добијеним, мада је хтео мало више и велико је питање када ће Запад поново активирати ратна дејства тамо а питање је да ли му и даље то треба или му је тренутно део Украјине сасвим довољан. Значи, Русија нема утицаја чак ни испред свог прозора а не још и у Србији. Запад је згазио Србију и тренутно је парча док Русија чак ни дипломатски не успева то да спречи. Запад је распоредио своје трупе на српске територије а ако није добио дозволу, одузео је део који њему треба, бомбардовао нас и натерао да прихватимо НАТО слободно кретање кроз Србију и да НАТО војник буде законски заштићен у Србији. Русија нема никакав војни приступ Србији осим када се неко смилује и пропусти пар остарелих тенкова да их руси пренесу ваздушним путем јер су сви остали путеви затворени. Запад је Србији увео наказни капитализам који је изједа а Русија баш нешто није далеко одмакла са тим истим наказама. Русија је изолована и немоћна изван својих граница мада има снаге да се бори за бољу позицију, за разлику од Србије. Русија се бори за голи опстанак и припрема за одбрану а Србија се само бори за голи опстанак и нема шансе да се припреми за неку одбрану. Чак и једна Румунија може да забрани приступ Русије Србији воденим путем а Бугарска не дозвољава никакав пролаз Русима. И у таквој ситуацији нема никаквог практичног српског односа Исток-Запад осим теоретског. Слика догађаја у Србији се мења само кроз медије и изјаве дипломата али практично је све гора и гора.

 6. теоретичар says:

  Запад је освојио и политички и војно целу европу осим руског дела, па чак држи и делове руског света или под својом контролом као у Украјини и Грузији или их држи удаљене од Руса као у Белорусији. Од Финске па преко балтичких држава, па Пољске, Румуније, Бугарске, Турске и Грчке, повучена је изолациона граница за све руске маневре. Нема пролаза. Чак ни у Црном мору Русија нема више слободу кретања већу од Америке и Британије. Причати о практичној неутралности Србије у таквим условима је само лепа прича и забављање ушију. Стварност је грубо другачија. Русија практично ту не постоји. Дипломатски постоји још увек али и то је питање докле. Српска власт нити томе доприноси нити одмаже нити може, јер и није нека извршна власт. Сви знамо да је вазална а вазална власт нема шансе да донесе неке одлуке које јој господар не дозволи. Србија је поробљена а дипломатија Истока ту ништа не може променити. А ни нежна објашњења и наде нашег Јовановића и оштре речи руског Харченка. Запад чак и не обраћа пажњу на њихове теорије, мада су јавније од мојих. Харченко се "кеча" за изјаве неких амбасадора и НВО српских пацова, али га не удостоје чак ни одговора. Која немоћ и популистичко јадиковање. Теорија љуљања колевке српског народа, а колевку нам Запад изломио и само шкрипи. Оправите нам колевку Руси, па нас онда уљуљавајте. Овако само шкрипи и не можемо да се одморимо ни на тренутак. Или је оправите или заћутите. Ил ме жени ил ме се окани, ако се не варам важи и међу државама. Ја сигурно нисам једини који схвата и види колико је Русија немоћна у Србији али није популарно наглас причати о томе у данашњем српском свету мрака. Боли. Зато се српски народ американизује на свим фронтовим готово више чак и од Руса. Идемо у Американце. Можда бол мине.

 7. Simeon says:

  Rusija nas tretira daleko bolje nego zapad, mnogo vise nas postuju,Putin nas posecuje,stavlja veto u UN. Rusi nam nikad nisu oteli deo zemlje. Citajuci sve clanke,dobija se osecaj apsurda,amerikanci i dalje imaju zahteve i pokusavaju da nas kontrolisu,a otvoreno su protiv nas,kao da je hitler '41 uzeo Kosovo i onda udario pricu, "ja san hitler,vas prijatelj,samo hocu da vam pomognem u integraciji u treci rajh,to vam je najbolji put". Mozda bi bilo dobro da Gospodar Vucic uzme tata Voju za savetnika ali da odstrani bezobrazluk a da zadrzi cvrstinu i intelekt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u