ОВАЈ ЧОВЕК ЋЕ ОДРЕДИТИ ИМЕ МАКЕДОНИЈИ: Ево која су имена у опцији…

OVAJ ČOVEK ĆE ODREDITI IME MAKEDONIJI: Evo koja su imena u opciji…

6 januara 2018

NA STOLU međunarodnog posrednika između Skoplja i Atine u vezi spora sa imenom Makedonija Metju Nimica naći će se tri imena – „Severna Makedonija“, „Gornja Makedonija“ i „Nova Makedonija“, tvrdi grčki dnevnik „Ril njuz“.

Ne isključuje se ni mogućnost da na sastanku 19. januara sa pregovaračima dve zemlje Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom posrednik UN u poslednjem trenutku ne smisli novo složenije ime.

Ranije su pominjana i imena „Vardarska Makedonija“ i „Slavomakedonija“, piše grčki list.

Atina upozorava da ne treba organizovati referendum u Makedoniji za odobravanje dogovora, budući da se procenjuje da će ga odbaciti većina građana.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja „bezbednosnu pretnju“, jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

Pregovori o iznalaženju rešenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Posrednik UN u sporu Metju Nimic do sada je održao više sastanaka sa pregovaračima, a poslednji put se sastao početkom decembra u Briselu.

Nova runda pregovora zakazana je za 18. i 19. januar u Njujorku.

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata je ponovio da je optimista i da će dugogodišnji spor između Skoplja i Atine biti rešen u prvoj polovini ove godine.

On se nada da će Makedonija postati 30. članica NATO i to na Samitu Alijanse, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. jula.

Makedonija, iako je ispunila sve kriterijume za punopravno članstvo u NATO, na Samitu Alijanse u Bukureštu u aprilu 2008. godine nije dobila poziv, jer je Grčka zbog spora sa imenom blokirala prijem.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

KOMENTARI3 komentara

 1. Aleksandra says:

  sve moj do mojega al su imena.... nećete više ni postojati pa se nemojte sekirati

 2. Batina says:

  A jel moze jedno pravo I istinsko ime, Stara Srbija?

  • matijja says:

   Prosto sadasnja zastava ima slicnosti sa JAPANSKOM izlazeceg sunca aZaev ima neku moc MAKEDONIJA bi trebala da promeni ime I da se zove ,U RANU ZORU ZAEV SE BUDI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *