ОВА ДВА ЧОВЕКА ОДЛУЧИЋЕ О СУДБИНИ КОСОВА: Ниједан није са Балкана! ЕВО КО СУ ОНИ

OVA DVA ČOVEKA ODLUČIĆE O SUDBINI KOSOVA: Nijedan nije sa Balkana! EVO KO SU ONI

6 septembra 2018

Konačno rešenje za Kosovo zavisiće od podrške i stava predsednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, prognozira uticajni Stratfor, američka geopolitička agencija poznatija i kao „CIA u senci“. Sagovornici ocenjuju da Srbiji ovakve okolnosti idi naruku, jer je Vašington o ovom pitanju omekšao stav u korist Beograda, dok je Moskva tradicionalno na srpskoj strani.– Podrška Bele kuće i Kremlja biće ključna za izlazak iz zastoja u pregovorima između Beograda i Prištine, pogotovo zbog toga što bi svaka teritorijalna razmena bila podložna glasanju pred Savetom bezbednosti UN – piše Stratfor.

Što manje ustupaka

Uz upozorenje da postoji opasnost od povratka nestabilnosti na Balkanu, u analizi se navodi da će jedna od najspornijih tema na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine 7. septembra u Prištini biti formiranje ZSO.

Još jedna, moguće još spornija tema, biće razgovor o mogućoj „korekciji granica“, o kojima su u proteklih nekoliko nedelja govorili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači… Ideja razmene teritorija, koja bi načinila Srbiju i Kosovo etnički homogenijima, razmatra se u akademskim i političkim krugovima još od 90-ih godina – podseća „CIA u senci“ i ocenjuje da će obe strane pokušati da dobiju što više teritorije, a da naprave što manje ustupaka.

U tekstu se naglašava da je savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da bi Bela kuća bila voljna da prihvati razmenu teriotrija ukoliko se dve strane dogovore, dok je Rusija saopštila da će zauzeti srpsku stranu u predstojećim pregovorima.

Uspeh srpske politike

Profesor FPN Dragan Simeunović ocenjuje da je za Srbiju situacija daleko povoljnija zbog ovoga i smatra da je tome doprinelo i angažovanje naše politike, dok na albanskoj strani vladaju rasulo i panika:

– Pre nekoliko godina bilo je nezamislivo išta pomenuti osim priznanja. Sada se o svemu raspravlja. Svakako su ovo povoljnija vremena za Srbiju. Velike sile su se uvek rado uplitale u odnose na Balkanu i ne treba ni sumnjati da će se pitati i za rešenje kosovskog pitanja. Ma koliko se formalno držale po strani, to će biti dogovor velikih sila.

I predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da će ključan „biti stav velikih sila o pitanju onog što može biti dogovoreno kao rešenje Beograda i Prištine“.

(Mediji)

KOMENTARI3 komentara

  1. Miraš says:

    Dragan Simeunović je profesor političkih nauka, ali zatajio je u svojoj struci kad je napisao ovu procenu. Kad Amerikanci sa nekim naprave dogovor kakve su bile posledice toga za drugu stranu? Samo u poslednjih 20 godina koliko zemalja je uspelo sa Amerikom da napravi dogovor koji je za drugu zemlju bio pozitivan, uspešan i još stabilan duže vreme? Pritom isključujem dogovore o zajedničkom osvajanju i otimanju tudjeg poput SAD-Izrael, SAD-S.Arabija, itd, a npr. ni dogovor o ukidanju sankcija Iranu iz 2015 godine iz kog se SAD već povukla. Od SAD dosta trpe i njihovi veoma bliski evropski partneri. Zatim šta je dosad predsednik Rusije Vladimir Putin uspeo uspešno da se dogovori sa predsednikom SAD Donaldom Trampom? Dogovaranjem sa Trampom on nema šanse da postigne dobru odluku za KIM. Rusija može politički da nam pomogne, a to je pravo veta u SB UN, itd. Najveći problem je ko je srpska strana u sadašnjem trenutku, a koju bi podržala Ruska federacija?! To ne može biti ni A.Vučić bez obzira što je izabrani predsednik Srbije jer ne uvažava ni većinsko mišljenje naroda pokazano tokom unutrašnjeg dijaloga o KIM, a ni stavove Srpske Pravoslavne Crkve. ... Draga Rusijo, "Ljubav je ljubav, ali sir je za pare." Ako Vladimir Putin bude se držao Vučićevog mišljenja i stava o KIM tražiću mu 12,35% od teritorije Rusije, a i Trampu isto 12,35% od teritorije SAD i to bogate teritorije. Samo Rusija je značajno veća od SAD pa 12,35% je "parčence" od 2.114.960,59 km2. „Spram sveca i tropak“, nego šta. Američko "parčence" iznosilo bi 1.189.192,73 km2. Uporedito te brojeve sa 10.908 km2 kolika je površina KIM. Amerikanci su bili i ostali dripci-kravari jer njima tolikima je krava stala na žulj za tako malu našu teritoriju. Ta dva "parčenceta" kad nam predaju Srbija pi postala sedma u svetu po veličini svoje teritorije: Rusija, Kanada, Kina, SAD, Brazil, Australija, SRBIJA, a iza nas bi bile Indija, Argentina, Kazahstan, itd. A tek kad bi se to primenilo i na sve ostale države koje su dosad priznale samoproglašeno Kosovo! Haha zamislite Kitarevićku kad bi videla toliku Srbiju. Ne želim tudjeg nego dosta mi je bezumnih sila i njihovog ponižavanja Srbije i to nakon teškog iživljavanja nad svim Srbima na prostoru bivše Jugoslavije. Zasad smo na 111 mestu po veličini teritorije države.

  2. Miraš says:

    Npr. prema S. Arabiji čak možemo da budemo milostivi. Ne treba nam 12,35% od njihove teritorije, a dovoljno je onih 280 km u dužinu i 30 u širinu i još širi prilazni put do Persijskog zaliva; reč je o najvećem naftnom polju u svetu Ghawar iz kog Saudijci crpe polovinu svoje proizvodnje nafte. Bilo bi to veoma dobro za njih jer ostala bi im druga polovina naftnih izvora.

  3. Milan says:

    Postoji samo jedan problem obi nikad be mogu da se dogovore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *