Ова биљка има чак 7 позитивних ефеката на ваше здравље

Ova biljka ima čak 7 pozitivnih efekata na vaše zdravlje

4 jula 2017

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u lečenju raka.

1. Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektivno u lečenju raznih upala i temperature. Ukuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i nadražaj na kašalj.

2. Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa

Mešavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lek za lečenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mešavina otvara disajne puteve koji su blokirane sa sluzi, i pomaže obolelima da pravilno dišu.

3. Leči upaljeno grlo

Ako imate upalu grla dobro je da grgućete mlaku vodu u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovaće protuupalno i olakšat će simptome upale.

4. Doprinosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u telu i uopšteno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

5. Deluje protiv stresa

Bosiljak je uopšteno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, to jest vitamini i antioksidanski koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa.

6. Poboljšava rad bubrega

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mešavine bosiljka i meda barem šest meseci kako bi ublažili bolove i isterali kamen iz tela.

7. Leči usne infekcije

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku lečiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, ali i sprečiti loš zadah.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *