Отворени сукоб Грчке и Немачке

Otvoreni sukob Grčke i Nemačke

13 februara 2015

germany_greece-flags 435Sedmočasovno suočavanje grčkog ministra Janisa Varufakisa sa kolegama u Evrogrupi završeno bez zajedničkog saopštenja.

Od vedrih tonova na skupu u Briselu jedino je bilo to što je izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard glasno pohvalila lep „barberi” šal grčkog ministra Janisa Varufakisa, uz ocenu da je Atina u Brisel na vanrednu sednicu Evrogrupe povodom sudbine grčkih dugova poslala „inteligentne i kompetentne predstavnike koje treba ozbiljno saslušati”. Ostatak sedmočasovne sednice ministara finansija evrozone, pojačanih Lagardovom i predsednikom Evropske centralne banke (ECB) Mariom Dragijem, ličio je na „pregovore unutar porodice čiji jedan član pati od bolesti zavisnosti i neuspešno pokušava da se izleči”, opisao je izveštač „Njujork tajmsa” tok skupa u Briselu u noći između srede i četvrtka.

Protagonisti „porodične svađe” – nemački ministar finansija Volfgang Šojble i njegov grčki kolega Varufakis – ušli su na teren (iza zatvorenih vrata) spremni na sukob.

„Grčka može da radi šta hoće, ali me jako zanima kako zamišlja da to i sprovede izvan programa pomoći. Čini mi se da jedino što će Atina postići jeste to da sprovođenje reformi tamo i dalje nadzire ’trojka’, samo što se neće zvati ’trojka’”, sarkastično je najavio Šojble.

„Pozvan sam ovde jer sam novo lice. Današnja sednica nikada i nije imala cilj da postignemo dogovor, već da nova grčka vlada predstavi svoju analizu zašto kreditni program ne samo što ne valja, već se izrodio u otrovan i katastrofalni namet ekonomiji”, opisao je Varufakis gostovanje u Briselu.

Grčki ministar se kolegama iza zatvorenih vrata obraćao samo usmeno, ne dostavljajući im po briselskom protokolu pisani dokument o svojim predlozima kako da se na nov način rešava grčka dužnička kriza. Ipak, učesnici potonje debate bili su na momente „iskreni”, procenio je italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan. Međutim, dotični nastupi iskrenosti imali su počesto formu otvorenih pretnji.

„Ako Grčka hoće da dobije profit na obveznice koje drži Evropska centralna banka, moraće najpre da vrati pare koje je pozajmila”, uslovio je austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling.

Prateći tok sednice, briselski činovnici sastavili su nekoliko verzija završnog saopštenja, koje je, kako su se debata i rečnik zaoštravali, kao bumerang vraćano na ispravke.

„Razlike su ozbiljne, teške reči su izgovorene… Varufakis i ja smo skeptični”, otkrio je Janis Dragasakis, zamenik grčkog premijera, koji je takođe učestvovao na sednici.

Negde oko 23 časa u sredu Šojbleu je doturena verzija „zajedničkog saopštenja” u kome je stajalo da je „Grčka kategorički prihvatila da sprovede tekući program reformi i ispuni sve svoje obaveze prema poveriocima”. Misleći da su prisutni Grci prihvatili tu verziju, Šojble je žurno napustio skup.

A onda je nastao haos. Varufakis i Dragasakis su potom telefonirali grčkom premijeru Ciprasu i opisali tok sednice. Iza tog razgovora dvojac se vratio u salu i saopštio da nikada nisu pristali niti će pristati na produženje „pokojnog” međunarodnog programa pomoći Grčkoj.

Zatim je usledila kratka, oštra i krajnje neprijatna konferencija za štampu, prenosi londonski „Gardijan”.

„Imali smo dobru razmenu mišljenja. Nismo mogli da se dogovorimo šta je zajednički zaključak. Nastavak debate je u ponedeljak. U međuvremenu, predstavnici MMF-a, ECB i Evropske komisije neće imati nikakvih kontakata sa Atinom”, odrezao je Jerun Dejselblum, holandski ministar finansija i predsednik Evrogrupe.

„Ako u pregovorima niste spremni na sukob, onda i niste pregovarali. Ali, nismo mi izazivači sukoba i apsolutno ne razmišljamo o izlasku Grčke iz evrozone. Nadamo se da će u ponedeljak biti postignut dogovor od obostrane koristi”, lakonski je zaključio Varufakis.

Berzanske kladionice procenjuju da su nakon jalove sednice u Briselu šanse „jedan na prema četiri” da Grčka uskoro napusti evrozonu. To je ujedno i najveća procenjena verovatnoća „odlaska Grčke iz EU” od izbijanja finansijske krize te zemlje 2009. godine.

Cipras: Grčka ne ucenjuje i ne pristaje na ucene

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je u Briselu da njegova vlada, koja pokušava da sa Evropskom unijom dogovori nove uslove vraćanja grčkih dugova, neće podleći pritiscima da prekrši obećanja data svojim glasačima.

„Grčka ne ucenjuje, ali i neće pristati na ucene“, rekao je Cipras sinoć po završetku samita Evropske unije u Briselu, prvog kojem prisustvuje otkad je njegova radikalna levičarska stranka Siriza prošlog meseca došla na vlast u Grčkoj, prenela je agencija AFP.

Cipras je ipak dodao da je tokom samita Grčka pristala da sa svojim partnerima iz evrozone započne tehničke pregovore uoči ključnog sastanka ministara finansija u ponedeljak, u pokušaju da se pronađe zajednički jezik po pitanju uslova pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila paket finansijske pomoći vredan 240 milijardi evra.

Grčki premijer je izrazio nadu da bi na sastanku ministara finansija 19 članica evrozone sledeće nedelje, mogao da bude postignut dogovor o vraćanju dugova koji bi bio „prihvatljiv za obe strane“.

Cipras je, međutim, ponovio da postizanje bilo kakvog napretka zahteva napuštanje postojećeg programa pomoći, kao i ukidanje omražene „trojke“ kreditora, koju čine EU, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, a koja nadgleda primenu mera štednje.

„Zaboravite program, on više ne postoji. Ni trojka više ne postoji“, istakao je grčki premijer.

On je nagalasio da su bez presedana bolne mere štednje, koje je Grčka morala da uvede u zamenu za pomoć od međunarodnih kreditora.

„Ne možemo da poredimo Grčku sa drugim zemljama. Ona je poseban slučaj kad je reč o oštrini mera štednje, dužini njihove primene i šteti koje su one nanele grčkom društvu“, rekao je Cipras.

Predsednik grčke vlade je dodao da je njegova vlada posvećena tome da dogovori novi kreditni program koji će pomoći Grčkoj da preživi narednih nekoliko meseci i spreči potencijalno štetan izlazak iz evrozone.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. Nikola says:

    Δεν ελπίζω τίποτα,δεν φοβάμαι τίποτα,είμαι ελεύθερος.... ne nadam se nicemu,ne bojim se nicega,slobodan sam. Nikos Kazantsakis

  2. rep-srpska says:

    Od tih tzv 240 milijardi Grcka je dobila samo 49 milijardi ....ostalo je uslo u Grcke banke i odmah prebaceno 2010 u Njemacke i Holandske banke koje su bile pred bankrotom. Taj novac je dodat na Grcki dug,naravno uz pristanak Grckih politicara naravno uz ogromnu sumu novca koju su dobili isti...

  3. Svetislav says:

    Zato ne treba prihvatati pare sa zapada, jer oni su dosli da zarade a ne da pomognu. Znam obicne Grke koji su pre krize 2008 me dobijali kredite za kuce od 200 do 300 hiljada evra, a imali su poslove kao konobari ko kaficima ili tako slicno. Onda su im povisili otplatu, ali oni nece ni da vrate te kuce, skupa kola itd. Izgleda da su i jedni i drugi hteli da se zaznu drugoga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *