ОВА ЂИНЂИЋЕВА ПОРУКА СЕ КРИЛА 16 ГОДИНА: „Нећу преживети ових 6 захтева Америке!“

OVA ĐINĐIĆEVA PORUKA SE KRILA 16 GODINA: „Neću preživeti ovih 6 zahteva Amerike!“

29 maja 2018

Zoran Đinđić

Iznenadna poseta Zorana Đinđića Americi u maju 2002. godine zapečatila je sudbinu srpskog premijera, koji je ubijen u atentatu godinu dana kasnije.

Kako saznaje Srpski Telegraf a to su im i potvrdili Đinđićevi bliski saradnici iz tog vremena, njemu je u SAD ispostavljena lista od šest zahteva, za koju je odmah po izlasku sa sastanka u Vašingtonu prokomentarisao: „Ja ovo neću preživeti“.Najveći problem

Prema rečima sagovornika, koji je u to vreme boravio u našoj diplomatskoj misiji u SAD, Đinđić je u Vašington doputovao sa nevelikom delegacijom, u kojoj je od ministara bio samo šef diplomatije Goran Svilanović. Sastanci su bili na najvišem nivou, pa ih je tako primio Kolin Pauel, tada državni sekretar SAD, u hijerarhiji faktički prvi iza predsednika Džordža Buša.

– Amerikanci nisu zvanično dali Zoranu listu zahteva, ali je on sa sastanka izašao sa papirom na kom je rukom ispisao sve što je Pauel tražio od njega. Od saradnje sa Hagom, koja je označena kao prioritet svih prioriteta, uz zadate kratke rokove da se realizuje, pa nadalje. Bilo ih je šest – otkriva sagovornik.

Ova saznanja potvrđuje i Nebojša Čović, jedan od lidera DOS, tadašnji zamenik predsednika Vlade i jedan od najbližih Đinđićevih saradnika.

– To je bilo u maju 2002, znači manje od godinu dana pre atentata. On se iz Vašingtona vratio potresen i odmah je zakazan hitan kolegijum određenih članova Vlade. Rekao je da su mu nametnuli nove zahteve, da sada po tome moramo da napravimo nešto nalik strategiji naše države, u smislu kako ćemo dalje raditi. Izdvojio je jedan od zahteva kao posebno težak i značajan i tada je izneo mišljenje da ćemo oko tog zahteva imati poseban problem – seća se Čović.

Kako kaže, videlo se da sve to Đinđića baš muči.

– On je doslovce na tom kolegijumu rekao: „Hag nam je sad trn u oku, teraju nas da to rešavamo, a narod mi to neće oprostiti“. Izvadio je neki papir koji je doneo iz Amerike, na kom je zapisao te zahteve, i krenuli smo redom da analiziramo. Tada je rekao i da je rešavanje kosovskog pitanja sve bliže. Zbog toga smo, na moje insistiranje, održali niz sastanaka sa Dobricom Ćosićem i napravili na neki način zaokret – navodi Nebojša Čović, nabrajajući po sećanju ostale stavke sa Đinđićevog papira:

– Osim tog Haga i strahovitog pritiska, Kosova koje smo morali da rešavamo, zapisao je i integracije i približavanje EU kao pravac u kom bi trebalo da ide Srbija. Istakao je i da mora da se podigne nivo vladavine prava u zemlji, jačanje nevladinog sektora, zatim poboljšanje sektora pravosuđa i hvatanje ukoštac sa korupcijom.

Tadašnji ministar trgovine i blizak Đinđićev saradnik Slobodan Milosavljević kaže da se dobro seća očaja u koji je ovaj zapao posle te posete:

– Znali smo dobro da je Hag bila naša obaveza. Njega je mnogo više mučilo pitanje Kosova i bio mu je izazov da ga reši. Bio je optimista sve do kraja 2001, uzdao se u prijatelje sa zapada, a upravo ga je ta poseta Americi dovela do otrežnjenja. Tada smo svi postali svesni realnosti i da to što smo smenili Miloševića nije dovoljno.

Tada nismo imali ambasadora

Dugogodišnji ambasador SRJ u SAD Ivan Vujačić je rekao da o poseti ne zna ništa jer je na dužnost stupio u oktobru 2002. godine.

– Godinu dana po odlasku Milana St. Protića, u avgustu 2001, nismo imali ambasadora u SAD, već je tu dužnost obavljao Ivan Živković kao otpravnik poslova. On je bio tamo u vreme Đinđićeve posete, ali je u međuvremenu preminuo – kaže Vujačić.

ĐINĐIĆEV PAPIR (Zahtevi koje je dobio u SAD)

1. Saradnja s Hagom mora da bude prioritet svih prioriteta. Za to predviđeni izuzetno kratki rokovi
2. Rešavanje kosovskog pitanja bez imalo popusta prema srpskim interesima
3. Osnaživanje nevladinog sektora, država mora da preuzme finansiranje NVO
4. Hvatanje ukoštac s korupcijom, hapšenje čak i nekih ljudi iz Đinđićevog okruženja, prvoboraca 5. oktobra
5. Približavanje EU, potpuno usaglašavanje sa zakonima Unije, bez obzira koliko to ekonomski koštalo Srbiju
6. Potpuna reforma pravosuđa uz konsultacije sa zapadnim „mentorima“

Toma Fila, Miloševićev advokat

– Đinđić i ministri nisu bili dovoljno svesni ozbiljnosti haškog i kosovskog pitanja. Oni su mislili da će Evropa posle pada Miloševića da uradi sve da bi nas što pre primili u EU. Međutim, problem je nastao onda kada su počeli da razumeju stvari i shvataju da su zloupotrebljeni.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  A pre nego si se prihvatio "posla"nisi kao znao s kime imaš posla,je li? Od svega šta je vazano za tebe,i u vezi tebe,je to što su te oladili! I hvala im za to!

  • ZoranM says:

   @Velika Metla: Sram te bilo!

   • Velika Metla says:

    ZoranM,poštedi me tih moralističkih fraza i laprdanja,nego napiskaraj nešto pa da se,eto,postidim! To kopile lipsalo i raspalo je agitovalo kod srbskih dušmana da bombarduju srbski narod,i TI meni kažeš da me sram bude??? Ne nego sam presrećan što je to kkopile završilo onako kako je i zaslužio! Kamo sreće da će svi petooktobarci tako isto završiti,sa sve ovima današnjim na vlasti što su instalirani od srbsskog vekovnog dušmanina,sa sve vama koji ste podržavali dosovsku gamad,kao i sa onima koji podržavaju ovu današnju bagru na vlasti!

    • evangelist says:

     Tako je druže, pomogao je da amerika uništi srbiju i da je preda albancima koji nadiru sa kosova, ova predstava će se sada nastaviti do poslednjeg srbina. Dinkić je zatvorio sve srpske banke i uveo NVO - banke novog svetskog poretka kojima rukuje Rotšild, tako da smo ekonomski u nivou afrike. Banke su tu da nam oduzmu sve što imamo u srbiji. Čista pljačka, srbija se borila protiv svoje vlasti da bi dobila tuđu. I svaka sledeća vlast ne treba da se žali na prethodnu jer oni samo nastavljaju istu pesmu. Prodaj sve srpsko i budi podanik amerike i drži budžet da ne propadne aparat države. Ne znam zašto se vučić žali na prethodnu vlast kada on sada u tom smeru ima i više doprinosa zapadu. Za điniđića je sav narod srbije tiho u sebi mantrao svojevremeno "što ga ne ubiju" a vidim da to sada radimo i sa ostalim srpskim vođama. Svejdeno srbija bukvalno umire što od plutonijuma što od drugih bolesti i od zdrave hrane koju nam neprijatelji prave strada nam kardiovaskularni sistem. Poz.

 2. rajko says:

  Onog momenta kada su se one poznate izdajnicke face slikale posle izrucenja Milosevica Hagu a kada su kao nagradu dobili 10 milona dolara Srbija je otisla u PM. To putovanje u sunovrat i danas traje sto znaci da traje i izdajnicka politika. A izdajnicka je jer niko ne koristi rezoluciju 1244, sto umesto forsiranja zakona lupetaju neke "velike misli" na televiziju, sto ne hapse pljackase koji haraju po Srbiji, sto nasu decu posle zavrsenog skolovanja besplatno poklanjaju kapitalistima, sto.......

 3. Lazar says:

  Hoštpler natrčao na veće hoštaplere.

 4. Edmond Dantes says:

  Na zalost ohladili su i nas.Od devedesetih pa do danas svi politicari su izdajnici.Jedino resenje lustracija svih politicara koji su bili na vlasti.Doneti zakon o poreklu imovine,one koji zasluzuju procesuirati.I naravno dati sansu mladima i patriotama.

 5. Rale says:

  On je direktni ubica Srbije,sve ovo posle njega je trzanje pred krepavanje...kako je radio, tako je i prošao...

 6. Miraš says:

  Od tada svaka ekipa radi na istim zadacima: "Približavanje EU, potpuno usaglašavanje sa zakonima Unije, bez obzira koliko to ekonomski koštalo Srbiju"- SRBIJA OBAVEZNO DA SE PRIBLIŽAVA EU, A EU JE NE MORA NIKAD PRIMITI. GLAVNI CILJ JE - "rešavanje kosovskog pitanja" - zapravo ODUZIMANJE KOSOVA I METOHIJE OD SRBIJE, a zatim još oduzimanja.

  • goktrina soka says:

   Slazem se,gde su agencije za rejtin SNS i ove vlade.Nema jer je MINUS NULA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *