Овај човек је још 1958. године знао каква се будућност спрема (ВИДЕО)

Ovaj čovek je još 1958. godine znao kakva se budućnost sprema (VIDEO)

11 avgusta 2015

haksli-640x366Aldus Haksli, intelektualac i autor „Hrabrog novog sveta“, 1958. godine je u jednom intervjuu govorio o budućnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Neverovatno je u kojoj meri su njegova predviđanja postala realnost, i to širom sveta, ne samo u Americi.

U svom romanu je napomenuo da će jednog dana čitav svet pasti pod diktaturu. On je još tada znao da postoje „sile“ koje će u nekom momentu ugroziti slobodu naroda.

Jedna od tih „sila“ je prenaseljenost, koja u tom momentu nije pretila Americi, ali Haksli je znao da će se to promeniti.

On je znao da prenaseljenost može da se negativno odrazi na ekonomiju, kao i da dovede do intenzivne eksploatacije resursa, a to posledično vodi društvenim nemirima.

Druga „sila“ koja je vremonom počela da ugrožava slobodu naroda, a koje je Haksli bio svestan, bila je preterana organizovanost. Tehnološki napredak zahteva temeljniju organizovanost, kao i izraženiju hijerarhijsku strukturu. Tako se stvara društvo koje ne može da se otrgne birokratiji.

Takođe, on je upozorio na to da tehnološka dostignuća mogu lako da se iskoriste za kontrolu naroda i ugrožavanje njihove slobode. To je objasnio na primeru atomske energije, koja može da se upotrebi u destruktivne svrhe, a može i da posluži kao zamena za resurse koji nestaju.

Haksli je predvideo upotrebu droga s ciljem kontrolisanja ljudskog uma, i to droga koje deluju neprimetno, bez npr. halucinogenih efekata.

Haksli je predvideo budućnost pod diktaturom, budućnost ispunjenu terorom. Zahvaljujući propagandi i namenski korišćenim drogama, diktatori će uspeti da ubede mase da je njihova ropska realnost ono što je dobro i što oni sami žele.

Jedini izlaz iz ovakve nezavidne situacije je, kako Haksli napominje, edukacija. Svaki pojedinac mora da se pobrine za svoje obrazovanje koje će mu omogućiti da pravilno rasuđuje i donosi dobre odluke.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. gladijator svjatoslav says:

  putin je mogao ući u rusiniju i sprečiti krvo proliće pobogu rusini pogrešno ih nazivaju pojmom ukrajina-što znači u zemlji rusin latinski rus.100 miliona rusa vodi rat između sebe jer se putin plaši kako će reagovati amerika i evropska unija pa to je suludo.to bi bilo isto kao kad bi se istočna i zapadna nemačka plašile ujediniti a oni su nemci.isto tako kina i tajvan treba da se ujedine pa oni su kinezi,severna koreja i južna koreja treba da se ujedine jer oni su jedan narod.bratsku krv prolivati da li to bog dopušta.zajedno je lakše.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

 2. gladijator svjatoslav says:

  rusija mže da zabrani plovidbu dunavom i crnim morem zbog zaostatka magnetnih i drugih mina iz drugog svetskog rata.grčka može da nedozvoli ratnim brodovima da ne prolaze kroz njene pomorske vode jer grčka formalno irusija neformalno drže prolaz kroz bosfor a ne turrska.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

 3. gladijator svjatoslav says:

  severni prolaz koji drži rusija a koji je najkraći put od nemačke ka pacifičkom okeanu treba zatvoriti dok se politika amerike i evropske unije ne promene.afrička unija i južnoamerčka unija treba da osude politiku amerike i evropske unije.afrička unija i južnoamerička unija treba da stave sankcije americi i evropskoj uniji.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

 4. gladijator svjatoslav says:

  rusija i kina mogu severnoj koreji da prodaju raketne sisteme kako bi severna koreja poslužila za ispitivanje nuklearnih projektila kako se ponašaju u datim uslovima a amerika bi poslužila kao poligon.to bi unapredilo rusku i kinesku nuklearnu tehnologiju.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

 5. gladijator svjatoslav says:

  iskanderi u republici srpskoj spremni za dejstvo.putin nezna kako je teško srbima pravoslavcima u srbiji i republici srpskoj.zašto, zato što lažni katolici misle da se putin i rusija plaše da oslobode rusiniju.tako da nama prave probleme.oslobađanjem rusinije i ujedinjavanje sa rusijom mnoge bi stvari nabolje promenilo.pobeda rusije bi se prenela i na srbiju i republiku srpsku u pozitivnom smislu.ostalo je mrcvarenje i mučenje srba koje traje 100 godina.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *