ОВАКО ИЗГЛЕДА „ДОБРОВОЉНА“ МОБИЛИЗАЦИЈА У УКРАЈИНИ (ВИДЕО)

OVAKO IZGLEDA „DOBROVOLJNA“ MOBILIZACIJA U UKRAJINI (VIDEO)

9 jula 2023

Kijev je uveo opštu mobilizaciju koja je na snazi više od godinu dana. Tačan broj odvedenih u oružane snage za to vreme nije poznat, a proces su pratili brojni skandali.

Nezadovoljstvo javnosti izazvali su slučajevi u kojima su službenici za sprovođenje zakona primenili silu prilikom deljenja obaveštenja o regrutaciji ili su nezakonito slali ljude u borbe. Ukrajinske vlasti, uprkos svemu, nemaju nameru da pauziraju mobilizaciju jer je situacija i dalje kritična na nekim delovima fronta.Prema zakonima Ukrajine, poziv za odsluženje vojnog roka može se izdati na ulici samo ako se u njemu navode lični podaci lica kome se daje. Protivzakonito je i da vojni komesari zadržavaju građane, jer oni nisu policija, a vojni obveznici nisu kriminalci. Ipak, upravo se tako regrutacija trenutno sprovodi u Ukrajini.

Proganjaju se vojno sposobni muškarci, a društvenim mrežama neprestano kruže video snimci na kojima se vidi kako vojni komesari ulažu velike napore da uruče pozive, uključujući i silu.

Odesa se posebno ističe u ovom pogledu. Na primer, vojni komesari su uhvaćeni kako se voze po gradu u kolima hitne pomoći. Kada su naišli na muškarce odgovarajućeg uzrasta, stali su, predali pozive i krenuli dalje. Nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci, lokalni vojni komesari morali su da se pravdaju i tvrde da su im dali sanitetsko vozilo dali za rad.

Bilo je i slučajeva da su muškarci u Odesi hapšeni na ulici i nasilno odvođeni u vojnu kancelariju, čak i bez uručenja poziva za mobilizaciju.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Petrovgrad says:

    Ovo me podseća na junačku pesmu iz Crne Gore "... Crna Gora u boj kreće, jedan hoće a sto neće"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *