ОВАЈ НЕМАЦ ЈЕ УПЛАШИО ЦЕЛУ ЕВРОПУ – ИМА СВЕ ВИШЕ ПРИСТАЛИЦА: Бори се против Меркелове, миграната, Брисела… СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ИСТИ КАО…

ОВАЈ НЕМАЦ ЈЕ УПЛАШИО ЦЕЛУ ЕВРОПУ – ИМА СВЕ ВИШЕ ПРИСТАЛИЦА: Бори се против Меркелове, миграната, Брисела… СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ИСТИ КАО…

27 октобра 2019

Лидер АфД у Тирингији жели да одвуче целу странку у екстремну десницу. Бјерн Хеке је политичар који данас највише дели Немачку, пише Дојче веле.

Лидер Алтернативе за Немачку у покрајини Тирингији Бјерн Хеке нада се одличном изборном резултату у недељу. Његов циљ је да целу странку одвуче у екстремну десницу. Где год се појави, ту су и одушевљење и протести.Kад он наступи, увек буде бучно. Једни аплаудирају и скандирају „Хеке, Хеке, Хеке„, други звижде и вичу: „Нацисти напоље!“

Тај јаз је настао и у месташцу Бад Лангензалц у покрајини Тирингији на истоку земље. А Бјерн Хеке изгледа ужива у узбуђењу које изазива. Kад излази на позорницу, подиже обе руке како би поздравио присталице, са смешком на лицу који неће нестати читавих сат времена колико траје његов говор.

Хеке је политичар који данас највише дели Немачку. На покрајинским изборима у Тирингији у недељу (27. октобар) наступа као носилац листе десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД).

Он и многим страначким друговима стоји „превише десно“. То је политичар који захтева „преокрет политике сећања за 180 степени“, а у његовом говору се често чују изрази из нацистичког вокабулара. Са заносом прича о „европском“ и „афричком типу“ човека – овај други се, тврде Хеке, размножава и заузима туђе територије.

Аксел Залхајзер, стручњак за нацизам из Јене, тврди да је речник и Хекеа и неких других челника АфД препун израза који су веома слични ономе што се слушало од нацистичких главешина.

„Можда има предуги језик, али има право“

На маленој позорници Хеке одлично зна како да изазове аплаузе. Многи у Бад Лангензалцу нису задовољни политиком немачке канцеларке према мигрантима, пре свега њеном одлуком из 2015. да отвори границе и пусти стотине хиљада дошљака у земљу.

Многи се жале да етаблиране странке уопште не занимају њихове бриге. Пред том публиком одлично пролази када Хеке назове Меркел „фирерком“, критикује „елиту“ или „картел странака“, како он назива етаблиране пратије.

Хеке понекад тврди да су се школе у Немачкој претвориле у „место страха јер тамо мушкарчине међу мигрантима изнуђују, муче и млате“ немачку децу.

Неће сви који су дошли у Бад Лангензалц подржати све што Хеке каже, али многи не желе да га осуђују. Једна чланица АфД нам каже да се Хекеове речи често цитирају ван контекста. Један човек на неке од изјава каже: „Добро, ово је могао и да прескочи, баш сада пред изборе.“

„Али иначе има право. У свему“, додаје тај посетилац овог митинга. И још каже да у Немачкој има већ довољно сиромашних људи те да не треба толике новце давати „странцима“.Борба између „Kрила“ и остатка АфД

Тренутно испитивање јавног мњења показује да би само осам одсто грађана покрајине Тирингије гласало за Хекеа кад би се председник покрајинске владе бирао непосредно. Али за његову странку би требало да гласа између петине и четвртине бирача што би могло да је начини најјачом партијом у Тирингији.

Но странка АфД овде, баш као и у другим покрајинама на истоку Немачке, нипошто се не може сматрати хомогеном. Постоји више фракција.

Убедљиво најјача је такозвано „Kрило“, радикално десна фракција којој наводно припада око 40 одсто чланова. Хеке је несумњиви лидер „Kрила“. Та фракција је од почетка године под мерама посматрање немачке Службе за заштиту уставног поретка.

Хеке и његове присталице хоће да АфД буде још десније. Тиме је Хеке велика невоља за умереније конзервативце из странке који би да АфД учине прихватљивим и за људе ближе центру политичког спектра. Пре две године је председништво АфД планирало да избаци Хекеа из странке, али су други страначки органи то одбили.

Покрајински избори у Тиригији ће свакако утицати и на каријеру и Хекеа и на усмерење АфД. Јер крајем новембра се одржава страначки конгрес и ту ће се свакако расправљати којим путем треба кренути.

Хеке је најавио да жели да „ојача утицај“ његове фракције, али још се не чује ништа о његовим амбицијама да можда и лично стане на чело АфД.

„Хеке напоље!“

У Бад Лангензалцу се Хеке сусреће и са противницима. Један од њих је и свештеник Дирк Фогел који је огорчен што је АфД баш његову цркву изабрао као сценску позадину предизборног наступа.

Фогел каже да Хеке дели људе и омаловажава све који потичу из других култура. Са стране многи добацују „Хеке напоље!“, неки чак и плачу. Политичар им с позорнице саветује да узму таблете за смирење и назива их „црвеним нацистима“.

И у овом месташцу се види дубок јаз. Бјерн Хеке је одбио да одговара на питања ДW. Средином септембра је прекинуо интервју за други програм јавног сервиса ЗДФ. Портпарол странке нам каже да неће бити интервјуа до изборног дана у недељу.

KOMENTARI7 коментара

 1. Beli Orao says:

  Има чова и право , надам се да неће завршити у некој саобраћајки као аустријанац Хајдер и неки други у Тој Бајној ЕУ !!!

  • Косовац says:

   @ Beli Orao, …..Добро си се сетио Хајдера. Убише га на правди Бога. Ето, сорошоиди не гледају ни лево ни десно, него иду увек на прву лопту. Онај ко је опасан, он престане да буде опасан. Нема везе да ли је Аустријанац, да ли је Корушкијанац, Словенац, или Џон Нејбор службеник америчке амбасаде ухваћен заједно са Перишићем славним српским генералом. И Нејбор некако несрећно настрада у Будимпешти, од камиона. Прегазио Га.

  • vanja says:

   Zapad stalno lavira izmedju mekog fasizma i tvrdog fasizma. Duboka drzava je u sustini fasisticka, tako da bira izemdju ta dva pola zavisno od istorijskih okolnosti i socio-ekonomskih uslova. U situacijama ekonomske krize i geopolitickog izazova, opredeljuje se za najtvrdju formu fasizma. Postoje mnogi znakovi da bi sutra mogla da napusti opciju Soros i da podstakne uspon fasista svuda u Evropi. Doliv migranata i stampanje Majn Kampfa su tu da doliju ulja na vatru. Evropski fasizam koji bi se obavezno okrenuo protiv Rusije je prekopotreban vladajucim elitama. Nacizam nije tuzna proslost Evrope, nego njena buducnost.

 2. теоретичар says:

  све се то уклапа негде где и јесте Запад, тојест, нацизам. Није важно тренутно стање, јер се ни мало не разликује од генералног стања Запада и њихове освајачке политике. Данас је све то заједно извезено на Исток па су и Источне државе нацистичке у том делу. И Кина и Русија и Индија. Важно је нешто друго, бар мени тренутно. Писао сам да лажу ко керови о милионима емиграната, а то пар стотина хиљада што су развукли по европи да плаше своје раднике и натерају их да раде јефтиније је чиста профитерска политика коју ће плаћати њихов народ уз све остале народе света, јер су завели профитну економију и на Истоку и на Западу. Писоа сам неколико пута о лажима Запада и Србије о милионима емиграната који су "преплавили" Европу и ето најзад, лепо пише "pusti stotine hiljada došljaka u zemlju"! Дакле, нема ни речи о милионима а глупави читаоци и слушаоци се палили на милионе неколико година. Нема милиона арапа и азијата као последица пребегавања, али их има као последица економске миграције коју су опет профитери Запада дозволили и организовали из истих разлога. Скупи им њихови радници. Профит не подразумева патриотизам чак ни нацистичке врсте а не још и онај прави. Зато родољубе свих европских држава пљују до изнемоглости и називају их нацистима. Данас постоји модерни нацизам, фашизам и робовласништво све у једном, а то су - профитни капиталисти, до јуче само на Западу, данас и на Истоку. Само ови на Истоку су и помало лопурде и пљачкаши својих држава, јер нису имали времена да скупљају капитал као западни капиталисти, него су улетели на крилима пламена и опљачкали Русију до банкротства. И данас је пљачкају, мада знатно мање. А Србија? Па не чујете више ништа ни о Мишковићу ни о Беку ни о осталим лопурдама Србије. Такав адет дошао са Запада и не сме се о њима писати да би људи мирно искоришћавали физички и психички уништеног Србина.

 3. petrovgrad says:

  Ja ne verujem da ima podršku muhamedanaca. Prema Nemačkim procenama 2050 godine Muhamedanci će činiti skoro 50% tanovništa Nemačke. O čemu onda pričamo. Kasno. Ja sam pre za Hrišćane nego za Muhamedance, lično ih ne mrzim, ali neka ostanu u Aziju. Svestan sam sa realnom situacijom na terenu. U Nemačkoj oko 500 crkava je pretvoreno u džamije, a nijedna obrnuto. Neka me neko demantuje, biću mu zahvalan.

 4. Zoran says:

  Istina je onaj vic. Vratio se Mujo iz Švedske, pa ga pita Haso: - "Bolan Mujo, kako je tamo?" - "Ma j*beš Švedsku, oni su 30 godina iza nas." - "Pa kako to, valjda ispred nas?", čudi se Haso - "A j*bi ga, tamo se još uvijek dobro živi."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u