Отворена руска основна школа у Београду

Otvorena ruska osnovna škola u Beogradu

14 marta 2017

ruska-škola

Uz prisustvo predstavnika Ambasade Rusije, Ruskog doma i budućih prvaka, svečano je otvorena Prva ruska međunarodna osnovna škola u Beogradu.

Škola nosi ime prve žene u kosmosu i heroju Rusije, Valentini Tereškovoj, koja će posetiti ovu školu 1.septembra.

„Beograd je mnogo ranije trebalo da ima i rusku osnovnu školu, jer odavno postoje i nemačka, američka i francuska. Danas je ispunjena naša misija i ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim prijateljima koji su pomogli da se projekat realizuje, a to su pre svih bivši premijer Ruske Federacije, Sergej Stepašin, senatorima Saveta Federacija, kao i predstavnicima Rosotrudičestva i Rosobrnadzora.

Takođe bih se zahvalio i Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi čija pomoć nam je mnogo značila“, istakao je na otvaranju Saša Borojević, jedan od osnivača škole.

Škola će realizovati tradicionalni ruski program „Škola Rusije“ i nastavni kadar čine isključivo pedagozi koji su diplome stekli na državim univerzitetima u Rusiji.

Direktorka škole, Elena Elnatanova, inače diplomirana pedagošknja iz Jaroslavlja, garant je kvalitetne realizacije programa. Uz gđu Elnatanovu, u školi će raditi i tim ljudi koje ona opisuje kao „prekaljene pedagoge“. „Naši učitelji su kadri da obrazovanje iz Rusije presele u našu školu, u Srbiju. Školuj se u Srbiji kao u Rusiji i jeste krilatica naše škole. Radujemo se početku rada škole i jedva čekamo da vidimo pune klupe.“, zaključuje Elena.

Brojni univerziteti iz Moskve spremili su i stipendije za učenike iz Srbije, pa je i studiranje u Rusiji moguć nastavak školovanja. Važno je napomenuti i da na osnovu međudržavnog sporazuma dve zemlje, učenici ruske škole iz Srbije mogu nastaviti školovanje i u Srbiji i u Rusiji. Menadžer škole, Boško Kozarski, otkriva i da je nastava isključivo na ruskom jeziku, ali da postoji i model upisivanja dece koja u ovom trenutku govore samo srpski. Preporuka je da bez obzira na znanje jezika deca prođu testiranje, nakon čega pedagoški tim škole daje preporuku za dalje postupanje i upis.

„Upis u rusku osnovnu školu upravo je počeo. Svi zainteresovani za upis dece u prvi razred mogu da nam se javi, kako bismo im zakazali termin za testiranje i individualni roditeljski sastanak. Pravu sliku o školi ćete steći tek kada nas posetite, a vrata su otvorena. Dobro došli!“, zaključuje Kozarski.

Moto škole „Nebo nije granica“ je misao prve žene kosmonauta koja će biti gost ove škole i, kako nezvanično saznajemo, školi pokloniti repliku svemirskog odela u kojem je boravila tokom leta raketom.

KOMENTARI2 komentara

  1. igor says:

    Konacno,dugo se cekalona tu radosnu vest. Sad idemo dalje svi u Srbiji da uce Ruski jeszik kako bi se pricalo iz prvu ruku a ne preko tumaca sto je velika sramota. To je prava stvar i put ove zemlje.

  2. Dragi says:

    Možete li da prestanete da nas bombardujete rogobatnim izrazima, kao što ste ovde napisali da je Elena Elnatanova diplomirana pedagošknja? G-đa Elnatanova je diplomirani pedagog!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *