ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ СВЕ ПРИЗНАО: Ево ко смета Америци на Балкану!

OVAJ ČOVEK JE SVE PRIZNAO: Evo ko smeta Americi na Balkanu!

30 decembra 2019

General potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, kazao je u nedavnom intervjuu za “Glas Amerike” da Srbiji i zemljama regiona “treba pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije”, pri čemu je SPC označio kao glavnu pretnju za dovršavanje posla na Balkanu.

Američki general je, između ostalog, ukazao da bi, po pitanju rešavanja problema Kosova, Srbiji “trebalo pomoći da se odupre pritiscima pravoslavne crkve vezane za Rusiju”.Da je SPC trn u oku NATO planerima znalo se i prije, ali čini se da je ovo ipak jedan od rijetkih izleta, kada je neko od visoko pozicioniranih vojnika SAD neuvijeno označio pravoslavnu crkvu kao ključnu smetnju za preoblikovanje mape regiona po atlantističkom modelu.

Naravno, glavna “krivica” SPC su njeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi sa Ruskom pravoslavnom crkvom (RPC), pa se Crkva sada u očima Zapada percipira kao glavni kanal ruskog uticaja.

Kao deo šire strategije obračuna Zapada sa pravoslavljem, upravo u tom ključu mogu se tumačiti i progon SPC iz Severne Makedonije, ali i najnovije pojačane tenzije i pritisak na eparhije SPC u Crnoj Gori. Što se potonjeg tiče, utisak je da nagla ideja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o hitnosti obračuna sa SPC nije potekla iz njegove glave, već da je u pitanju samo fragment ukupne politike NATO u regionu, u njegovom sukobu sa pravoslavljem.

Po oceni analitičara i publiciste Vojina Grubača, izjava bivšeg glavnokomandujućeg kopnenih snaga SAD u Evropi, general-pukovnika Frenklina Rodžersa, o neophodnosti da Alijansa “pomogne” Srbiji u obračunu sa sopstvenom Crkvom je, prije svega – “skandalozna”.

– Ona jasno pokazuje da SAD i NATO u Srpskoj pravoslavnoj crkvi vide pretnju i problem, pa i glavnog neprijatelja za dovršavanje svoga anticivilizacijskog projekta drobljenja i razaranja pravoslavnih naroda na Balkanu. Nažalost, ova izjava je i upozoravajuća, jer svedoči da je možda već oblikovan neki novi NATO program, sa koncepcijom udara na pravoslavne narode, i to ne samo na Balkanu – kaže Grubač.

On dodaje da ovo nije ništa novo, te da se slično dešava u Ukrajini i Gruziji, a to je sve kasnije poslužilo i kao obrazac i formula za poznata antipravoslavna dešavanja u Crnoj Gori.

– Izjava generala Rodžersa je apsolutna potvrda da je ucenjeni crnogorski režim od NATO funkcionera dobio naredbu da po svaku cenu krene protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odnosno, protiv 99 odsto pravoslavnih vjernika, Srba i Crnogoraca, koji je sačinjavaju. Razlog takvog antipravoslavnog projekta NATO nije samo u viševekovnim vezama sa ruskom crkvom, već i u paničnom strahu Zapada od Rusije, koja je dobila trku u naoružanju – smatra Grubač.

Sagovornik je, ipak, mišljenja da nema previše mesta za paniku, te da se otvorena poruka visokih zvaničnika Alijase – da u pravoslavlju vide problem, može tumačiti i kao indikator uznemirenosti zapadnih elita.– Zapad i NATO ne shvataju da se silom oružja ne može boriti protiv metafizike, te da im je ta pretpostavljena bitka protiv pravoslavnih zemalja i pravoslavlja unapred izgubljena, kao uostalom i protiv svih religija koje su do sada napadali, a najviše su do sada, to znamo – napadali zemlje islamske religije – kaže Grubač.

On, stoga, predviđa da će antipravoslavni i antireligijski koncept Zapada, koji je po mnogim pokazateljima već doživio težak poraz u Ukrajini, isti takav poraz doživeti i u Gruziji i Crnoj Gori, kao i na čitavom Balkanu.

– Posle svega, Zapad će morati konstatovati konačni rezultat te priče, a to je – da su bez ikakvog valjanog i zdravorazumskog razloga stvorili nove neprijatelje u pravoslavnim narodima, i to isljučivo svojim anticivilizacijskim potezima – zaključuje Grubač.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  program i plan razaranja pravoslavnih crkava svuda gde postoje,POSTOJI oi on se već primenjuje.Videlos te u zadnjih nekoliko godina divljačke napade "progresivnih" NVO na napu crkvu i veru, videli ste ispade pojedinih "političara" u vezi crkve videli ste plluvačku kamoanju u odredjenim pro NATO medijima protiv patrijsaha srpskog , ne znam šta treba još da vidite pa da shvatite da je napad na našu veru i crkvu napad na samu duhovnu suštinu vašeg postojanja akos te uopšte hrišćani makar i mrvicu u duši.E ta mrvica sad treba da bude GRUDVA jer ako uspeju u tom planu od nas NIŠTA neće ostati satrće nas boleje od ustaške kame.

 2. Zoran says:

  Obzirom koliko cuti Vucic u vezui desavanja u CG, i njemu bas SPC ne prija.

  • milorad2 says:

   Vučić se samo služi političkim metodama zapada on ćuti ali zato vulin galami, slušaj vulina i znaćeš šta je vučić hteo da kaže.Takvim ponašanjem vučić ne daje političku municiju našim nepriajeljima da se oruše na SRBIJU, ne na vučića ili vulina.Pametno on radi apsolutno politički i diplomatski ispravan potez.Vučić je dobro naučen kako se to radi da ne kažeš ništa a uradiš ispod žita sve što treba, pa mi smo bar dobro osetili te NATO političke igrice i imali vremena da ih studiramo.

 3. Velika Metla says:

  Sledeća na redu je Stradija,u kojoj će da izbrišu naziv "srbska crjva",a postaviće naziv građanska crkva. Upamtite šta vam rekoh!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *