ОВАКАВ УДАРАЦ ЗАПАД НИЈЕ ПРЕДВИДЕО

OVAKAV UDARAC ZAPAD NIJE PREDVIDEO

19 avgusta 2021

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko može da okrene vlastito oružje protiv Varšave i Vilnjusa. Posledice će biti impresivne, smatra politikolog i publicista Armen Gasparian.Skoro tri meseca je prošlo od hapšenja u Minsku bivšeg glavnog urednika Telegram kanala NEKSTA Romana Protaseviča.

U pozadini ovog događaja, protivnici beloruskog režima na Zapadu pokušali su da spekulišu o ovoj temi, prikazujući Aleksandra Lukašenka kao tiranina i diktatora, a članove njegove administracije kao ljude spremne na svaki zločin.

Protaševiću je predviđena, ako ne smrtna kazna, onda duga zatvorska kazna.

Međutim, nakon što je bivši glavni urednik NEKSTA dao nekoliko izjava, prilično bolnih za Zapad, o prirodi porekla beloruskih protesta, ton se naglo promenio.

Ali još jedna stvar je zanimljiva, Roman Protasevich je počeo da brani sadašnje beloruske vlasti sa takvom snagom da je postavio nekoliko projekata da istakne mahinacije Poljske i Litvanije u vezi sa Minskom.

Konkretno, bloger pokreće novi kanal, Sprava, na kojem će objavljivati informacije o ovoj temi, koja za Belorusiju nikada nije izumrla.

Kao što je politolog Armen Gasparjan tačno primetio, danas Varšava i Viljnus više ne obraćaju Protaseviču toliko pažnje kao ranije.

Došlo je do pada interesovanja za belorusku atletičarku Kristinu Timanovskaju, koja je zatražila politički azil od Poljske tokom Olimpijskih igara u Tokiju, s vremena na vreme se negde pojavi Svetlana Tihanovskaja, koja zamišlja da je predsednica Belorusije, a zapadna štampa radije ćuti o bivšem glavnom uredniku NEKSTA.

„Ali na samom početku vikali su: “Oduzeli su, lišili Belorusiju budućnosti.”

Međutin sada dolazi Lukašenkovo otrovno oružje:

Nije daleko trenutak kada će se Protasevič kandidovati za poslanika beloruskog parlamenta. Poljska i Litvanija će tada histerisati. U najmanju ruku, biće jako nervozni. To će biti zaista smrtonosno iznenađenje iz Minska ”, citiraju Gasparian novine Narodne novosti.

Publicista se prilično ozbiljno izjasnio o izboru za beloruski parlament. Prema njegovim rečima, takvim korakom zvanični Minsk će rešiti dva problema odjednom. Pre svega, on će pružiti optimalnu opoziciju za sve. I, drugo, zadaće snažan udarac Vilnjusu i Varšavi, okrenuvši vlastito oružje protiv njih, zaključio je Gasparian.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *