Ова биљка најбоље прочишћава ваздух у кући

Ova biljka najbolje pročišćava vazduh u kući

10 novembra 2016

fdger345tdfs-640x480

Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” jedna je od biljaka koje su postale popularne pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove.

Međutim, u poslednje vreme sve više dolaze do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi i “detoksikaciju” zgrada.

Ona može da ukloni formaldehid iz vazduha, a i mnoge druge štetne hemikalije. Za nas je važna činjenica da se oko 70 odsto detoksikacije organizma obavi preko disanja, pa je izuzetno bitno da živimo i radimo u prostorijama s čistim vazduhom.

Ova robusna puzavica se lako gaji i odgovara joj direktno ili malo zasenjeno direktno svetlo, osim tokom jakih vrućina kad sunce može da bukvalno opeče listove. Od količine svetla zavisiće i količina tamnih i svetlih nijansi na listovima.

Epipremnum voli redovno zalivanje, ali ne treba preterivati niti koren treba da ostane dugo u vodi – redovno praznite podmetač. Ako primetite smeđe mrlje na lišću, treba da pojačate zalivanje i češće vlažite vazduh.

Zovu je još “đavolji bršljan” ili “biljka novca” jer se smatra da donosi sreću, ali Epipremnum aureum je danas najpoznatiji po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh.

(Mojalepabasta.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Kosovac says:

    Nije ovaj „mojalepabasta.rs“ satanista, ali izgleda da mu je ovaj bršljan doneo sreću u posebnom obliku. Stvarno je imao sreću da mu je nepomenik donese na tacnu. Pu, pu.

  2. Kosovac says:

    Ovaj „mojalepabasta.rs“ je imao džavolsku sreću.

  3. Kosovac says:

    Ovaj „đavolji bršljan“, džavolak mali, uspeo je da postane lepa biljka, verovatno po Darvinovoj teoriji, po kojoj svaki džavolak preraste, ako dva prelepa lista stavite rimskom papi u dupe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *