OVAJ RAT ZAPAD NE MOŽE DOBITI: Rusija je spremna za dugogodišnji ekonomski rat, zlato odlučuje

OVAJ RAT ZAPAD NE MOŽE DOBITI: Rusija je spremna za dugogodišnji ekonomski rat, zlato odlučuje

16 novembra 2014

zalihe Rusija Gold 83Rusija je iskoristila nisku cenu zlata kako bi napunila sefove svoje centralne banke polugama, a u cilju pripreme za mogućnost dužeg ekonomskog rata sa Zapadom.

Obzirom na trenutno stanje svetske ekonomije, ekonomski rat će se desiti ubrzo i imaće dramatične posledice.

Najnovije istraživanje Svetskog saveta za zlato otkriva da je Kremlj kupio 55 tona dragocenog metala, više nego bilo koja druga nacija, u trenutku kada je cena počela da pada.

Ove rezerve mogle bi da obezbede Kremlju vitalnu snagu koja će sprečiti dalje opadanje rublje.

Valuta Rusije je pod velikim pritiskom otkad su sankcije SAD i EU, ali i opadajuća cena nafte počeli da utiču na rusku ekonomiju. Prihodi od prodaje nafte i gasa predstavljaju oko 45% ukupnog ruskog budžeta.

Najveći kupci zlata posle Rusije su države Političke zajednice nezavisnih zemalja, na čelu sa Kazahstanom i Azerbejdžanom.

Ukupno, centralne banke širom sveta kupile su 93 tone dragocenog metala u trećoj četvrtini godine. U svom izveštaju, Svetski savet za zlato napisao je da se to desilo usled kombinacije geopolitičkih tenzija i pokušaja država da naprave raznovrsnije rezerve koje neće uključivati dolar.

Do kraja godine, centralne banke će sakupiti 500 tona zlata, navodi Alister Hjuit, šef za informacionu trgovinu Svetskog saveta za zlato.

„Centralne banke neprestano prikupljaju rezerve zlata još od 2009.“, rekao je Hjuit. On je rekao da bi u slučaju Rusije, nedavni porast rezervi zlata mogao da bude znak većeg geopolitičkog rizika koji raste još od aneksije Krima.

Generalno, Svetski savet za zlato rekao je da je potražnja za zlatom opala za 2%, na 929 tona u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za nakitom opala je u septembru na 39%, tj. na 147 tona.

Međutim, potražnja za zlatom u Indiji oštro je porasla nakon izbora koji su se održali ranije ove godine. Potražnja za nakitom u ovoj najmnogoljudnijoj demokratskoj zemlji porasla je za 60% na 183 tone u odnosu na prošlu godinu.

Cene zlata su pale oko 7% od oktobra na oko 35 dolara po kilogramu. Cena dragocenog metala je odskočila nakon četiri godine niskih cena.

Nameće se pitanje zašto Rusija i Kina skupljaju zlato? Da li se ono sada smatra valutom? Da li je to uvod u konačni obračun sa dolarom?

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    Najbolji nacin otarasiti se dolara je uloziti ga u zlato.. Gomilati naftu ili bilo koju drugu dragocenost na koju SAD ima uticaj nije isplativo. Nad zlatom niko nikada nije imao kontrolu, a jednostavno svi ga zele... Pametan potez Moskve.

  2. Stanko says:

    braćo rusi razvijajte sve proizvodne grane, ulažite u znanje u stručnjake, u nauku, u institute, budite nezavisni u svakom smislu od zapada

  3. drajver says:

    dolaru ce sigurno doci kraj kao sveckoj valuti ali kakve ce to posledice imati po planetu to ce mo tek vidjeti mislim da se blizi svecki rat jer amerikanci se sa tim nece tako lako pomiriti,ali je sigurno da svijet ide ka novom svetckom poretku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *