ОВАЈ СЛОВЕНАЦ ЈЕ НОВИ ИЗАСЛАНИК ЕП ЗА КОСОВО И ВЕЋ ПРЕТИ – Жртва је Србија

OVAJ SLOVENAC JE NOVI IZASLANIK EP ZA KOSOVO I VEĆ PRETI – Žrtva je Srbija

7 novembra 2017

Novi izaslanik EP za Kosovo prekoračio je crvene linije dajući statusno pristrasnu izjavu, kako bi pokušao da pridobije simpatije Prištine i ublaži nezadovoljstvo koje vlada u albanskim krugovima posle odluke Surinama da povuče priznanje Kosova.

Evropska unija, ako se može suditi po rečima novog izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Igora Šoltesa, izgleda da napušta statusnu neutralnost kada je reč o odnosima Srbije i Kosova. Naime, Šoltes, koji je unuk Edvarda Kardelja, na ovo mesto je došao umesto Urlike Lunaček. U svom prvom intervjuu rekao je, parafraziramo, da mu je prvi radni zadatak da natera ostalih pet članica Unije koje nisu priznale Kosovo — da to urade. A te reči su imale i te kako odjeka na Kosovu.

Podsećanja radi, EU, koja je glavni posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, od samog početka je zauzela stav da je dijalog statusno neutralan, drugim rečima, da tema dijaloga neće biti status Kosova. EU je, takođe, odavno zauzela stav da ni na koji način neće biti pritisaka na ostalih pet članica Unije da priznaju Kosovo.

Posle Šoltesovih poruka, nameće se novo pitanje: Da li nam on najavljuje neke promene u ovom domenu?

Politikolog Aleksandar Pavić za Sputnjik kaže da su izjave Šoltesa pomalo nadrealne i to, kako navodi, iz nekoliko razloga.

„Prvo, on je samo izvestilac EP-a i kao takav ne može da utiče ni na politiku države iz koje dolazi (Slovenija) a kamoli na politiku EU, koja se ionako ne kreira u EP. S druge strane, smešno je i pomisliti da predstavnik države kakva je Slovenija može da zavrće ruku državama kao što su Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka da promene svoju državnu odluku koja se tiče njihovih najdubljih nacionalnih interesa. Mislim da Šoltes ne zna ni gde je došao, ni šta su njegove kompetencije i precenjuje i svoj kapacitet i svoju težinu“, kaže Pavić.

Naš sagovornik pola u šali, a više u zbilji, kaže da možda Šoltes, s obzirom da je unuk Edvarda Kardelja, misli da treba da nastavi porodičnu tradiciju daljeg rascepkavanja Srbije.

„On je svakako prekoračio već razne crvene linije, iako je tek došao na to mesto. Između ostalog, on je već dao statusno pristrasnu izjavu, ali, podsećam, on uopšte nije adresa za nastavak briselskih pregovora, tako da nije ni taj, koji tu nešto može da određuje. Brisel još nema moć da propisuje suverenim državama- članicama njihovu unutrašnju politiku“,naglašava Pavić.

Naš sagovornik napominje da njegova izjava nije mnogo drugačija od onih koje je svojevremeno davala Lunačekova, ali kako kaže, Priština se hvata za svaku slamku, jer njen položaj, i međunarodni i geopolitički, svakim danom postaje sve slabiji.

Politikolog Stefan Surlić kaže da Šoltesovu izjavu, pre svega, vidi kao pokušaj da se pridobiju simpatije Prištine i da se ublaži nezadovoljstvo koje vlada u albanskim krugovima posle odluke Surinama da povuče priznanje Kosova.

„Mislim da EU nije zainteresovana da izvrši dodatni pritisak na zemlje-članice koje nisu priznale Kosovo, ali to je svakako dugoročan problem za Brisel, jer dokle god postoje ta nepriznanja, Kosovo ne može da se nada izvesnosti na svom evropskom putu. I svakako da je ta Šoltesova izjava opomena srpskoj diplomatiji da se više angažuje prema članicama EU koje nisu priznale Kosovo, a koje i te kako osnažuju poziciju Beograda na putu konačnog rešenja statusa Kosova“, ističe Surlić.

Činjenicu da je Slovenac zadužen za Kosovo mnogi u Prištini vide kao prednost, jer je Slovenija prva priznala kosovsku nezavisnost od bivših jugoslovenskih republika. S druge strane, posle niza kritika koje je Priština iznela na račun EU, dolazak Šoltesa albanski lideri shvataju kao znak dobre volje Brisela, jer je došao čovek koji, po njima, najbolje razume „stradanja Albanaca pod Srbijom“ piše u kosovskim medijima.

rs.sputniknews.com, Brankica Ristić

KOMENTARI20 komentara

 1. triglav says:

  da "kardelji" nije možda hazarsko ime...?

  • hary neron says:

   Jeste, Cardellyi su furlanski židovi a to su direktni predci Edvarda Kardelja.

 2. goran says:

  Niko nije bio tako priman u Srbiji kao Slovenci. Oni su nam u vreme raspada Jugoslavije zabili noz u ledja kao i Hrvati. Ne zaboraviti, nego vratiti cim se ukaze prilika.

  • Velika Metla says:

   Glupi "srbi"bi ih opet primili! Takvi "srbi"ne pamte duže od ribice u akvarijumu!

  • Franc Novak says:

   O tome bi se dalo diskutirati. Za vrijeme WWII Njemci su prognali Slovence u Srbiju, tamo su ih podelili seljacima za besplatnu radnu snagu. Slovenija je 1991 samo iskoriatila pravo za samootcepljenje, jer su Srbi sa uvodenjem skupnih jedra u škole htjeli zabiti lingvistički nož u leđa Slovencima. Ipak se nikde u Jugoslaviji nije poučavao slovenski jezik u osnovnim i srednjim školama, a srpskohrvatski je bio dio kurikuluma slovenačkih škola. Vratili ste Slovencima več, jer je Srbin na čelu glavnog grada.

   • Velika Metla says:

    "srpsko-hrvatski jezik"ne postoji! Slovenački jezik se u školama učio tamo gde se i govorio,a službenim jezikom je morao,u Sloveniji pored slovenačkog,neki jezik,jezik većine,proglasiti službenim! Tako su iz političkih razloga izmislili nekakav "srpsko-hrvatski"! Ne čuh da postoji "nemačko-austrijski jezik",kao ni "englesko-američki"! Svako ko travu ne pase zna da su svi ovi nazovi "jezici" samo varijanta srbskog jezika! Tog i takvog mišljenja je i Lingvistički centar iz Vašingtona,koji još i kaže da je Lingvistika nauka za razliku od "politike"koja nije nauka! Ali naravno,novoformirane "nacije"na Balkanu (od kojih je i mobilni telefon stariji)po politikantskim načelima treba da bi izgradile svoj novonastali identitet,imati i svoj novi jezik,makar i ukraden od drugoga!U Americi je u tri navrata pokušano da se ozvaniči "američki"jezik i nije im dozvoljeno! Zašto je dozvoljeno "balkancima"........,pa to mi dobro znamo! Kad bi Srbi bili u situaciji da kradu od naprimer "rvata"jezik "demokratski"zapad im to NIKADA ne bi dozvolio!Ali zato kada treba da se krade od Srba srbski jezik onda "demokratski"zapad to dozvoljava,jer se,svako ko travu ne pase,vidi da se tu radi o svakodnevnoj politikantskoj baljezgariji kojom se Srbima otima pravo na autentičnosti jezika! Kad treba od Srba krasti sve je dozvoljeno!

    • Franc Novak says:

     Da slučajno nekad nije postojao jugoslovanski jezik. I cirilično pismo tog jezika. Da nije bilo Slovenca Kopitara, Vuk i vi biste još uvjek bili o praistoriji.

     • Velika Metla says:

      A šta misliš kakav je uticaj korner zastavice na potenciju miša?Eto toliko ima veze tvoj odgovor s mojim komentarom! Kopitar,kažeš? Pa vi bečki konjušari ne možete nikako bez kopita i konja! Za to ste predodređeni! Pokazali su vam austro-ugari koliko vas poštuju samim time koju ulogu u njihovom životu su vam dali, obavljanje timarenja konja! Toliko o tome! A što se "jugoslovanskog"jezika.............,lupaš kao otvoren prozor!

   • tigar says:

    Kakve gluposti ti pričaš,kakav srbsko-hrvatski,samo srbski,i ne poznajem ni jednmg Srbskog domaćina koji je Slovence primio kao radnu snagu,već čistog srca kao rod rođeni,ne lažite više,a što je Srbin na čelu Ljubljane(bio),nismo mi Srbi glasali nego vi!

 3. Trifun says:

  Srbija u taj rasisticki antisrpski, antiruski, antisemitski EU Rajh nece uci, ni pod kakvim uslovima. Zapamtite sto sam vam rekao. Bumerang je krenuo. Nema nazad.

 4. spira says:

  Nezahvalni slovenačko govedo.Srbi su im bili dobri kada su ih ustaše klali i ibijali po logorima. Srbsko seljaci su 50.000 Slovenaca hranilo i pojilo za vreme NDH

  • Franc Novak says:

   Pa i četnici su ih klali i ubijali. A Slovence su u Srbiju slali Njemci a ne Hrvati. Slovenski narod njih 50.000 je odradio sve ono, da su ga hranili i pojili.

   • Velika Metla says:

    Nije tačno da su ih nacisti slali,nego su pobegli od nacista i to u Srbiju! Ako su ih "slali",a ti isti Nemci bili u ratu sa Srbima,zašto ih nisu slali u naprimer Italiju? Naravno da ako živiš kod nekoga na selu da ćeš i da radiš! Jesu li trebali samo da se izležavaju,i da ne mrdnu prstom?Svaka iole savesna i svesna osoba će se sama ponuditi gazdi kod koga živi da mu pomogne i pomaže,pogotovo u takvim teškim vremenima!

 5. Zoran says:

  Brača Srbi ova lutka nije naš čelavjek - on je EU-ZIO peder! Pravi Slovenci se stidimo naše politike prema Srbiji, i evo na 100 let Oktobra pijemo rakijo iz Vranja! Kardelj i Đilas so glede Kosova le izpolnjevali ukaze-želje Stalina aka Josipa Visorjonovič Džaugašvilija! Zašto ste napustili Kosovo, nije bilo potrebno..prodali so ga vaši Šoltesi! LP iz Ljubljane

  • Velika Metla says:

   Nismo mi braća,nikako,jer braća ne pucaju na braću! A Ko je na KOGA pucao znamo svi!

 6. Franc Novak says:

  Kad če ova izdajica slovneskoga naroda dobiti svoje? Slovenci čemo tražiti, da Slovenija prizanje Krim in njegovo otcepljenje , kao i državu Kataloniju. I da se sankcije Rusiji, kojoj se priključio Krim, odmah prekidaju.

 7. Rujanac says:

  Slovenci će nestati kod sudara svetova a to su i zaslužili svojom podlošću, dvoličnošću i mučkim ubijanjem Srbskih regruta. Srbi su im omogućili da imaju svoju državu prvi put u istoriji. Kardelj je naneo Srbima ponajviše zla, aj'd da vidimo unuče , možda je uznapredovao u odnosu na djeda.

  • Velika Metla says:

   To da li će nestati,ili neće,nas ne treba da se tiče ni mrvu jednu! Kako radili tako i njima,a i nama,Bog dao!

 8. triglav says:

  u sloveniji postoji grad ilirska bistrica. no albanaca tamo nikad nije bilo. možda hazari, kao kardelji iz mađarske, znaju više od svih ostalih?

 9. ilija krneta says:

  to su sve titini partizani koji imaju veliki utecaj u srbiji i vlast i drze tekovinu srbsku pod kljucem potajni ljudi opasno po srbe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *