ОВАКО ИЗГЛЕДА „ДОБРОВОЉНА“ МОБИЛИЗАЦИЈА У УКРАЈИНИ (ВИДЕО)

ОВАКО ИЗГЛЕДА „ДОБРОВОЉНА“ МОБИЛИЗАЦИЈА У УКРАЈИНИ (ВИДЕО)

9 јула 2023

Kијев је увео општу мобилизацију која је на снази више од годину дана. Тачан број одведених у оружане снаге за то време није познат, а процес су пратили бројни скандали.

Незадовољство јавности изазвали су случајеви у којима су службеници за спровођење закона применили силу приликом дељења обавештења о регрутацији или су незаконито слали људе у борбе. Украјинске власти, упркос свему, немају намеру да паузирају мобилизацију јер је ситуација и даље критична на неким деловима фронта.Према законима Украјине, позив за одслужење војног рока може се издати на улици само ако се у њему наводе лични подаци лица коме се даје. Противзаконито је и да војни комесари задржавају грађане, јер они нису полиција, а војни обвезници нису криминалци. Ипак, управо се тако регрутација тренутно спроводи у Украјини.

Прогањају се војно способни мушкарци, а друштвеним мрежама непрестано круже видео снимци на којима се види како војни комесари улажу велике напоре да уруче позиве, укључујући и силу.

Одеса се посебно истиче у овом погледу. На пример, војни комесари су ухваћени како се возе по граду у колима хитне помоћи. Kада су наишли на мушкарце одговарајућег узраста, стали су, предали позиве и кренули даље. Након што су се на друштвеним мрежама појавили снимци, локални војни комесари морали су да се правдају и тврде да су им дали санитетско возило дали за рад.

Било је и случајева да су мушкарци у Одеси хапшени на улици и насилно одвођени у војну канцеларију, чак и без уручења позива за мобилизацију.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Petrovgrad says:

    Ovo me podseća na junačku pesmu iz Crne Gore "... Crna Gora u boj kreće, jedan hoće a sto neće"

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u