ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ СПРЕЧИО улазак Црне Горе у НАТО! (ВИДЕО)

OVAJ ČOVEK JE SPREČIO ulazak Crne Gore u NATO! (VIDEO)

16 marta 2017

csm_rend_pol_senat_print_ce04828552

Američki senator Rend Pol koji je juče blokirao raspravu Senata na temu učlanjenja Crne Gore u NATO, kazao je američkim medijima da je jedan od argumenata da CG ne bude deo Alijanse činjenica da narod to ne želi.

Republikanski senator Džon Mekejn zatražio je od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o protokolu u članstvu Crne Gore u NATO. Mekejn je na zasedanju u sredu, na sednici na kojoj se između ostalog glasalo o novom direktoru američkih obaveštajnih službi, tražio da se u skladu sa procedurom, jednoglasno prihvati da se razmatranje protokola stavi na dnevni red zasedanja, te da se o njemu glasa nakon dvosatne rasprave.

Mekejnovom zahtevu usprotivio se samo jedan senator – Rend Pol, republikanac iz Kentakija, ali je to bilo dovoljno da se razmatranje Protokola odgodi.

Mekejn je prethodno poručio da je Crna Gora pod značajnim pritiskom i čak napadom Rusije.

„Rusija je pokušala da izvede puč u Crnoj Gori, ubije premijera i zbaci vladu da bi je sprečila da uđe u NATO“, rekao je republikanski senator i naglasio da bi Moskvi trebalo poslati poruku da nema pravo veta na proširenje NATO-a.

Dodao je i da bi članstvo Crne Gore u Alijansi poboljšalo bezbednost na Balkanu gde je, kako je ocenio prisutna velika nestabilnost. „Zaustavljanje crnogorskog članstva predstavljalo bi značajan zaokret u američkoj spoljnoj politici i označilo mirenje sa sve većim uticajem Rusije na Balkanu, što bi negativno uticalo na naše zajedničke bezbednosne interese u regionu „, naglasio je Mekejn i dodao da bi Sjedinjene Države, koje su imale ogromnu korist od mira i stabilnosti u Evropi, trebalo da stanu uz Crnu Goru ili da rizikuju podrivanje vizije Evrope jedinstvene, slobodne i u miru.

„Ako nastavimo da odlažemo ovo pitanje, nakon što je 25 od 28 članica ratifikovalo Protokol, poslaćemo užasnu poruku“, rekao je republikanski senator.

Demokratski senatori Ben Kardin i Džin Šahin takođe su zatražili se što pre odobori crnogorsko članstvo u NATO-u.

„To nije kontroverzno pitanje za članove američkog Senata. To je nešto što je trebalo do sada da uradimo. Trebalo je da prvi ratifikujemo protokol, a ne poslednji“, rekao je Kardin. Poručio je i da je Crna Gora meta anti-nato i anti-zapadne propagande koja potiče iz Rusije.

„U interesu je američke nacionalne bezbednosti da što je pre moguće ratifikujemo prijem Crne Gore u NATO“, naglasio je senator iz Merilenda.

„Još jedan od argumenata je da, ako pitate narod Crne Gore, samo 40 odsto ili nešto manje od toga je za ulazak u NATO“, kazao je Pol, dodajući tome brojne razloge, kao što je nemešanje u unutrašnju politiku.

Pol je istakao da je „spoljna politika koju sugeriše Džon Mekejn pogubna“ po SAD, navodeći da je vojska već dovoljno „istrošila“ Mekejna. Sličnu izjavu dao je godinama ranije ruski predsednik Vladimir Putin, kazavši da ne čudi način na koji se ponaša Mejkejn, s obzirom na to da je imao teško iskustvo kao ratni zarobljenik.

Američki senat je u sredu ponovo odložio raspravu o ratifikaciji Protokola o članstvu Crne Gore u NATO, pošto je senator Rend Pol blokirao raspravu o tom pitanju. Senator Džon Mekejn zatražio je u sredu veče od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o protokolu u članstvu Crne Gore u NATO, ali je taj predlog odbijen. Mekejnovom zahtevu usprotivio se senator – Rend Pol, republikanac iz Kentakija, što je bilo dovoljno da se razmatranje Protokola odloži. Mekejn nije mogao da sakrije bes, pa je optužio Pola da „radi za Vladimira Putina“.

Iako su režimski i proNATO mediji u Crnoj Gori još pre pola godine najavljivali kako je ratifikacija u američkom Senatu „gotova stvar“ to se još uvek nije desilo, a pitanje je da li će se uopšte i desiti.

Njegova koleginica iz Demokratske stranke ocienila je da nema razloga za odlaganje ratifikacije protokola za Crnu Goru, podsećajući da je senatski Spoljnopolitički odbor dva puta jednoglasno dao zeleno svetlo za prijem Crne Gore u Alijansu. „Senat mora da preduzme akciju“, poručila je Šahin.

Nakon što je senator Mekejn i zvanično zatražio raspravu o protokolu, republikanski senator Rend Pol se usprotivio i bez obrazloženja napustio salu.

„Neverovatno je da je Senatar koji blokira usvajanje sporazuma koji podržava ogromna većina senatora, najmanje 98 njegovih kolega, uložio prigovor i napustio salu bez ikakvog objašenjenja“, rekao je Mekejn. „Jedini zaključak koji može da se izvuče iz toga je u stvari nema opravdanje za svoje protivljenje…Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina, ocenio je Mekejn.

„Moram da se saglasim sa senatorom Mekejnom, ili senator Pol zastupa ruske interese u Americi ili blokira ovo pitanje zbog nečeg potpuno nevezanog sa prijemom Crne Gore u NATO“, rekla je Šahin i navela da bi senatori trebalo da nastave da potežu to pitanje tokom zasedanja da bi se konačno saznalo šta je suština primedbi senatora Pola.

„Razočaravajuće je što jedan senator blokira ovo pitanje, što pogađa našu nacionalnu bezbednost“, rekao je senator Kardin.

(IN4S/RTCG)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. micky says:

    Kukuj meine... akud ce dukljani sad. Dje su pristali jadni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *