ОВАКО ЈЕ ПОКОЈНИ БУШ ПРЕТИО СРБИЈИ: Од овог писма је све кренуло…

OVAKO JE POKOJNI BUŠ PRETIO SRBIJI: Od ovog pisma je sve krenulo…

1 decembra 2018

Bivši američki predsednik i nekadašnji dugogodišnji direktor CIA Džordž Buš Stariji preminuo je u 95. godini, a bio je 41. predsednik SAD (1989-1993), a za vreme tog mandata uputio je pismo tadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, u kojem je zapretio vojnom intervencijom

U tekstu o pomenutom pismu, koji je objavio „Njujork tajms“, stajalo je kako je „Buš zapretio Miloševiću američkom vojnom intervencijom u slučaju da proširi balkanski rat na Kosovo, pokrajinu većinski naseljenu etničkim Albancima“.– Deo Bušove administracije pritiska srpske vlasti, koje najviše krive za sukobe na Balkanu. Upozorenje je preneto usmenim putem, preko diplomatskih kanala, ali i pismeno, u dokumentu koji je predsednik Buš poslao predsedniku Miloševiću i generalu Životi Paniću, komandantu jugoslovenske vojske – preneo je tada „Njujork tajms“, i citirao delove pisma:

– Gospodine predsedniče, u slučaju izbijanja sukoba na Kosovu, SAD će biti spremne da adekvatno upotrebe vojnu silu protiv Srba, kako na Kosovu, tako i u Srbiji.

U tadašnjem članku, „Njujork tajms“ piše kako su „povećane tenzije na Kosovu, nekadašnjoj autonomnoj pokrajini Juogslavije u kojoj 90 odsto stanovništva čine etnički Albanci“, te da postoji „opravdan strah od rasplamsavanja sukoba“.

Buš je pretio Miloševiću i zbog Bosne, tačnije nakon odluke Saveta bezbednosti UN o zabrani letova iznad BiH. Tada je takođe poručio da će „SAD vojno intervenisati protiv Srbije ukoliko se prekrši odluka SB, ali i ukoliko srpske snage napadnu mirovne snage UN ili na bilo koji način ometaju odluke donesene u Ujedinjenim nacijama“.

Pretnja Džordža Buša Starijeg „veoma je uznemirila predsednika SRJ Dobricu Ćosića“, jedan visoki diplomata je tada otkrio „Tajmsu“.

Ćosić se nakon Bušove pretnje susreo sa Sajrusom Vansom, tadašnjim specijalnim izaslanikom UN, kao i sa Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem, kako bi „pronašli način da okončaju sukobe“.

Sajrus Vans je nakon zajedničkog sastanka izjavio da je „evidentan napredak u pregovorima“, dok je Tuđman izjavio kako se se „sve tri strane zbližile“, preneo je tada „Nujork tajms“.

 

KOMENTARI6 komentara

 1. Vesko says:

  On nije napravio tu kobnu gresku za americku imperiju, ali zato njegov sin jeste 2008. Kosovo i Taci i svi ti mangupi koji kontrolisu tu narko teritoriju su velika kletva za sve one koji ne samo saraduju sa njima, nego koji na bilo kojem nivou nadu razumijevanje za njih. Cak i rukovanje sa tim ljudima proizvodi kletvu.

  • test01 says:

   Pa ameri su i stvorili i obucili tu teroristicku bagru na Srpskom KiM a potom izrezirali Racak i napali Srbiju bez odobrenja americkog senata i UN. Cista agresija i divljastvo koje se i dan danas sprovodi nad Srbima. Naravno, razlog je poznat odvajkada - da se spreci uticaj Rusije na Blakanu i ako je moguce uniste Srbija i Srbi za sva vremena!!!

 2. Posmatrac says:

  Jedan satanista manje, neka gori u paklu.

 3. Deda Micko says:

  Bagra od coveka, on i cela mu familija su olosi.

 4. Budi Bog s nama says:

  Nemačka i Engleska sa Rotšildom finansiraju albonse na kosovu a amer ih vojno zastupa. Najpre je Tito Kenediju ponudio na prodaju kosmički projekat koji su slovenački partizani ranije zaplenili od nemačkog inženjera, i dobi Tito lovu, pa Kenedija ubiše ga majci, a onda Nikson kada je video da je Titu došla lova koja vredi tro-godišnju investiciju za NASA-u, obećava da će uništiti Jugoslaviju radi over prevare a prodaju preinačava u kredit, Tito je pokušavao da kompenzuje sa Yugo-Florida izvozom za Ameriku ali slabo je to išlo, i uništiše oni Jugoslaviju, što pomoću MMF-a, i kasnije pomoću "Milosrdnog anđela" i 18 Nato zemlja protiv naše jedne, a kasnije svaki Bogom dani američki pretsednik radi to isto samo se to sada svelo na naslednicu Jugoslavije - Srbiju. I ne nađe se više Srbima mesta u carstvu zemaljskom, jer se udostojismo carstva nebeskog jer nas jedino sam Bog rado prima, jer su mnogi stanovi u Oca našeg nebeskog, a jedino je On i milostiv i pravedan i svakome od ljudi daće platu po delima njegovim jer ne gleda ko je ko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *