Otvoreno pismo Eparhije mileševske povodom zloupotrebe lika Belog anđela

Otvoreno pismo Eparhije mileševske povodom zloupotrebe lika Belog anđela

24 septembra 2013

mileseva1Povodom skrnavljenja lika Belog anđela, najpoznatije evropske freske koja se nalazi u manastiru Mileševa, otvorenim pismom oglasili su se Uprava manastira Mileševa i Crkveni sud Eparhije Mileševske. Pismo prenosimo u celosti:

„Poštovana Gospodo,

Duboko smo povređeni, nemoralnim ponašanjem, bezobrazlukom, neljudskim i nehrišćanskim gestom organizatora tzv. „Gej nedelje ponosa“, skrnavljenjem Srpske Pravoslavne Crkve, njenih svetinja – lika Belog Anđela.

Nažalost, ovo nije prvi put da se SPC, njene svetinje, kao i verski službenici prikivaju na zid srama „od velikih moralista“, nevladinih organizacija, i svih onih koji mešetare po zemlji Srbiji. Nije prvi put da se u Srbiji pljuje po pravoslavlju, svetosavlju, koje je izvor vode žive koji nas je opismenio, osvetio, prosvetio i u kulturnu baštinu svetskih naroda uveo. Ne treba da se čudimo šta nas je sve snašlo i šta nas snalazi, jer je jedan stari vladika svom proti rekao: „Ko je na ovu kamilavku lajao, grdno se kajao“. Pomenuti organizatori i svi njima slični na sve moguće načine pljuju po svim svetinjama i udaraju po svim šavovima pravoslavlja.

Pred freskom Belog Anđela mnogo je molitava i pesama izgovoreno i suza proliveno, ali eto, Beli Anđeo dočeka da od svojih bude oskrnavljen. Mnogo je lepih reči o Belom Anđelu napisano u Knjizi utisaka u manastiru Mileševi, kako od stranih, tako i od domaćih poštovalaca, ali kako u Svetom Pismu piše: „Svojima dođe, svoji ga ne primiše“ (sr. Jn. 1,11).

Verujući narod SPC, Eparhije mileševske, i Uprava manastira Mileševe, zgranuti su ovim nedopustivim i skandaloznim činom skrnavljenja svetinja SPC i manastira Mileševe, i stoga upućujemo apel svim odgovornim institucijama, kako u Crkvi, tako i u državi, da se zaštite svetinje SPC. Da li oni koji skrnave i obezvređuju značaj Belog Anđela, znaju da je Evropa 1962. godine pozdravila satelitskim snimkom Ameriku upravo likom Belog Anđela. Na hiljade Francuza, Engleza, Rusa, Italijana, Španaca, Japanaca, Kineza, studenata iz Afrike, kao i drugih delova sveta dolaze da se dive i poklone tom remek delu.

Umesto da se bore da freska Belog Anđela bude uvrštena u svetsku baštinu i zaštićena UNESKOM, oni je stavljaju gde ne treba i time je skrnave.

Oni koji govore i „na sva zvona bruje“ kako su njihova prava ugrožena, ovim gestom upravo vređaju i ugrožavaju verska prava i osećanja onih koji svoje svetinje poštuju, hvala Bogu, da nisu oskrnavili Muhameda, ne bi ovako olako prošli kao što kod nas prolaze.

Sa nadom da ćete sve učiniti i zaštiti SPC, njene svetinje, kulturnu baštinu, kao i njene službenike, i da će prestati sa ovom neviđenom hajkom u Srbiji na sve što je srpsko, a uz svo poštovanje drugih religija, konfesija i verskih zajednica, unapred smo zahvalni i blagodarni.

(Crkveni sud eparhije mileševske i uprava manastira Mileševe)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *