ОВАКО ЈЕ КИСИНЏЕР ГОВОРИО О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Погрешили смо

OVAKO JE KISINDŽER GOVORIO O KOSOVU I METOHIJI: Pogrešili smo

1 novembra 2023

Bivši američki šef diplomatije Henri Kisindžer, koji je preminuo u sredu u 101. godini, bio je cenjen u svetu kao jedan od najmudrijih diplomata 20. veka, a tokom bogate karijere, govorio je mnogo i o Zapadnom Balkanu, ocenivši da su Kosovo i Metohija za Srbe „nacionalni hram“.

Kisindžer je tako doveo u pitanje američku politiku na Balkanu, rekavši da „ne postoji jasna definicija interesa SAD na Balkanu“.„Evropljani bi trebalo da se bave događajima u svom dvorištu“, rekao je Kisindžer, podseća Gardijan.

Kisindžer, koji je bio američki državni sekretar u periodu od 1973. do 1977. godine, rekao je da „ne shvata šta Amerika pokušava da postigne na Balkanu“.

„Postoji nešto veoma pogrešno o našoj vojnoj operaciji na Kosovu. Toliko pogrešno da morate da se zapitate kako je Vašington ubedio saveznike u ideju da stvara neki balkanski mirovni sporazum između dobro naoružanih Srba i etničkih Albanaca, kad nijedna od strana to ne želi“, rekao je Kisindžer.

On je dodao da „taj konflikt traje već 600 godina“.

„Sada mi dolazimo i kažemo da imamo rešenja, a ako ne prihvatite naše rešenje, bombardovaćemo vas. Imam problem sa tim“, rekao je Kisindžer 1999. godine.

Takođe je govorio da je politika američke administracije prema Kosovu pogrešna jer bi nezavisno ili autonomno Kosovo destabilizovalo region, pisao je ranije Vašington post.

„To je zato što kosovski Albanci nastoje da inkorporiraju susedne albanske manjine, uglavnom u Makedoniji, a možda i samu Albaniju“, rekao je Kisindžer za vašingtonski list.

On je dodao da to nije dobro promišljen potez, „nimalo“.

„Plan administracije ne uključuje opcije – šta ako bombardovanje ne uspe, šta ako ne primora jugoslovenskog lidera Miloševića da prihvati mirovne uslove koje je već odbio mnogo puta“, istakao je Kisindžer.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, on je govorio da je to veštačka tvorevina i da Slobodan Milošević „nije Hitler, već balkanski nitkov“.

„Ni Milošević, niti bilo koji lider sa Balkana nije u poziciji da bude globalna pretnja, kako ocenjuje predsednik Klinton“, napomenuo je Kisindžer.Kisindžer je podržao američku politiku u BiH.

„Milošević snosi glavnu odgovornost za brutalnosti u Bosni, snažno podržavam američko raspoređivanje tamo. Ali, za razliku od Bosne, rat na Kosovu je zbog teritorije koju Srbi smatraju nacionalnom svetinjom“, istakao je bivši američki diplomata.

Kada je reč o Rambujeu, Kisndžer je ocenio da su Srbi odbacili mirovni sporazum jer su u tome videli uvertiru za nezavisnost Kosova.

„Srbi, takođe, vide prisustvo NATO trupa kao vrstu strane okupacije protiv koje se Srbija borila kroz istoriju, uključujući otomanska i austrougarska carstva, Hitlera i Staljina. Čak i ako ih bombardujete do kapitulacije, teško da možete da očekujete da će prihvatiti takav ishod“, ocenio je Kisindžer te 1999. godine za „Njuzvik“.

On je rekao da Bosna nikada nije postojala kao država i da je veštačka tvorevina.

„Mogli smo nešto da učinimo na početku rata, kada su Srbi optuživani da su masovno kršili ljudska prava. Sada se, međutim, ponašamo kao da silom pokušavamo da vratimo Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, a veštački je stvorena u bivšoj Jugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila“, poručio je Kisindžer, prenosi RTRS.

KOMENTARI5 komentara

 1. Zeka says:

  Za Kisindžera se svašta može loše reći, ali ne i da je glup. Naprotiv, kao i mnogi svetski zločinci, bio je inteligentan. Naravno, za svoj račun i imperije koju je mnogo godina predstavljao. Pri tome, kao retko koji političar, bio je intelektualni erudita širokog obrazovanja i produbljenih znanja. Dovoljno je pogledati nekoliko istina koje je izneo u vezi sa Balkanom samo u ovom podsećanju. Kao Srbin iz Srbije, nikako nisam saglasan sa njegovom ocenom Miloševića. Ali, Amerikanci imaju drugačije poglede na svrhu politike i njeno vođenje. S obzirom da je ovaj pokojni metuzalem proveo mnoge decenije u areni svetske politike, stigao je da počini i mnoge zločine, pa i korisne korake. Otvaranje Kine je lično njegovo delo u vreme Niksonovog mandata. Neki ga baš zbog toga proklinju. Meni se to čini kao uspeh, to se danas posebno vidi. Nije bez razloga onako mator otputovao pre neki mesec čak u Peking ne bi li lično razgovarao sa kineskim rukovodstvom koje ga je dočekalo svečano i uz dosta respekta. U odnosu na Jugoslaviju Kisindžer je imao pozitivnu retoriku i svojevremeno poštovanje, jer je kadar stare škole. Mlađe generacije američkih ratobornih političara su ga potisnule u svet fakultetskih predavanja i u mnogome ga marginalizovale. Nikada se nije kandidovao za predsednika SAD jer tamo nije rođen, a uslov je za kandidaturu. Ipak, njegov uticaj bio je veći i od nekih predsednika. Bog ga je kaznio da vidi i doživi urušavanje poretka koji je zajedno sa Sovjetima i Kinom dugo i strpljivo gradio. Ne znam kako će pred sv. Petra, ali verujem da se pokajao za mnoga nepočinstva koja su uzrokovala smrt ogromnog broja ljudi.

  • Nemoj Posle says:

   "Ne znam kako će pred sv. Petra" - ma kakav Sv. Petar,oni njega ne priznaju,to nije njihov svetac,oni imaju lični zavet sa Bogom,oni su izabrani narod,njihov Bog je sotona,oni su osudili Hrista a Pontije je samo realizovao/izvršio presudu.

 2. Monster majstor says:

  1 smrad manje

 3. Gagi says:

  Nikakve razlike izmedju starih i novih americkih politicara nema. Uvek kada nam se ucini da su doprineli nekom boljitku u svetu, kasnije se ispostavi da je to bio unapred isplanirani interes. Jedina razlika medju njima je ta, ovi "novi" su usvojili doktrinu da je na planeti previse stanovnistva. Cilj im je da se to smanji na "razumnu" meru koja je jedino njima odgovarajuca i dovoljna. Naravno, svi drugi po svetu bi trebalo da budu pobijeni a samo njihova "elita" koja je inace posebna ljudska vrsta bi morala da opstane u narednim vekovima. Zbog te "nove" i prihvacene doktrine cija je potka nacizam, danas komotno prave ratove po svetu i ubijaju sve one koji nisu njihovi. Na taj nacin "demokratski" ruse i obezvredjuju ranija nastojanja politicara da na neki civilizovaniji nacin malo urede zivot na ovoj planeti. Ovo danasnje samozivo politicko bestijanje itekako ima korene u proslim vekovima i prepoznatljiv istorijski rukopis. Poznato nam je ono natezanje i glasanje koji ce jezik biti sluzbeni u toj novostvorenoj drzavi. Prema tome, jasno je ko vlada Amerikom i ko donosi odluke o svetskim pitanjima. Isti oni koji su to i ranijih vekova cinili, davno formirani i uvezbani drumski razbojnici, pljackasi i kolonizatori.

 4. Cp6a says:

  Evo gledam sad Karolinu i hitove 80-tih. Cepa me nostalgija i razmišljam kako je Zapad tada odlično odradio marketinški zadatak. Koliko je samo u tom muzičkom segmentu uloženo truda, znanja i novca. Na koje sve detalje su mislili da bi nas ubedili da je tamo sve tako lepo, raspevano, u jarkim bojama, sa stilom i ukusom, mlado, zgodno i pametno. Da je tamo raj. Nisu oružjem, pretnjama, arogancijom, bestidnim lažima pobedili Istok, nego ovako, na finjaka. E to "na finjaka" je znala stara garda poput Kisindžera. Isto su lagali, ali na finjaka i sa merom. Isti su zločinci bili, ali u rukavicama. Na svu sreću, njihovi naslednici su idioti, koji će sve postignuto brzo da rasture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *