ОВА ЖЕНА ЋЕ бити кандидат за председника АМЕРИКЕ

OVA ŽENA ĆE biti kandidat za predsednika AMERIKE

31 decembra 2018

Demokratska senatorka Elizabet Voren napravila je prvi veliki korak ka kandidaturi za predsednicu SAD.

Voren, za koju se uveliko očekivalo da će se kandidovati za nominaciju Demokratske partije, nada se da bi njena reputacija populističke borkinje mogla da joj obezbedi uspeh u zgusnutoj listi mogućih rivala predsedniku Donaldu Trampu, naveo je Asošijetid pres.Senatorka iz Masačusetsa rekla je danas da će napraviti preliminarni odbor za predsedničku kampanju 2020. Ona je najistaknutiji član Demokratske partije koji je dosad napravio takav potez.

Voren je postala poznata u američkoj javnosti pre deset godina tokom finansijske krize kada je tražila veću zaštitu potrošača i brzo je postala među najistaknutijim liberalima u SAD.

Kao predsednička kandidatkinja sada joj je potrebna šira podrška. U danas objavljenoj video poruci ona navodi ekonomske izazove s kojim se suočavaju etničke manjine. Takođe su u video poruci prikazani snimci sa marša žena ili njeno učešće na LGBT događajima.

– Bez obzira na naše razlike, većina nas želi istu stvar – navela je Voren.

U poruci pristalicama, ona je navela da će formalno objaviti planove za kampanju početkom sledeće godine.

Sredinom decembra, ministar za stanovanje u Obaminoj administraciji Džulijan Kastro je takođe najavio preliminarni odbor za predsdnički izbore, što omogućava potencijalnim kandidatima da počnu da prikupljaju novac.

Dosadašnji član Predstavničkog doma iz Merilenda Džon Dilejni je jedini demokrata koji je formalno najavio predsedničku kampanju.

Očekuje se da će lista kandidata za nominaciju demokrata ove godine biti najveća u prethodnih par decenija. Mnogi senatori, guverneri, gradonačelnici i drugi istaknuti građani razmatraju mogućnost učešća u predsedničkoj kampanji. Jedan od najznačajnijih rivala Voren bi mogao biti senator Berni Sanders koji gaji istu populističku retoriku, navodi AP.

Prvi stranački izbori za kandidaturu održaće se u Ajovi 3. februara 2020. godine.

Kladionice najveće šanse za predsedničku nominaciju demokrata daju senatorki Kamali Haris, Teksašaninu Betu O’Rurku, bivšem potpredsedniku SAD Džou Bajdenu, bivšem predsedničkom kandidatu Berniju Sandersu i senatorki Voren.

(Telegraf.rs/Beta)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gardista says:

    I koji od njih naj manje mrzi Srbe?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *