ОВАКАВ БЕЗОБРАЗЛУК И ЛИЦЕМЕРЈЕ Србија још није видела

OVAKAV BEZOBRAZLUK I LICEMERJE Srbija još nije videla

27 septembra 2018

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister kaže da je rešenje za kosovsko pitanje, koje podrazumeva i promenu granica, moguće jedino ako se o njemu, pored Beograda i Prištine, saglase i Evropska unija i Savet bezbednosti UN.

Podsetimo, Srbiji je Kosmet oduzet jer Zapad nije poštovao Savet bezbednosti UN! Zato je ovo nezabeleženi bezobrazluk i licemerje.Na pitanje Tanjuga o stavu o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja za kosovsko pitanje, Dejvid Makalister kaže da su u EU „svesni mogućnosti razmene teritorija i pomeranja granica“.

„Mi kao EU smo tu da olakšamo dijalog, ali smo vrlo svesni ove debate. Svakako, na kraju ovakvo rešenje jedino je moguće ukoliko se obe strane dogovore, ako je u skladu sa politikom regionalne stabilnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i ako se, između ostalih, EU i članice Saveta bezbednosti UN sa tim slože“, rekao je Makalister za Tanjug.

Naglasio je da u tom procesu predstoji još dug put i ukazao na predanost predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da nađu održivo rešenje.

Debata pokazuje želju za ohrabrenjem Srbije

Makalister ističe da je debata o nacrtu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP pokazala da većina poslanika želi da podrži Srbiju na putu ka EU.

„Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak, posebno u oblasti fundamentalnih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode medija“, izjavio je Makalister.

Naveo je da se od 239 podnetih amandmana došlo do 27 kompromisnih, od kojih je posebno izdvojio onaj koji se tiče odnosa Beograda i Prištine i koji će biti istovetan u tekstu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji i Kosovu.

„Ono što nam je potrebno jeste sveobuhvatna normalizacija odnosa, koja će doneti dobrobit ne samo Srbiji, Kosovu i regionu već i celoj Evropi“, kaže Makalister.

Kada je reč o napretku Srbije u pristupnim pregovorima, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da nije na Parlamentu da odlučuje da li, kada i koliko će se novih poglavlja otvoriti, ali i dodaje da je najbolja politika ona po kojoj se poglavlje otvara ako je spremno.

„Svako novootvoreno poglavlje je korak bliže članstvu Srbije u EU i to je ono na čemu mi radimo“, zaključio je Makalister.

Glasanje o tekstu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predviđeno je za 9. oktobar. Debata i usvajanje izveštaja očekuje se krajem novembra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Briselu.

KOMENTARI6 komentara

 1. Hruscov says:

  Nema ruskog gasa zbog ukrajine pa im treba ugalj sa KiM. Zato sve ovo rade.

 2. Neka Tikva says:

  Ovaj dripac iz EU treba prvo da se napase trave pa će bolje da balega bolje i od Stotenberga!

 3. milorad says:

  ne verujem imaju oni uglja koliko hoćeš , ali folfram tungsten platina i paladijum su interesantni svakako.Pa onda bakar, zlato, olovo , cink nešto retkih zemalja i još jedasn bitan elemnt za baterije ne mogu sad da se setim nije litijum, brte kosovo ti je ko tablica periodnog sistema elementata.Poludrago kamenje u okolini leskovca vranja bujanovca i ko zn šta još tu ima.To je poslednja velika rudna zona zvanično "neistražena" u evropi i sigurno slabo exploatisana a tako je BLIZU nemačke:)Osim toga HOLANDIJA je skoro penu bacala zbog kosova a s obzirom na to da su oni glavni trgovci dijamantima na svetu-ima tu nešto izgleda:)I na kraju najveće od svih otkrića čitave planine uljnih škriljaca u južnoj srbiji zajedno sa severnim delom kosova, tu ima nafte ko u kuvajtu i TO je najvažniji razlog napda na ex YU.Čim su to otkrili 70 god. prošlog veka pokrenut je proces razaranja yugoslavije.Kad smo već kod kuvajta, to je nekda bila teritorija u sastavu iraka i kada su nadjena ogromna naftna poloja nekom vradžbinom je postao nezavisna država, to isto su hteli za kosovo samo nije srbija irak i postoji još jedan bitan razlog zašto će morati da odustnu od kosova, radna snaga koja je potrebna za exploataciju ovog kosovskog blaga prevazilazi čak i mogućnosti srbije da je obezbedi( sve i kada bi ceo beograd hteo da kopa :)) , tu će morati da se uvoze ljudi i to u velikom broju a tako mala pokrajina kao kosovo to ne bi mogla da podnese jednostavno nema dovoljno resursa da podrži to.Albanija je takodje van igre i osim toga ako se mi NE SAGLASIMO I PRIZNAMO KOSOVO BUDUĆIM INVESTITORIMA UVEK PRETI OPASAN NEODBRANJIVI NAPAD SA SEVERA:)PPA TI SAD VIDI PRIJATELJJU ZAŠTO TOLIKO INSISTIRAJU DA MI PRIZNAMO, DA ZABORAVIMO, DA SE "POMIRIMO" SA SUDBINOM" ITD.SVE ŠTO SRBIJA TREBA DA URADI JE DA SE RAZUMNO NAORUŽA I DA NE PRIZNAJE KOSOVO.SAMI ĆE SA ZAPADA DA DODJU SA NOVIM "REŠENJEM":)VUČIĆ JE PAMETNO POSTUPIO I PREKINUO TRLA-BABA -LAM PREGOVORE U EU I ZATO OVI IZ EU SAD GALAME ALI ONI ODLAZE ZA 6 MESECI VEĆINA OD NJIH NEĆE BITI TU A POGOTOVO NE OVA PROTUVA NA SLICI.

 4. rts says:

  Mamlaz sa zapada

  • Velika Metla says:

   M,vidi ovako drugar! Jedan američki diplomata je rekao bukvalno ovim rečima (1 000 000% je u pravu),"mi znamo da su vlasti koje su bile na vlasti posle razbijanja Jugoslavije najgori ljudski ološ,ALI nam završavaju posao"! Nije zapad kriv što imamo loši u našem narodu! Za tu stvar ja zapad ne okrivljujem! I šta očekuješ? Da se neko prema takvima ponaša imalo normalno? NIKADA! Prema njima se zapad ponaša kao prema poslednjem talogu njudskog roda,a to i zaslužuju naravno! Niko ko je iole normalan ne poštuje takvu vrstu nažalost ljudi,NIKO!

 5. Velika Metla says:

  Ovo je sasvim normalno ponašanje prema onima koji nemaju karaktera,dostojanstva,mozga,obraza.........,kao što su post 5.oktobarske nazovi vlasti postavljene da završavaju posao za naci-amerikance!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *