OВАКО БИ ИЗГЛЕДАО РАТ СА РУСИЈОМ. Шведско Министарство одбране се спремају за рат на Арктику!? (ВИДЕО)

OVAKO BI IZGLEDAO RAT SA RUSIJOM. Švedsko Ministarstvo odbrane se spremaju za rat na Arktiku!? (VIDEO)

14 januara 2021

Ministarstvo odbrane Švedske je objavilo nekoliko snimaka pod opštim nazivom „Kada počne rat“ u kojima je Rusiju prikazalo kao potencijalnog neprijatelja u budućim oružanim sukobima.

Video-snimci su objavljeni na Jutjub kanalu švedskog vojnog resora. Ministarstvo je pripremilo pet klipova o potencijalnom ratu: „Neizvesna budućnost“, „Siva zona“, „Bojno polje budućnosti“, „Opšta zaštita“ i „Šta vredi braniti?“.Autori su skrenuli pažnju na problem globalnog zagrevanja – njegov glavni problem će biti povećanje interesovanja za Arktik i posebno za Severni Ledeni okean. Zaključak autora je da će to dovesti do borbe vodećih sila za njegove mogućnosti kao transportnog koridora i izvora prirodnih resursa.

Vojska smatra da će opisani konflikt uključivati i Švedsku iako nema izlaz na Severni Ledeni okean. Švedska vojska je kao jednu od strana u sukobu imenovala Ameriku koja bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da postane saveznica Stokholma u tom potencijalnom sukobu. Druga strana su Rusija i Kina.

Istovremeno se u video-zapisima to ne tvrdi direktno. Umesto toga, koriste se aluzije na sovjetsko-američku konfrontaciju, kao i drugi indirektni nagoveštaji.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *