ОТВОРЕНА ПРЕТЊА ИЗ БРИСЕЛА! Шта ће бити ако Србија у понедељак каже – „НЕ“?

OTVORENA PRETNJA IZ BRISELA! Šta će biti ako Srbija u ponedeljak kaže – „NE“?

26 februara 2023

Samo nekoliko dana pre susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u ponedeljak u Briselu, posrednik u pregovorima Miroslav Lajčak pokazao je neviđen nemir, nervozu ali i nemoć.

Zvaničnik EU je izrazio očekivanje da će Beograd i Priština prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja, ali mu je u intervjuu kojim je najavio razgovore promakla jedna gotovo zastrašujuća polurečenica.U objašnjavanju posledica šta će biti ako predlog (koji još niko u javnosti nije video) bude odbijen, nestrpljivi Lajčak je gotovo panično izgovorio:

„Mislim da je svima jasno da se ne govori ‘ne‘ Evropskoj uniji i Americi…“

Moguće nesvesno, osvedočeni specijalac za rešavanje svih balkanskih pitanja otkrio je suštinsku filozofiju Zapadne spoljne politike u poslednjih nekoliko decenija.

U najkraćem, ona se upravo može objasniti njegovom porukom koja u prevodu glasi:

Šta god da vam ponude Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski vazali, to jednostavno morate da prihvatite.

Šta god da vam stave na sto Vašington i Brisel to ne smete da odbijete bez obzira koliko je to u suprotnosti sa vašim državnim i nacionalnim interesima i onim što očekuje vaš narod.

Ako Bajden, Šolc i Makron kažu da je nešto rešenje, a Miroslav Lajčak vam to kao poslušan kurir stavi na astal, nema šta tu više da razmatrate niti da se pitate da li vam je korisno i li ne.

Vaše je samo da kažete – „da”!

Čini se da niko bolje od ovog briselskog diplomate-birokrate nije sublimirao srž Zapadnog pogleda na svet koji se ispoljio na mnogim svetskim meridijanima i koji su neuspešno pokušali da primene i prema Rusiji.Vratimo se na Kosovo i na plan koji će u ponedeljak Miroslav Lajčak da tresne ispred Vučića i Kurtija uz poruku da ne sme da se kaže – ne.

Sve što znamo o tom nemačko-francuskom papiru za koji nam sad briselski posrednik kaže da je u stvari američki, jeste da je u njegovoj suštini – međusobno priznanje Srbije i lažnog Kosova. De fakto ili de jure – potpuno je svejedno.

Dakle, da se u diplomatskim formulacijama krije potpuni odustanak Srbije od svoje južne pokrajine, otvaranje vrata međunarodnih organizacija (pa i UN) za ulazak nepriznate države i potpuno gaženje državnog Ustava, srpskog naroda na KiM, nacionalnog dostojanstva, duhovne kolevke, zavetnog postojanja i mitološkog temelja na kome počiva srpska država.

Znači, Lajčak nam poručuje da grandiozni istorijski spor, viševekovni međunacionalni čvor, glavno nacionalno pitanje Srbija mora da reši kako to kažu Vašington i EU i to do – ponedeljka.

I poručuje nam da ne pomišljamo da kažemo ne Americi i EU, samo nagoveštavajući eventualne posledice ukoliko se ne odreknemo sopstvene države.

Zamislite samo da neko od zvaničnika Ruske Federacije saopšti danas Beogradu da Srbija, po bilo kom, i najbenignijem pitanju, ne sme Moskvi da kaže – ne!

Zamislite da vam dođe lokalni siledžija i da traži pola kuće uz poruku da na to dobrovoljno morate da pristanete i da ne smete da kažete – ne!

Zamislite da u bilo kojim pregovorima u životu dobijete papir sa prigodnim uputstvom da ne smete da kažete – ne!

O čemu se ovde radi?

Da li je Lajčak upravo Beogradu repetirao pištolj uz našu slepoočnicu?

Da li nam je poručio da će Zapad da nas uništi ako se ne odreknemo Kosova i Metohije i ako ritualnno ne spalimo Miroslavljevo jevanđelje na kome je predsednik Srbije položio zakletvu?

Da li Lajčak zna da se obraća narodu koji je rekao ne i Muratu i Ferdinandu i Hitleru i Staljinu i Klintonu?

Zna li Lajčak kom narodu se obraća?

Izgleda da – Ne!

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Petrovgrad says:

  E od ovoga mi se tresu gaće. Lajček uzeo ulogu Stepe Mesića, kada je rasturio Jugoslaviju i da nam saopšti ~ Ja sam moj posao odradio, Srbija od danas više ne postoji" Takav dokument da prihvati neko u Srbiji, nikada se neće desiti. Takav se još nije rodio. Kako posle toga da objasnim svojim potomcima. "Deco, Mi više nemamo državu.Srbija više ne postoji. Sad smo kao Kurdi"

 2. Tricikl says:

  Miro slave. Miro slave. "Mnogo sereš." Ovo je citat iz Radovana. Pa pojedi malo.

 3. Gagi says:

  Da li neko zaista ocekuje dobre namere prema nama Srbima od te zapadne ljudozderske koalicije. Vekovima nas satiru i ubijaju, sto bi danas bili blagonakloni. Moze li AV da uzme bolovanje, da ne ide tamo. U svakom slucaju, zapadu je posle ovih dramaticnih svetskih dogadjaja potrebna neka pobeda. Ako to ne bude diplomatska, bice ponovo oruzana. Da se mi Srbi ne zavaravamo ovim ulaganjima i nekakvim "dobrim" namerama, to kod njih nema sto se nas tice. Mozda narod nije obratio paznju, u Vojvodini se retorika kurvata za njihova prava pojacava,jos nije zavrseno sa KiM a oni se oglasavaju i prete. Znajte, ako se nesto dogovori za KiM i to "skine" sa dnevnog reda, eto nama novih problema i otcepljenja. Bez obzira na sve, siguran sam da ce nas ponovo zapad oruzano napasti, njima NE odgovara da se problem resi i da mi nastavimo nas opstanak na ovom prostoru. Svi ovi politicki dogadjaji su samo uvod u nase unistenje. To sto se neko nada da ce nas zaobici zbog toga sto prave fabrike u nasoj drzavi, grdno se vara i laze narod. Oni to prave zbog toga sto smatraju da ce to sutra biti njihova drzava, gde ih najvise prave i u kom delu Srbije.

  • Filip says:

   Lepo je Putin u sbvom govoru rekao lažljivi Zapad, a neko bi iz asrbije da se njima priključi. Pitanje je kako će Srbija proći sa takvim Zapadom? I sad, kako neki kažu, treba imati više poverenja u svog predsednika kad vodi pregovore o statusu KiM. Možda treba imati poverenje u predsednika, ali ne može se verovati lažljivom Zapadu i opasnim budalama, tako da je to narodni nalog za predsednika.

 4. Kole says:

  Možda DA, kroz neku deceniju, videćemo već !!! Eto odgovora !

 5. Kosovac says:

  Bilo „DA“ ili bilo „NE“, desiće se samo ono što su sorošoidi isplanirali. Ako prizna, onda dolazi sledeća faza rasturanja Srbije. Ako ne prizna, onda će satrap Lajčak omastiti brke i „zamrznuti“ mu svu pokretnu i nepokretnu imovinu. ……………Postoji jedna grčka izreka šta su majke poručivale vojnicima kada ih šalju u borbu: „SA štitom, ili NA štitu“. Očekuju takav njihov povratak, odnosno da ne dezertiraju. ……………Naš krovni predsednik je u veoma teškoj situaciji, sada se verovatno kaje što je tikve sadio sa ovom govnjarskom civilizacijom. I on je čovek pa lako može da se usere, ali kako kaže Bora Čorba - neće se naći više nijedan Srbin da za njim opere.

 6. milos says:

  vucic nikad nije rekao NE.

 7. da da says:

  Kaže šta 'istrese' okupator lajčak niko ne sme reći ne.Otimaju teritoriju Srbima,a terorista kurti ne može reći ne,ko je ovde lud.Ko potpiše izdaju izgleda nije svestan te činjenice,da može zapaliti Srbiju uzduž i popreko.Sve jugo-ustaške vlasti u Srbiji su izdale što su mogle,ali došlo je do tačke usijanja i posle te tačke biće očišćeni kao smeće,što i jesu, zauvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *