ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ОДРЕЂЕН ДА НАПРАВИ ХАОС У ВЕНЕЦУЕЛИ: Ево ко је он!

OVAJ ČOVEK JE ODREĐEN DA NAPRAVI HAOS U VENECUELI: Evo ko je on!

26 januara 2019

Stejt department postavio je Eliota Abramsa za svog «specijalnog predstavnika za Venecuelu».

Državni sekretar SAD Majk Pompeo Abramsa je predstavio ovako:

„Eliot će biti dobar član tima koji će narodu Venecuele pomoći da potpuno uspostavi demokratiju i da zemlju dovede do prosperiteta“.Abrams je bio zamenik pomoćnika za nacionalnu bezbednost.

Na ovo je odmah odreagovala ruska diplomatija. Njena portparolka Marija Zaharova upozorila je da je imenovanje Abramsa pokušaj Vašingtona da u Venecueli uvede svoju direktnu upravu:

„SAD  pokušavaju da uvedu svoje direktno upravljanje političkom situacijom u Venecueli koju američki establišment smatra svojim budućim regionalnim vazalom“.

Zaharova je ovome dodala: „U Iraku su `uspostavili` demokratiju. U Libiji, takođe. U Siriji nisu uspeli, tačnije – nisu im dali. A sada Venecuela“.

Vašington je već obezbedio da njegovu marionetu Huana Guajda, koji se samoproglasio za vd šefa države, priznaju Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Paragvaj, Peru i Organizaciя amerikanskih gosudarstv.

Kroz koju nedelju će se pokazati da su Guajda priznale u osnovi sve one zemlje koje su priznale «Kosovo».

Tako to rade Amerikanci.

Inače, u međuvremenu se otkrilo da je Guajdo u drugoj polovini decembra tajno posetio Sjedinjene Države, a potom i Brazil i Boliviju.

Njegov blizak saradnik, bivši gradonačelnik Karakasa Antonio Ledesma, ispričao je da je on u Bogoti već govorio o planu da se proglasi za vd predsednika Venecuele.

Maduro, naravno, ne sedi skrštenih ruku.

Objavio je da će armija Venecuele od 10-15 februara održati veliku vojnu vežbu sa akcentom na «odbrani obale i reka» i na «vojno-građanskoj mobilizaciji».

Ocenio je pritom da je nacionalna armija takva da zemlju čini neosvojivom tvrđavom.

Rekavši da u Beloj kući sigurno uživo gledaju njegov nastup pred novinarima, prvo je pozdravio Majka Pensa, pa ostalima rekao:

„Sve vas pozdravljam. Kako vam ide, prijatelji? Hajde da ovo definitivno rešimo“.

Maduro je, obrativši se Donaldu Trampu neposredno, američkom lideru predložio da odustane od pogrešne politike i da „uđe u istoriju“. Za sebe je rekao:

„Ja sam za to spreman. U svakom slučaju, gospodin Pens je rekao da izdvajate 20 miliona dolara za humanitarnu pomoć Venecueli. Samo, to je isuviše malo za izvođenje državnog prevrata“.

Inače Rusija je ponudila da bude posrednik između razgovora opozicije i vlade u Venecueli.

(Fakti)

KOMENTARI15 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Dobar je član tima da Venecuelu uvede u haos.

 2. Kulak says:

  Na Balkanu Amerima zasad polazi za rukom sve šta zamisle. Ako požele da Bugarsku i Rumuniju ubace u NATO, ubace ih. Ako zamisle da Srbiji silom otmu Kosovo i Metohiju, oni ga i otmu (zasad).Ako zamisle da Crnu Goru ubace u NATO, ubace je. Ako zamisle da Makedoniji promene ime i ubace je u NATO, promeniće i ubaciće i nju. Dakle na Balkanu im sve šta zamisle polazi za rukom, iako je to po meni malo čudno jer Ameri na Balkanu nemaju praktično nikakve ekonomske interese, a njihovih investicija i ulaganja na ovom našem prostoru skoro da i nema. Energetska povezanost balkanskih država sa Amerima isto tako je skoro nikakva. Ne sećam se da sam na policama trgovina u bilo kojoj balkanskoj državi u kojoj sam bio ikada kupio nešto proizvedeno u SAD. Nigde na Balkanu nisam video ni jednu jedinu američku banku, a austrijskih, nemačkih i ruskih ima koliko hoćeš. Jednostavno, oni su daleko od nas ali za veliko čudo, na Balkanu oni nemaju ekonomski ali imaju ogroman politički i vojni uticaj. Sada su Ameri izazvali nered u svom dvorištu, u Venecueli. Jako me zanima da li će i tamo Ameri uspeti u svemu šta su zamislili, da sruše Madura i na vlast instaliraju nekog svog trabanta. I da li će Rusija i Kina i tamo samo skrštenih ruku gledati šta rade Ameri i davati komentare u stilu: Mi mislimo da to nije dobro. Ako to opet bude tako i Ameri bez većih problema u Venecueli obore zakonitu vlast, jasno je da Rusija i Kina moraju iz osnova menjati svoju geostrategiju i vojnu doktrinu.

  • Velika Metla says:

   Kulak,iz prostog razloga što na Balkanu imaš otpada u ljudskom obliku više nego u celom ostatku sveta! Koji su to narod toliko rasturili kao srbski? Nijedan! Od kojeg naroda su napravili toliko narodnih grupacija kao od srbskog? Od nijednog! Zašto se od naprimer engleza ne napravi toliko narodnih grupacija kao što se od Srba napravilo? Ili od Rusa! Ili od Grka! Ili od Nemaca! SAMO od Srba! Pa nije zapad rasturao srbski korpus da bi drugima,onima koji su izvedeni iz srbskog korpusa,bilo bolje! Znam ja da postoji veliki broj budala koje veruju u zapadnjačke laži,jer im je tako lakše,i misle da su s ćutanjem o zapadnom zlu skinuli odgovornost sa sebe! Varaju se,i to debelo! Ćutanje je odobravanje! nama je i Gospod Bog poručio " mrzite zlo,zla dela,a ne ljude"!

   • Babic says:

    Kad smo vec kod nemaca, a sta su austrijanci, svajcarci i belgijanci ?

  • Cp6a says:

   Rusija i Kina će uraditi onoliko koliko trenutno mogu. Politički verovatno sve, a vojno i finansijski koliko mogu, a da ostanu na nogama i u mogućnosti da polako menjaju svet u svoju korist. Nisu mi samo jasne latinoameričke države. Svakoj posebno američki monstrumi stalno udaraju šamare i čupaju uši, a one opet protiv komšije. Izgleda da je "zavadi, pa vladaj" tamo još bolje odrađeno nego kod nas. Kolumbija je masakrirana kao i mi, a opet eto na koju stranu vuče.

 3. raikkonen says:

  rusija se ponudila kao posrednik ....bezte rusi u trista lepe...a i tog putina mi je dosta..niko!!..sve vise uocavam da je sef peterburgshke grupe koja vlada rusijom kojioj na prvo mesto im je gde da proguraju gasovode,ruski narod treba da otfikari ove lazne patriote sve je to banda u rukama lutkara..t.e vecih bandita, zato i kina ne ulazi tako lako u neki cvrshciji savez sa rusijom, zna da bi i sopstveno dete prodali za bezvredni dolar!

  • Slobodanka says:

   U redu je taj pristup, Meksiko npr. zauzima isti stav. Cilj je ne dozvoliti širenje sukoba u Venecueli koji bi doveli do potpunog haosa, ali američki brat mason Huan Gvaido kaže da neće u te pregovore sa vlastima nego uslovljava da hoće samo nove izbore. Pa još Francuska, Španija i Nemačka sada traže od Madura da u roku 8 dana raspiše ponovne predsedničke izbore, a ako to ne uradi priznaće Huana za predsednika. Makron koji moguće-najverovatnije neće izdržati ceo predsednički mandat u Francuskoj našao se da drugima uslovljava opstanak na vlasti.

  • Slobodanka says:

   To jeste rešenje i jasno je da je tako čim predsednik Venecuele Nikolas Maduro tokom obraćanja narodu ponudio je Guajdu da razgovaraju, ali teže će da uspe što otkrivaju sledeće reči. Zatim je rekao da ako treba spreman je da dođe na taj razgovor i u tri sata iza ponoći i još ovo: „Ako je potrebno da dođem go – spreman sam“. Nije on neozbiljan, nego zna i stavlja svima do znanja da se ima posla s teškom kurvom-bandom.

 4. Velika Metla says:

  „Eliot će biti dobar član tima koji će narodu Venecuele pomoći da potpuno uspostavi demokratiju i da zemlju dovede do prosperiteta“.......,videli smo taj prosperitet u Iraku,Avganistanu,Libiji,Srbiji,Ukrajini,u Siriji ste propali! Vaša naci-američka demoKRADija je pljačkanje resursa od svih onih koji se ne mogu odbraniti!

 5. Slobodanka says:

  Venecuela, kakvog užasnog preporoditelja su ti namenili. Eliot Abrams rodjen je u Njujorku 1948 godine, u jevrejskoj porodici, veroispovest judaizam. Pripada Republikanskoj stranci. Poznat je zbog učešća u velikom medjunarodnom skandalu Iran-kontra 1985-6, zbog čega je bio i osuđen ali kasnije ta presuda je otkazana zahvaljući pomilovanju američkog predsednika Buša starijeg. U vreme rata izmedju Iraka i Irana (1980-1988) SAD su podržavali Irak, ali su tajno učestvovali u prodaji oružja Iranu a za Iran je inače tada važio embargo u prodaji oružja. Skandal je bio u tome da neki članovi američke administracije prekršili su embargo na izvoz oružja, a zatim novac iz te zarade koristili su za finansiranje kontrarevolucionara u Nikaragvi što je ranije takođe zabranio američki Kongres. ... Bilo je više krivaca u SAD za ovu aferu. Ali isporuka oružja je odrađena u kooprodukciji sa Izraelom. Američko oružje u Iran dostavljano je uz posredovanje Izraela i naravno uz određenu kompenzaciju za izraelske aktere, u to su bili direktno umešani premijer Šimon Peres, direktor inostranih poslova David Kimhi i dva izraelska trgovca oružjem. Ovo navodim zbog sadašnjih optužbi Izrela protiv Irana da su Iranci nacisiti. Ako su Iranci to što tvrdite, zašto ste prodavali oružje nacistima, Vi Jevreji?

  • Sasa S says:

   Lova vrti gde burgija nece,ocigledno da je za mnoge nacije a i veroispovesti najveci BOG .. DOLAR..moze i neka druga valuta... ha..ha.

   • Miraš says:

    Sem što su tada zaradili na prodaji oružja u vezi tog rata i zbog te afere Iran-kontra (Irangejt) često pomislim pitam se da li je iračko-iranski rat (1980-1988) bio upućen samo protiv Irana ili je pored toga istovremeno bio i smišljeno slabljenje obadve zemlje, i Iraka i Irana. Kada je poveo rat protiv Irana Sadam je imao podršku Zapada, pa se na sredini tog rata desio Irangejt ali na kraju dugog rata značajno su iscrpljene obadve zemlje. Na kraju rata vratili su se u stanje pre sukoba, jedini rezultat rata su žrtve, razaranja i slabljenje država.

 6. Slobodanka says:

  Ove godine, zahvaljujući američkim sankcijama, kažu da Venecuela je imala strašno visoku inflaciju što mora da je pospešilo socijalnu krizu. Zatim pišu da na poslednjim Gvajdovim protestima širom Venecuele ulestvovalo je od 5-8 miliona ljudi. Iz našeg iskustva pitam se da li su čašćeni npr. sa 20 EUR tj. 20 dolara, a znamo kako radi američka štamparija novca. Ako Gvajdo neće pregovore, znači da on očekuje da će broj demonstranata biti još veći. Prave Kijev od karakasa. Zatim među protestantima primetni su rusofobi koji puštaju vapaje "Rusi dolaze". Zapravo među učesnicima protesta primetno je prisustvo američkih građana, valjda kao instruktori ili kustosi tih manifestacija. ... Ranije je Vašington zvanično potvrdio informaciju o brzom povlačenju nekoliko svojih diplomatskih radnika iz Venecuele, a američki diplomati koji ostaju u zemlji u zgradi ambasade ne nameravaju da je napuste ni za što. Američke diplomate neće poštovati Madurov zahtev da u roku 72 sata napuste zemlju, zabarakidirali su se u zgradi ambasade i javno provociraju venecuelanske vlasti da primenu silu. A zatim bi narušavanje njihovog diplomatskog suvereniteta nesumnjivo bio razlog za vojnu intervenciju SAD.

 7. Sasa S says:

  Treba takozvanim diplomatama odseci vodu i struju pa videti koliko ce izdrzati..Scenario Kijeva nece biti realizovan...mora se razgovarati i bez rata ovo zavrsiti.

  • Slobodanka says:

   Policija i vojska Venecuele će imati baš puno teških izazova. Eliot Abrams se pominje i zbog pružanja podrške i finansiranja "kontraša" u Nikaragvi. A danas kontraše tj. opoziciju u Venecueli, čitaj zlo i naopako, će podržavati sa većom slobodom nego što su to radili ranije u Nikaragvi. Sem surovih ubistava, mučenja i krvoprolića takvi su spremni i da naprave privredne sabotaže. Venecuela je početkom decembra prošle godine dogovorila realizaciju novih investicija iz Rusije u vrednosti od 6 milijardi, sumnjam da američke diplomate i ostala žgadija usmeriće aktivnosti i protiv Madura i protiv običnog naroda i protiv tih novih ruskih ulaganja u privredu Venecuele. ... Šta su radili nekad u Nikaragvi. U Nikaragvi sandinisti su osvojili vlast 1979 godine, a već 1981 CIA je dobila ovlašćenja od Regana da kontrašima pruža stručnu i logističku pomoć. U oblastima pod kontrolom kontraša razarani su domovi zdravlja, škole i zadruge, desio se veliki broj ubistava, silovanja i mučenja. Kontraši su iznutra sabotirali privredu Nikaragve i otežavali su morski saobraćaj postavljanjem mina u luci Korinot, a spolja SAD je uvela potpunu blokadu trgovine sa Nikaragvom. Na ponovljenim izborima 1984 godine opet su pobedili sandinisti. Kongres SAD je 1983 godine zabranio finansiranje kontraša pa je Reganova administracija nastavila tajno da ih podržava. Međunarodni sud pravde u sporu Nikaragve protiv SAD godine q984 presudio je u korst Nikaragve da "SAD imaju obavezu da obeštete Nikaragvu za sve povrede učinjene Nikaragvi kršenjem obaveza medjunarodnog prava i sporazuma čiji su potpisnici SAD".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *