ОТВОРЕНИ ДОКУМЕНТИ ПЕНТАГОНА: Ево за кога је радио актуелни лидер Исламске државе

OTVORENI DOKUMENTI PENTAGONA: Evo za koga je radio aktuelni lider Islamske države

9 aprila 2021

Trenutni lider „Islamske države“ Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraši bio je obaveštajac američke vojske 2008. godine. Relevantne materijale predstavilo je američko Ministarstvo odbrane, a objavio Vašington Post.

Na desetine dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti su izveštaji o ispitivanju terorista tokom njegovog boravka u logoru za ratne zarobljenike u Iraku. Poznato je da je on inicirao saradnju sa američkom administracijom.Terorista koji je izašao iz Al-Kaide, pomagao je u izradi skica izgleda ključnih terorista, delio mesta okupljanja svojih bivših drugova, a takođe je pružio i mnoštvo drugih informacije.

„Učinio je mnogo stvari da bi spasio vlastiti vrat i nije skrivao neprijateljstvo prema strancima u ID, čak i tokom ispitivanja“, rekao je Kristofer Majer, pomoćnik ministra odbrane SAD.

Al-Kuraši je zarobljen krajem 2007. ili početkom 2008. godine. Tačan datum puštanja na slobodu nije poznat, ali je snimanje saslušanja prekinuto u julu 2008. godine.

Upravo je on zamenio Abu Bakra al Bagdadija početkom novembra 2019. godine, nekoliko dana nakon što su SAD najavile likvidaciju prethodnog lidera ID.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Stil je važan. Mislim, kako cija tačno u zanemarljive detalje, celovito i iskreno ama baš sve kažu svetu. A stil je "Moj te...oko tarabe!"

  2. da da says:

    To je američka divizija muslimanskih retardiranih besposličara.Odakle tolika municija i pešadijsko naoružanje u ogromnim količinama? Na pijaci ga sigurno nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *