ОВАКАВ ШАМАР АМЕРИКА НИЈЕ ОЧЕКИВАЛА: У случају рата са Русијом, Европа ће бити неутрална, А НЕКИ И НА СТРАНИ РУСИЈЕ

ОВАКАВ ШАМАР АМЕРИКА НИЈЕ ОЧЕКИВАЛА: У случају рата са Русијом, Европа ће бити неутрална, А НЕКИ И НА СТРАНИ РУСИЈЕ

15 септембра 2019

Према новој анкети, велика већина становника ЕУ у случају хипотетичког америчко-руског рата жели да остане неутрална.
Штавише, према студији, две чланице НАТО пакта, Грчка и Словачка, вероватније ће прискочити у помоћ Москви него њиховим савезницима у НАТО пакту, преноси амерички Старс анд Стрипес. У исту групу са Словачком и Грчком можемо ставити и Аустрију, али је Старс анд Стрипес није навео јер није чланица НАТО пакта.

Истраживање, које је спровео Европски савет за иностране односе, се у 14 држава ЕУ бавило бројним питањима, од трговине и климатских промена до потрошње за одбрану. На питање коју страну треба подржати у случају америчко-руског рата, већина у свим земљама, осим једне, рекла је да би најбоље било не подржати никога и остати неутралан.У случају хипотетичог сукоба Вашингтона и Москве, Пољска је била једина земља у којој је мањина од 45 одсто испитаника изабрала неутралност. Трећина Пољака изјавила је да ће подржати Америку, а само шест одсто Русију.

Грчка и Словачка снажно су подржале неутралност, Грци са 81 одсто, а Словаци са 65 одсто. Али, упркос чињеници да су обе земље чланице НАТО пакта, испитаници су дали већу подршку Русији него Сједињеним Државама.

У Словачкој их је 20 одсто рекло да би у хипотетичом сукобу помогло Москви, а само шест одсто их је спремно да помогне Вашингтону. У Грчкој би Сједињеним Државама помогло само пет одсто испитаника.

У Немачкој, која је дом за око 30.000 америчких војника, 70 одсто је гласало за неутралност, 12 одсто подржава САД, седам одсто Русију.

Према објави, слични резултати су добијени када су Европљани питани о могућем сукобу између Сједињених Држава и Кине. Одговор “неутралност” био је далеко најзаступљенији.

„Ова студија открива темељни помак у ставовима Европљана о свету”, каже се у кратком прегледу Европског савета за иностране односе.

Студија је спроведена у раздобљу напетости између Вашингтона и његових дугогодишњих савезника у Европи. Аутори анкете сугеришу како би резултати такође могли да одражавају све већу жељу Европљана да ЕУ учине “независном противтежом” великим силама попут Сједињених Држава, Кине и Русије.Било како било, анкета и посебно реакција на потенцијални руско-амерички сукоб, потпуно је изненадила неке аналитичаре. Представник Универзитета Кил у Немачкој Марсел Дирсус је резултате студије назвао невероватним.

„Након деценије током које су Сједињене Државе штитиле милионе Европљана од Совјетског Савеза и Русије, велика већина Европљана жели да остане неутрална у потенцијалном америчко-руском сукобу”, збуњен је Дирсус.

„Ово је грозно”, овим речима је резултате истраживања коментарисао Констанц Штелценмулер, стручњак за Немачку с Брукингс Института у Вашингтону.

Европски савет за иностране односе је наложило агенцији Yоу Гов да спроведе ову анкету, а у њој је учествовало више од 60.000 људи широм Европе.

(логицно.цом)

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad2 says:

  Ma te ankete su nepouzdane i često se šteluju po želji, ali za ovakav stav evropljana i nije potrebna anketa.USA su dugo vremena uspevale da naprave privatni plac od evrope pod firmom borbe protiv komunizma i rusa.Komunizam je plašio zapadnu evropu ali rusi ih izgleda ne plaše toliko:)Niko u evropi sem grupice država koje imaju želje za revizijom ishoda istorije i njihovih izgubljenih ratova protiv rusije nema nikakvog političkog ili ekonomskog razloga da bude u savezu sa amerikom koja očigledno IMA političke i ekonomske razloge za napad na rusiju i ti razlozi su SEBIČNA pljačkaška namera, a ostalima, ako ostanu koske ko kerovima.Za koske se ne ide u rat a svi znaju da bi dobili samo kosku da glodju i koja zver bi protugtala većinu rusije za sebe:)E ZATO niko neće da dobije nuklearno bombardovanje bez razloga i nizašta.Da zanemarimo miroljubivost nacija i očliglednu ružnoću ovog ogavnog plana iz vašingtona, protiv njih je čista računica,pohlepe, koja uprvo pokazuje takav rezultat, pošto oni samo pohlepu razumeju. Zato su očajni,jer oni vide rusiju kao PLEN koji im je izmakao iz kandži,debelog bizona koga treba rasčerečiti i progutati:)Možda je SSSR i bio debeli bizon ali mislim da američki predatori uopšte ne mogu da shvate pred čime stoje i šta bi danas da love.Ali evropljani izgleda još nisu postali kratkovidi i MALOUMNI.

  • Cp6a says:

   Ма то је иста екипа отимача и убица. Исти менталитет. Кад треба, додају амери и мало меса, па испадну то солидна ребарца. Нама је несхватљиво како о томе и не морају да причају, да се становништво убеђује. То је зато што им је отимање и убијање у генина и досад им је пуно користи донело. Тамо сваки грађанин осећа суштину, али свесно прихвата лажи медија и власти да би умирио своју савест. Асад, Садам, Гадафи и Мадуро су крвожедни диктатори, који убијају своју децу. То је тако, ако ће да ми помогне да имам кућицу у шумици, два, три аутомобила, јефтинио гориво и изобиље хране. Зато су Руси неколико пута ту онанули, јер су словенског менталитета. Нису кад је требало одговарајуће казнили своје крвнике и они се тако некажњени стално враћају да кидишу на руски народ. Није лако спровести такву казну, али ако се зна да су задњи пут Руси били предвиђени за истребљење, како би се испразнила територија за ширење и насељавање Немаца, због мирне будућности своје деце одмазда је морала да буде много већа. Ми смо иста прича, али смо мањи и увек се потруде да нам вежу руке. После овог обележавања у Пољској, све је јасно и ова прича је сувишна. Добро је да је Путин упозорио, поучен јако болним искуством, да Русија никад више неће водити рат на својој територији, али има ли ко то на западу да чује и схвати шта то значи?

 2. теоретичар says:

  Ако се у Пољској и поред невиђене пропаганде против Русије, за подршку Русији изјаснило чак 6% испитаника, онда је то знак да Пољска није скроз пропала. А што се тиче неутралности НАТО држава, нема ништа од тога. У Европи је распоређено око 100 америчких нуклеарних глава. А места са нуклеарним главама ће у потенцијалном рату Русије и Америке, бити међу првим метама. Онако слободним прорачуном, само за то ће бити употребљено најмање 50 ракета кад томе додамо и ударе по центрима Европе, слика се замрачује. И да нема Америчког присуства у Европи, ту су ипак Француска и Британија. Али ми све више изгледа да су нека предвиђања о томе шта би било кад би било ипак само ћорава посла. То ће бити потпуно нова врста рата нама позната само из теорија. Пракса рата је увек другачија од свих планова и теорија. Више уопште не верујем да ће то бити готово за један дан.(А и не би било фер према људима света да му се не да неки предах да коментарише догађаје бар пар недеља. После коментара, потоп!)

 3. A akoM says:

  Ako bude Veliki Rat,on će u ovom dijelu svijeta gotovo sigurno direktno zahvatiti Blistok,Istočnu Europu i dio Balkana,a možda i više,pogotovo posredno i Zapadnu Europu s milionima izbjeglica!Koristi će imati prvenstveno USA,bar oni tako računaju,zato i rade na tome!Al bez krčmara koji zadnji podnosi račun!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u