Овај научник је ОТKРИО ШТА ЈЕ НАЈВЕЋИ УЗРОK РАKА: Недуго након тога, ЗАВРШИО ЈЕ ИЗА РЕШЕТАKА (ВИДЕО)

Ovaj naučnik je OTKRIO ŠTA JE NAJVEĆI UZROK RAKA: Nedugo nakon toga, ZAVRŠIO JE IZA REŠETAKA (VIDEO)

3 oktobra 2019

Turski prehrambeni inženjer i aktivist za ljudska prava Bulent Sik osuđen je prošle nedelje na 15 meseci zatvora zato što je objavio rezultate studije koja je povezala toksično zagađenje s visokom učestalošću oboljenja od raka u zapadnoj Turskoj.

Bulent Sik, bivši zamenik direktora Centra za sigurnost hrane i poljoprivrednog istraživanja na Univerzitetu Akdeniz, osuđen je zbog otkrivanja tajnih podataka nakon što je u aprilu 2018. objavio rezultate svog istraživanja u novinama, piše Science.Voda zagađena olovom, aluminijem i arsenom

Istraživanje je zatražilo Ministarstvo zdravstva kako bi utvrdilo postoji li veza između toksičnosti u tlu, vodi i hrani i visokog nivoa pojave raka u zapadnoj Turskoj. Nakon pet godina istraživanja, Sik i njegovi kolege otkrili su opasne nivoe pesticida, teških metala u više uzoraka hrane i vode koji su prikupljeni iz nekoliko provincija zapadne Turske. Takođe su uočili kako je voda u nekoliko stambenih područja opasna za piće zbog zagađenja olovom, aluminijem, kromom i arsenom.

Sik je stoga 2015. godine pozvao vladine službenike da preduzmu potrebne mere kako bi se zaštitili stanovnici. Međutim, nakon što turska vlada nije tri godine ništa učinila, odlučio je da rezultate istraživanja objavi u istanbulskom časopisu „Džumhurijet“. Ubrzo je protiv njega podignuta optužnica da je izdao poverljive informacije.

Odbio da se izvini

– Ono što je ovde zanimljivo je da Ministarstvo zdravstva ni u jednom trenutku nije reklo da je sve to neistina – rekla je Milena Buyum, iz organizacije Amnesti Internešnal.

– Umesto toga, tvrdnja vlade da se radi o poverljivim informacijama sugeriše kako ima nečega u tome, odnosno da postoji stvarna opasnost po zdravlje stanovnika – dodala je.

Prema turskom zakonu, Sik je mogao da izbegne zatvorsku kaznu i dobiju pritvor ako se izvini javno, ali je on odbio da to uradi.

– Ako skrivamo rezultate istraživanja, ne možemo da raspravljamo o mogućim rešenjima – izjavio je Sik u sudnici.

– U člancima sam hteo da informišem javnost o ovoj zdravstvenoj studiji, koja je držana u tajnosti, i podstaći vlast da krene s rešavanjem problema – dodao je.

On se brani sa slobode sve dok se ne razmotri njegova žalba na sudsku presudu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivana says:

    Prijateljsko zaprašivanje teškim metalima iz aviona prijateljske Amerike i Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *