Ова пећина је најлепши дар природе у Србији

Ова пећина је најлепши дар природе у Србији

27 априла 2017

Ресавска пећина код Деспотовца, један од најлепших и највреднијих дарова природе у Србији, обележила је јубилеј, 45 година од отварања и 55 година од открића.

Јубилеј је обележен радно, уз 800 гостију, међу којима много странаца – из Италије, Кине и Русије – а празницни угођај је увеличао и снег, изјавила је Тањугу директор Јавног предузећа Ресавска пећина Милица Петровић.

Ресавска пећина, за коју стручњаци тврде да је спелеолошки бисер, за туристе је отворена 1972. године и најпосећенија је пећина у Србији. До сада ју је посетило преко три милиона гостију, а главни гости су школске екскурзије.

Од 2.830 метара истраженог простора, за посетиоце је доступно 800 метара, пећина званично ради од 1. априла до 31. октобра, а пре и после тога уз најаву. Ове године, пре званичног отварања посетило ју је 2.300 туриста. За посету Ресавској пећини влада велико занимање, прошле године ју је посетило 50.000 туриста, од почетка ове године 3.600, само за ускршње празнике 1.300.

Судећи по интересовању на Сајму туризма, ове године очекујемо још бољу посету него лане, истакла је Петровић. За првомајске празнике пећина ће радити продужено, до 22 сата, уз непромењену цену улазница: 250 динара за ђаке и пензионере, 300 за одрасле.

Иначе радно време пећине је од 9 до 17 сати, додала је Петровић. Ове године садржај Ресавске пећине је обогаћен „Авантура парком“ за посетиоце који воле адреналинска уживања у природи, додала је Петровић. Ресавска пећина је од 2010. године, као Споменик природе, члан Међународне асоцијације туристичких пећина и јама (ИСЦА – Интернатионал Схоw Цавес Ассоциатион).

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u