ОВАЈ ЧОВЕК је посвађао Русију и Грчку

OVAJ ČOVEK je posvađao Rusiju i Grčku

11 avgusta 2018

Nikos Kocijas, Aleksis Cipras, Majk Pens i Džefri Pajet (u prvom planu,desno)

VLADA Aleksisa Ciprasa povukla je svog ambasadora u Rusiji Andreasa Friganasa.

Jedan „grčki izvor“ je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS saopštio da će u Moskvu, iako je Friganas u nju stigao u maju 2016-te, biti upućen novi ambasador.Atinski list „Katimerini“ je 11. jula objavio da je Ciprasova vlada odlučila da protera dvojicu grčkih diplomata, a još dvojici da zabrani ulazak u zemlju. Naveo je da se sva četvoricva sumnjiče za „mešanje u unutrašnje stvari Grčke“ i podrivanje njene nacionalne bezbednosti.

Nešto kasnije je portparol Ciprasove vlade, Dimitris Dzanakopulos, potvrdio pisanje tog lista.

Friganas je bio 6. avgusta pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Rusije gde mu je bila uručena nota o simetričnim merama. Mada ne sasvim simetričnim jer je Moskva odlučila da protera `samo` trgovinskog predstavnika i atašea za medije, a da zabrani ulazak u RF šefu političke uprave MIP Grčke Jorgosu Sakelariju, jednom od najbližih saradnika šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa.

Pod zabranom ulaska je još jedan Grk čije ime nije objavljeno, a već dogovorena poseta Sergeja Lavrova Atini bila je odložena.

Grčkim diplomatama je naloženo da napuste Rusiju najkasnije 12. avgusta.

U  međuvremnu se pojavile indicije da je ovaj diplomatski skandal, koji je unazadio odnose Rusije i Grčke, bio dobro izrežiran i da se time, po svemu sudeći, lično bavio američki ambasador u Atini Džefri Pajet.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF, Marija Zaharova, izjavila je da su ruski diplomati proterani „pod pritiskom izvana“. Zvanična Atina je tu tvrdnju odbacila.

Usledilo je saopštenje vrha ruske diplomatije da je proterivanje povezano sa samitom NATO u Briselu i da iza njega stoji zvanični Vašington.

Stejt departman se oglasio i odobrio potez Atine, ocenivši da Atina njime štiti suverenitet Grčke.

„Katimerini“  je list prozapadne orijentacije, pa se pretpostavlja da je „ekskluzivu“  o diplomatskom konfliktu na relaciji Atina-Moskva dobio iz ambasade SAD.

Atina je bila pod pritiskom da protera ruske diplomate i zbog navodnog „trovanja Skripalja“ (britanskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije).

Kako je ambasada SAD saznala za proterivanje ruskih diplomata?

Džefri Pajet u razgovoru sa Aleksisom Ciprasom

Jedna pretpostavka je da je za tu nameru Ciprasove vlade saznala CIA, ali se u Moskvi verovatnijim smatra da je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke samo o tome informisalo Pajeta. A on je – da podsetimo – bio ambasador SAD u Kijevu – u vreme tamošnjeg državnog prevrata (evromajdana iz 2014-te godine).

Grčki novinar Atanasije Avgerinos, koji radi za telekanal MEGA, tvrdi da se u vrhu grčke vlasti ništa ne događa mimo Pajetove kontrole.

On je čak uveren da se grčke tajne službe nisu mogle baviti ruskim diplomatama bez odobrenja odgovarajućih „američkih struktura“.

Avgerinos je uveren da njegova zemlja „sve očitije postaje protektorat SAD“. I posebno ukazuje:

„Sjedinjene Države žele da Makedonija bude što pre u NATO i pojačavaju pritisak na Srbiju. Njima je potreban jedinstveni antiruski front na Balkanu. Proterivanje ruskih diplomata treba sagledavati u tom svetlu“.

Prema anketama, preko 60 odsto Grka je protiv članstva svoje zemlje u NATO.

KOMENTARI22 komentara

 1. Kulak says:

  Vlast u Grčkoj je dobila naređenje od SAD da mora ukloniti razloge zbog kojih makedonija ne može ući u NATO.Vlast u Atini je to poslušno izvršila,što ju je dovelo u sukob sa Rusijom.Time se pokazalo da je Cipras običan potrčko koji izvršava ono što mu naredi Vašington.

  • Miraš says:

   Grcima kao narodu potrebna je veća zaposlenost te odgovara im razvoj trgovine i saobraćaja za koje se zalaže Kina, ali to ne odgovara SAD i EU. Da bi sačuvala tržište Evrope samo za sebe zato SAD radi na tome da Grčka bude što više prozapadna i pod što većom kontrolom od strane SAD i EU. Isto to važi i za Makedoniju jer ne samo Grčka nego i Makedonija pod kontrolom NATO-a to je način da se suprotstavljaju prodoru Kine, pa makar i Grci i Medonci hleba prosili. Za Grke je problem i predložena promena imena "Makedonija" u "Severna Makedonija" jer za Grčku potencijalno to je lošije rešenje nego ono kom su se dugo suprotstavljali samo "Makedonija". Medju Makedoncima i Grcima odavno je sporna "južna Makedonija" a to je zapravo sever današnje Grčke. Cipraseva prozapadna vlada nudi Grcima sve lošije uslove: ne nudi im više posla i još odbacuje takvu mogućnost samo zato što je sa Istoka, udaljava ih od Rusije, a npr. Rusi su primetni turisti u Grčkoj, itd. Grci ne vole ni što je njihova zemlja članica NATO-a. Grčka vlada 1999.godine odbila je da njene vazdušne snage učestvuju u napadima na SR Jugoslavije, ali takvu odluku nisu doneli i za grčku flotu. Ali grčki mornari pobunili i nisu ni oni hteli da daju doprinos toj agresiji što su neki od njih platili i zatvorom. Dok u isto vreme iz Makedonije koja nije bila članica alijanse napadi NATO-a na našu zemlju, vojsku i narod su itekako bili dozvoljeni. Ko se tada pokazao dosledniji i pošteniji Grci ili Makedonci?! E sada spremaju Grčku da neki sledeći put ne pruža otpor kao 1999 godine, nego da bude i ona poslušna do idiotluka kao Makedonija. Na primerima Makedonije i Grčke baš se dobro vide razne igre iz politike "Zavadi pa vladaj". To "vladaj" odnosi se na ceo Balkan i na stvaranje Velike Albanije. Velika Albanija na uštrb Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke ima da nikne sa lakoćom.

 2. goran says:

  Umesto da brane malenu Grčku, rusi samo šire "maligni" uticaj u regionu, najbolje bi bilo da sledimo Grčki primer i uživamo u članstvu NATO-a i Evropske Unije!!!

  • Djordje says:

   Ti si jos malecki da dajes takve zakljucke! Gorane plitka glavo ne umes ni mrznju prema Rusima da sakrijes a izigravas patriotu Srbije. Sve mi se cini da si ti samo dobar bot ili skot to ti je isto i zaradjujes velike zapadnjacke docne sendvoche.

  • Zoran says:

   Nece se usrecis ni u NATO.

  • Miraš says:

   Nije ti prvi put da predlažeš Srbiji članstvo u NATO - da se konačno preda agresorima na Srbiju i na srpski narod u celini. Jasno je onda zašto si i dežurni rusopljuvač i rusomrzac ovde, jer tvoj podli ili kukavni plan propada i to sa lakoćom ako bi se Srbija uozbiljila i okrenula za pomoć Rusiji. ... Ta "malena Grčka" odnosno njeni gradjani preko 60% ne odobravaju što je Grčka članica NATO-a. Takodje Grci su svesni da je predlog Cipraseve vlade loš jer predlogom imena Severna Makedonija samo se jača severni sused da nekad bilo kada kaže: Gde je moja Južna Makedonija a to je sever današnje Grčke. Eto koliko je američka pamet, a oni su bili najviše zainteresovani oko rešavanja spornog imena. Zatim Grci su svesni da je njihova Grčka u EU samo propala, osiromašila je i prezadužila se. Tako isto živi i narod sa sve većom nezaposlenošću, sa manjim primanjima i sa velikim ili ogromnim dugom koji su ne znajući šta ih čeka uzeli u prvim godinama nakon ulaska u EU. U Grčkoj gde god se okreneš i iz godine u godinu sve se više vidi "maligni" i katastrofalni uticaj EU i NATO-a.

  • Miraš says:

   Grčka sve više propada u EU, takav izbor nam ne treba. Kad Pajet je među režiserima logično je pitanje da li će i Grčka postati nestabilna slično kao Ukrajina odmah tokom i nakon Evromajdana? Ukrajina, Crno more i crnomorski region, sirijski rat, otvaranje novog žarišta Turska-Grčka ... , kako bi sve to doprinelo ratu protiv Irana? Nisu uspeli da otvore rusko-turski rat krajem 2015 povodom oborenog ruskog aviona te da li je Grčka odabrana da bude novi povod za tako nešto? Nisu uspeli da uvuku Siriju u kurdsko-sirijski sukob, ni u izraelsko-sirijski sukob, ali na nekim drugim mestima spolja (Grčka-Turska + Rusija-Turska + napad na Iran) ako bi izazvali nove sukobe da li bi na kraju takvih vrućih igara dobili i Siriju i ceo Bliski Istok?

   • Ko istrpi do kraja taj će biti spašen. says:

    Cilj je isprazniti B. Istok od arapa kako bi se bezbolnije i bez otpora vatikan pozabavio zidanjem 3. hrama. Mi smo samo kolaterala, u obračunu islama i cionista, izrežiranog od strane A. Pajka. Ostatak od Jevreja će se spasti nakon što progleda, kao što piše ali jadni arapi. Uhvatili se zapadne socijale, i dobili mig da udaraju na pravoslavce. Na kraju će udariti svi na svakog, jer im je cilj žetva ljudskih duša.

  • Zika B Kojic says:

   ~~G-dine,ja sam shvatio ovaj vas komentar kao ironiju,da li je to bila vasa namena ovog komentara?.A isti komentar moze biti tumacen,kao provokacija za pojedine osobe sa onom izrekom"Sto na umu,to na drumu".Jer mnogi nasi sunarodnici ili ne citaju izmedju redova,ili su pak idioti.Ovim ne zelim nikoga da potcenim niti da povredim,neka mi oproste svi ako su moje napisano misljenje bez mnogo razmisljanja shvatili kao lose namere sa moje strane.~~

   • Zika B Kojic says:

    ~~Ovaj moj komentar je upucen na komentar g-dina Gorana.~~

   • Miraš says:

    "Malenu" Grčku ni slučajno ne treba spominjati sada u smislu odbrane jer upravo njene vlasti podlo napadaju kao istrenirani lovački NATO ker. Malena je već 66 godina članica velikog NATO-a, ali to nikad nije bila želja većine grčkog naroda. U grčkom gradjanskom ratu (1946-1949) ODMAH NAKON DRUGOG SVETSKOG RATA PORAŽEN JE BAŠ GRČKI ANTINACISTIČKI POKRET ELAS koji je tokom prethodnih ratnih godina pružao otpor nacistima. To se ujedno dešavalo odmah na početku Hladnog rata, a tadašnji SSSR po svoj prilici nije se usudio da im pomogne jer za razliku od SAD oni tada još uvek nisu imali nuklearnu bombu. Priče kako je grčko društvo tada izabralo NATO zbog zaštite od Turske te i zbog svoje velike emigracije u SAD su besmislice. Reč je o tragediji grčkog naroda te nema mesta ironiji. Pogotovo kada se prelistaju stare fotografije obešenih boraca ELAS-a, egzekucije su veoma slične načinu kako su vešani crnci u robovlasničkoj Americi. ... Grčka i Makedonija su u dugom sporu zbog "makedonskog pitanja", ali bez obzira na to po svoj prilici i Makedonija će biti još jedno istrenirano NATO kuče. Ironija je preblaga za opis ovakvih dogadjaja.

 3. Miraš says:

  Nama odgovara zaoštravanje i rasklimavanje odnosa u južnom krilu NATO-a zbog uvek mogućeg sukoba izmedju Grčke i Turske. Neka bude što više raspuknutih šavova unutar NATO-a te neka se zabave njihovim krpljenjem, a onda lošiji su im uslovi i nemaju vremena da pritiskaju Srbiju. Tako će jednom NATO i da se raspadne. U potencijalnom novom većem konfliktu Turska- Grčka koliko evropskih članica te alijanse bi pružilo vojnu pomoć Grčkoj upuštajući se u konflikt sa Turskom, i to sa Turskom koja je formalno još uvek članica iste vojne alijanse? Naprimer Madjarska, Bugarska, Rumunija, itd. bile bi u takvom slučaju mirne kao bubice. Cipraseva vlada je prilično glupa. Pogoršavanjem odnosa sa Rusijom samo rade u korist sopstvene (grčke) štete. Time samo ohrabruju Tursku da u sledećem koraku preuzme neko od spornih ostrva u Egejskom moru. Vodeći američki interes sada je da zadrži Tursku u svojoj orbiti, te bi i ona mogla biti slepa na takav mogući potez Turske zato što sada ni SAD-u ne odgovara još veće zaoštravanje sa Turskom.

  • Miraš says:

   Kratko i jasno: Da li SAD radi na otvaranju konflikta Turska - Grčka? U tome Cipraseva vlada prihvata da igra veoma prljavu ulogu. Konflikt Turska-Grčka ako se rasplamsa a bio bi baš u Egeju u početku usporio bi prolaz ruskih ratnih brodova kroz Egej prema Siriji. Zatim u takvom konfliktu na čiju stranu bi se okrenula Rusija? Ako bi Rusija pomogla napadnutoj Grčkoj time bi ušla u konflikt sa Turskom. Ako bi Turska proglasila ratno stanje po medjunarodnom pravu ona ima pravo da zabrani prolaz svih ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele. Ujedno bi se poremetili odnosi u poznatoj trojci Rusija-Turska-Iran. U eventualnom napadu na Iran bilo bi im puno lakše ako sve ovo postignu. Da li rade baš na tome?

 4. NESO says:

  Cipras je podmetnut,no razotkrio se.Grci će da ga sklone uskoro

 5. Zoran says:

  Kruni se nesto Rusija na Balkanu. Makedonija, Grcka.

 6. goran says:

  Ovo je receno u ocaju, naravno. Prezirem i EU i NATO.

 7. dane says:

  svi se nesto iscudjavaju jer niko ne poznaje istoriju.grci su tokom istorije trebili slovene(uglavnom srbe makedonce i bugare).procitajte kako su sloveni sa 90%stanov soluna za 50 god pali na 5%.kakvo je to etnicko ciscenje bilo.koliko su nam puta rusili autokefalnost crkve i kakve je to posledice imalo na narod stare srbije.najverniji grcki prijatelji su kroz istoriju anglosaksonci i germani.

  • Nebeska Srbija says:

   Nisu ni oni.Albanija je srbska teritorija,germani i anglosaksonci nam nisu dali je uzmemo natrag posle Drugog sv.rata.Ni oni nas ne vole tek.A slazem se za Grcku.Mada,kapa dole sto su protestvovali za vreme bombardovanja..i kapa dole za sve vojnike koji su zavrsili u zatvoru jer nisu hteli da ucestvuju u bombardovanju Srbije.

 8. slobo says:

  Bravo Gorane .Pa ti si stvarno tako pametan decko svaka ti cast .dovedi NATO u svoju kucu pa uzivaj koliko hoces .Ti samo iznosis neke svoje privatne frustracije I to konstantno .Trebao bi pocet citat svoje komentare .Pojma ti ba nemas.

 9. Ognjen says:

  I pose rats gecko partisans so helix saved as Ruskin Ali Cecil Nije do a poljaci so hteli sa curvilinear Ali on bike Theo niho.

 10. goran says:

  Ljudi, uplatio sam letovanje na Krim-u, mislim da ce to povoljno da utice na moje... stanje! Idemo zajedno ja i moja drugarica Vendett-a, poslacemo slike u bottomlessu cim budemo mogli!!!

 11. slobo says:

  Sta je ovom Ognjenu izgleda prolupo covjek totalno .Al sta ces .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *