ОВАКАВ ШАМАР АМЕРИКА НИЈЕ ОЧЕКИВАЛА: У случају рата са Русијом, Европа ће бити неутрална, А НЕКИ И НА СТРАНИ РУСИЈЕ

OVAKAV ŠAMAR AMERIKA NIJE OČEKIVALA: U slučaju rata sa Rusijom, Evropa će biti neutralna, A NEKI I NA STRANI RUSIJE

15 septembra 2019

Prema novoj anketi, velika većina stanovnika EU u slučaju hipotetičkog američko-ruskog rata želi da ostane neutralna.
Štaviše, prema studiji, dve članice NATO pakta, Grčka i Slovačka, verovatnije će priskočiti u pomoć Moskvi nego njihovim saveznicima u NATO paktu, prenosi američki Stars and Stripes. U istu grupu sa Slovačkom i Grčkom možemo staviti i Austriju, ali je Stars and Stripes nije naveo jer nije članica NATO pakta.

Istraživanje, koje je sproveo Evropski savet za inostrane odnose, se u 14 država EU bavilo brojnim pitanjima, od trgovine i klimatskih promena do potrošnje za odbranu. Na pitanje koju stranu treba podržati u slučaju američko-ruskog rata, većina u svim zemljama, osim jedne, rekla je da bi najbolje bilo ne podržati nikoga i ostati neutralan.U slučaju hipotetičog sukoba Vašingtona i Moskve, Poljska je bila jedina zemlja u kojoj je manjina od 45 odsto ispitanika izabrala neutralnost. Trećina Poljaka izjavila je da će podržati Ameriku, a samo šest odsto Rusiju.

Grčka i Slovačka snažno su podržale neutralnost, Grci sa 81 odsto, a Slovaci sa 65 odsto. Ali, uprkos činjenici da su obe zemlje članice NATO pakta, ispitanici su dali veću podršku Rusiji nego Sjedinjenim Državama.

U Slovačkoj ih je 20 odsto reklo da bi u hipotetičom sukobu pomoglo Moskvi, a samo šest odsto ih je spremno da pomogne Vašingtonu. U Grčkoj bi Sjedinjenim Državama pomoglo samo pet odsto ispitanika.

U Nemačkoj, koja je dom za oko 30.000 američkih vojnika, 70 odsto je glasalo za neutralnost, 12 odsto podržava SAD, sedam odsto Rusiju.

Prema objavi, slični rezultati su dobijeni kada su Evropljani pitani o mogućem sukobu između Sjedinjenih Država i Kine. Odgovor “neutralnost” bio je daleko najzastupljeniji.

„Ova studija otkriva temeljni pomak u stavovima Evropljana o svetu”, kaže se u kratkom pregledu Evropskog saveta za inostrane odnose.

Studija je sprovedena u razdoblju napetosti između Vašingtona i njegovih dugogodišnjih saveznika u Evropi. Autori ankete sugerišu kako bi rezultati takođe mogli da odražavaju sve veću želju Evropljana da EU učine “nezavisnom protivtežom” velikim silama poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije.Bilo kako bilo, anketa i posebno reakcija na potencijalni rusko-američki sukob, potpuno je iznenadila neke analitičare. Predstavnik Univerziteta Kil u Nemačkoj Marsel Dirsus je rezultate studije nazvao neverovatnim.

„Nakon decenije tokom koje su Sjedinjene Države štitile milione Evropljana od Sovjetskog Saveza i Rusije, velika većina Evropljana želi da ostane neutralna u potencijalnom američko-ruskom sukobu”, zbunjen je Dirsus.

„Ovo je grozno”, ovim rečima je rezultate istraživanja komentarisao Konstanc Štelcenmuler, stručnjak za Nemačku s Brukings Instituta u Vašingtonu.

Evropski savet za inostrane odnose je naložilo agenciji You Gov da sprovede ovu anketu, a u njoj je učestvovalo više od 60.000 ljudi širom Evrope.

(logicno.com)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  Ma te ankete su nepouzdane i često se šteluju po želji, ali za ovakav stav evropljana i nije potrebna anketa.USA su dugo vremena uspevale da naprave privatni plac od evrope pod firmom borbe protiv komunizma i rusa.Komunizam je plašio zapadnu evropu ali rusi ih izgleda ne plaše toliko:)Niko u evropi sem grupice država koje imaju želje za revizijom ishoda istorije i njihovih izgubljenih ratova protiv rusije nema nikakvog političkog ili ekonomskog razloga da bude u savezu sa amerikom koja očigledno IMA političke i ekonomske razloge za napad na rusiju i ti razlozi su SEBIČNA pljačkaška namera, a ostalima, ako ostanu koske ko kerovima.Za koske se ne ide u rat a svi znaju da bi dobili samo kosku da glodju i koja zver bi protugtala većinu rusije za sebe:)E ZATO niko neće da dobije nuklearno bombardovanje bez razloga i nizašta.Da zanemarimo miroljubivost nacija i očliglednu ružnoću ovog ogavnog plana iz vašingtona, protiv njih je čista računica,pohlepe, koja uprvo pokazuje takav rezultat, pošto oni samo pohlepu razumeju. Zato su očajni,jer oni vide rusiju kao PLEN koji im je izmakao iz kandži,debelog bizona koga treba rasčerečiti i progutati:)Možda je SSSR i bio debeli bizon ali mislim da američki predatori uopšte ne mogu da shvate pred čime stoje i šta bi danas da love.Ali evropljani izgleda još nisu postali kratkovidi i MALOUMNI.

  • Cp6a says:

   Ma to je ista ekipa otimača i ubica. Isti mentalitet. Kad treba, dodaju ameri i malo mesa, pa ispadnu to solidna rebarca. Nama je neshvatljivo kako o tome i ne moraju da pričaju, da se stanovništvo ubeđuje. To je zato što im je otimanje i ubijanje u genina i dosad im je puno koristi donelo. Tamo svaki građanin oseća suštinu, ali svesno prihvata laži medija i vlasti da bi umirio svoju savest. Asad, Sadam, Gadafi i Maduro su krvožedni diktatori, koji ubijaju svoju decu. To je tako, ako će da mi pomogne da imam kućicu u šumici, dva, tri automobila, jeftinio gorivo i izobilje hrane. Zato su Rusi nekoliko puta tu onanuli, jer su slovenskog mentaliteta. Nisu kad je trebalo odgovarajuće kaznili svoje krvnike i oni se tako nekažnjeni stalno vraćaju da kidišu na ruski narod. Nije lako sprovesti takvu kaznu, ali ako se zna da su zadnji put Rusi bili predviđeni za istrebljenje, kako bi se ispraznila teritorija za širenje i naseljavanje Nemaca, zbog mirne budućnosti svoje dece odmazda je morala da bude mnogo veća. Mi smo ista priča, ali smo manji i uvek se potrude da nam vežu ruke. Posle ovog obeležavanja u Poljskoj, sve je jasno i ova priča je suvišna. Dobro je da je Putin upozorio, poučen jako bolnim iskustvom, da Rusija nikad više neće voditi rat na svojoj teritoriji, ali ima li ko to na zapadu da čuje i shvati šta to znači?

 2. teoretičar says:

  Ako se u Poljskoj i pored neviđene propagande protiv Rusije, za podršku Rusiji izjasnilo čak 6% ispitanika, onda je to znak da Poljska nije skroz propala. A što se tiče neutralnosti NATO država, nema ništa od toga. U Evropi je raspoređeno oko 100 američkih nuklearnih glava. A mesta sa nuklearnim glavama će u potencijalnom ratu Rusije i Amerike, biti među prvim metama. Onako slobodnim proračunom, samo za to će biti upotrebljeno najmanje 50 raketa kad tome dodamo i udare po centrima Evrope, slika se zamračuje. I da nema Američkog prisustva u Evropi, tu su ipak Francuska i Britanija. Ali mi sve više izgleda da su neka predviđanja o tome šta bi bilo kad bi bilo ipak samo ćorava posla. To će biti potpuno nova vrsta rata nama poznata samo iz teorija. Praksa rata je uvek drugačija od svih planova i teorija. Više uopšte ne verujem da će to biti gotovo za jedan dan.(A i ne bi bilo fer prema ljudima sveta da mu se ne da neki predah da komentariše događaje bar par nedelja. Posle komentara, potop!)

 3. A akoM says:

  Ako bude Veliki Rat,on će u ovom dijelu svijeta gotovo sigurno direktno zahvatiti Blistok,Istočnu Europu i dio Balkana,a možda i više,pogotovo posredno i Zapadnu Europu s milionima izbjeglica!Koristi će imati prvenstveno USA,bar oni tako računaju,zato i rade na tome!Al bez krčmara koji zadnji podnosi račun!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *