OTVORENO PISMO: Ko i zbog čega želi da ugasi „Večernje novosti“?

OTVORENO PISMO: Ko i zbog čega želi da ugasi „Večernje novosti“?

18 marta 2014

NovostiVečernje novosti“ su na korak do zaustavljanja. Uprkos činjenici da smo u samom vrhu po tiražu, prodaji, čitanosti, uticaju, postoji realna mogućnost da „Novosti“ do kraja ove nedelje prestanu da izlaze. Jedno s drugim ne ide, znamo i sami, nelogično je, ali nije nemoguće.

U ponedeljak, 17. marta, jutro nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji, blokiran je račun Kompanije „Novosti“. Blokadu je izvela „Štamparija Borba“, puštajući menicu na iznos od 187 miliona dinara. Kolegijum „Večernjih novosti“ nema iluziju da je rukovodstvo „Štamparije Borba“ samo, bez konsultacija i zelenog svetla nekog sa strane, donelo tako važnu odluku.

Da li na toj adresi stanuje ideja da se ugasi dnevni list koji je pre tri meseca obeležio 60 godina postojanja? Zbog čega da stanu „Večernje novosti“? U čijem bi to interesu bilo? „Večernje novosti“ svakog dana čita preko pola miliona građana Srbije. Izgleda da nekome smetaju „Novosti“ ovakve kakve su, uređivački i sadržajno. Ko je taj neko?

Da li je udar na „Večernje novosti“, samo 12 sati nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji, neka vrsta ocene tog rezultata? Ko je to uradio?

Štamparija Borba“ gotovo 90 odsto poslova obavlja štampajući izdanja Kompanije „Novosti“. Bez „Novosti“ „Štamparija Borba“ ne bi mogla da živi ni 24 sata. To je dugoročno, strateško opredeljenje koje se umesto u dobrobit za obe firme pretvorilo u agoniju za „Novosti“ i krajnje relaksirajuću poziciju „Štamparije“.

Kako je moguće da „Štamparija Borba“, koja živi isključivo od „Novosti“, redovno isplaćuje plate svojim zaposlenima dok plate u Kompaniji „Novosti“ kasne dva meseca?

Kompanija „Novosti“ i „Štamparija Borba“ kupile su 2003. godine štamparsku mašinu CBA, plaćenu, s montažom, više od osam miliona evra. Ulog je bio pola-pola. Osnovano je i zajedničko preduzeće „Štamparija Novosti“ u koje je uneta ta mašina, sa još jednom transportnom („Ferag“), takođe zajednički kupljenom, potpisani su ugovori koji regulišu i zajednička ulaganja i podelu ostvarene dobiti. Od tada je prošlo punih deset godina, a Kompanija „Novosti“ od spomenutog ulaganja, zajedničkih mašina, nije imala koristi ni jedan jedini dinar.

Do smene na čelu Kompanije „Novosti“ došlo je u maju 2013. godine. Novo rukovodstvo dočekao je dug u visini, 11 miliona evra. U toj strukturi je i dugovanje prema „Štampariji Borba“ od 6,5 miliona evra. Taj dug, njegov kamatni deo, našao se na sudu, kroz tužbu „Štamparije“ i protivtužbu „Novosti“ i proces je u toku.

Sva nastojanja novog menadžmenta „Novosti“ da utvrdi zašto je, kako i pod kojim okolnostima nastao taj navodni dug, nisu dala nikakav rezultat. Verujemo da će to utvrditi sud.

Isto tako, još nema odgovora iz „Štamparije Borba“ zbog čega sve ove godine „Novostima“ nije umanjivana cena štampanja uprkos tome što se posao obavljao na mašinama čiji su „Novosti“ vlasnici u procentu od 50 odsto.

Menadžment „Novosti“ tražio je od menadžmenta „Štamparije Borba“ da, počev od 1. januara 2014. godine, u skladu s postojećim ugovorima o zajedničkom ulaganju i participativnim poslovima, konačno započne ispostavljanje umanjenih računa za usluge štampanja na zajedničkoj mašini. „Štamparija Borba“ tim povodom nije udostojila „Novosti“ čak ni odgovora, a kamoli umanjenja cene.

Naravno, otvoreno je i pitanje šta je sa prihodima koje je „Štamparija Borba“ u spomenutih deset godina ostvarivala na zajedničkoj mašini, štampajući drugim izdavačkim kućama dnevne, nedeljne i periodične listove i publikacije.

Kolegijum „Večernjih novosti“ traži od Vlade Srbije, koja ima upravljačka prava i u „Novostima“ i u „Štampariji Borba“, da hitno, bez odlaganja – jer će, u protivnom, „Večernje novosti“ sigurno prestati da izlaze – reši ovaj slučaj, odnosno, da ga postavi na nivo realne zaštite interesa jedne i druge firme. Izostanak brzog i jasnog rešenja problema preti da ostavi bez sredstava za život najmanje četiri hiljade ljudi, koliko je egzistencijalno vezano za Kompaniju „Novosti“, „Štampariju Borba“ i njihove spoljne saradnike.

Kolegijum „Večernjih novosti“ traži od Vlade da što pre okonča proces revizije privatizacije „Novosti“, da se konačno utvrdi ko je u punom pravnom kapacitetu vlasnik Kompanije „Novosti“.

Kolegijum “Večernjih novosti“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *