ОВАКО ЈЕ ТРЕБАЛО ДА ИЗГЛЕДА ЈУГОСЛАВИЈА! Представљамо вам мапу пред којом је дрхтао цео свет! (ФОТО)

OVAKO JE TREBALO DA IZGLEDA JUGOSLAVIJA! Predstavljamo vam mapu pred kojom je drhtao ceo svet! (FOTO)

7 januara 2019

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svetska.

Neki se danas s nostalgijom sećaju Jugoslavije, smatraju kako se tada živelo bezbrižnije i sigurnije, a drugi smatraju da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina koja je decenijama na silu pokušavala na okupu i u zajedništvu da održi nespojive narode.Međutim, ko zna kakva bi sudbina Jugoslavije bila da je kojim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita.

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svetska.

Istoričarka Sabrina Ramet prošle godine je za medije rekla kako je SFRJ pod Titom htela da stvori integralnu Jugoslaviju, koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Trakiju, Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruške, kao i celu italijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina.

Među pristalicama jugoslovenskog iredentizma bili su i monarhisti i republikanci u doba pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine.

Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribićevića da bi se Jugoslavija trebala prostirati „od Soče do Soluna“. Možda najčudnije u ovom sistemu deluje to što su kao deo Jugoslavije navedene i Bugarska i Albanija.

Ipak, navodi se da je politički pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključenja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena. Pokret Zveno učestvovao je u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Zahtevali su savezništvo s Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja Velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama Osovine.

Nakon Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Karinciju, uključujući Austrijsku Korušku.

– Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uslovi bili takvi da smo morali privremeno da je napustimo. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti – poručivao je Tito.

Takođe, pojavila se zanimljiva karta koja proedviđa kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi obistinili, i to u dva slučaja:

* da je maršalova vizija uključivala Albaniju i delove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun

* da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja

Autor neobične karte ističe da bi u nekom „paralelnom svemiru“ komunistička revolucija u Grčkoj barem delimično uspela, čime bi se neki delovi zemlje odcepili i pridružili Jugoslaviji. Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu, a danas istorijsku pokrajinu Rumunije.

Da se kojim slučajem ovaj ipak neverovatan scenario dogodio, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Klagenfurta do Istanbula.

OVAKO JE TREBALO DA IZGLEDA MAPA SFRJ

(Express/ Alo)

KOMENTARI9 komentara

 1. petrovgrad says:

  Ovaj Joza prekopširao kartu Dušanovo Carstvo

 2. električar says:

  Jugoslavija veštačka tvorevina ?! A da li su veštačke Sjedinjene američke države, da li je veštačka Evropska unija, Engleska ... Ne, to je sve vrlo prirodno ... Svašta ... "Svako ture fali samo svoje kure ..."

 3. harry neron says:

  Za one koji ne znate Današnja Friuli Julia ( Furlanija Juliska krajina) je severni deo nekadašnje najzapadnije pokrajine AU monarhije koja se rastezala od Tyrola pa do Rijeke, Cresa i Lošinja. A to što se pripisuje Titu nije bilo moguče u stvarnosti realizovati jer englezi isto kao posče prvog i posle drugog rata nisu hteli ni čuti da bi lo ko ko nije njima podčinjen da ima pristup toplom moru sa logističkom infrastrukturom. Zato je Trst prešao u italijanske ruke iako su bili italijani u tom gradu i posle drugog rata tek treči narod po brojnosti ali su bili podčinjeni englezima i dobili za nagradu obalu istočno od Venecije do Muggie. Takođe se suština tog teksta ne sklada sa suštinom dogovora velike trojice drugog rata u Teheranu i na Jalti kde je posleratna Europa podeljena u dva bloka. Inače ovaj tekst najviše odgovara onoj Njegoševoj : "nekla bude što biti ne može".

 4. Mnogo pamtim says:

  Bilo bi interesantno zapitati oštre protivnike Jugoslavije, Tita i socijalizma i hvaliocima sadašnjeg stanja (četničke vlasti), zašto je to Bugarska dobrovoljno htela u Jugoslaviju, a ni ostali pomenuti se nisu mnogo opirali.I ima li neko sada ko bi nam se pridružio.Ili bi da se razdruže?

  • Miraš says:

   Mnogo pamtiš a slabo zaključuješ. Ovo kod nas danas je stanje kapitalizma i to oštrijeg tipa za neokolonije, ali među nemilosrdnim vladarima nema potomaka četnika, nego uglavnom tj. pretežno ovo su potomci bivših velikih drugova jugoslovena i komunista koji su se brže bolje prilagodili novom vremenu, presvukli su se sa ciljem da oni lično budu na vlasti i pod ovim novim uslovima. To je daleko povoljnije i udobnije nego biti eksploatisani siromaško i u svakom smislu potlačeni golja. Južno slovenski komunisti kopirali su tuđe ideje i koristeći tada aktuelne vetrove svetskih zbivanja hrlili su ka vlasti, a gledajući šta u novijem vremenu rade njihovi potomci može se slobodno reći da preletačevići su bili i ostali.

  • Miraš says:

   Pre projekta ovakve velike Jugoslavije za vreme Brozove vladavine postojao je ranije za vreme vladavine Karadjordjevića predlog francuske masonerije za pravljenje saveza između Srbije i Bugarske te i to bi bila država koja povezuje jadransko i Crno more. Ovom predlogu oštro se suprotstavila Rusija. A ovakva Jugoslavija bila bi još veća jer obuhvata i dve neslovenske zemlje_ Albaniju i Gršku. Izlazila bi na četiri mora Jadransko, Jonsko, Egejsko i Crno more. Dakle cela kontinentalna evropa imala bi prepreku za izlaz ka toplim morima. A SSSR bi mogao da prođe kroz Bosfor i samo da baci pogled zapadnije na teritorije na koje je ranije imao jači uticaj. Da izgleda da je baš tako jer treba imati u vidu šta su bili pravi razlozi za raskol Tito-Staljin. Staljin se suprotstavio Titovom pokušaju da stavi pod svoju kontrolu Albaniju i Grčku u saradnji sa Bugarskom, ali bez kontrole takvog grandomanskog procesa iz Moskve. Na čiju podršku je Broz mogao da računa udaljavajući se od Moskve? Pretpostavljam Velike Britanije. Neki kritičari Staljina smatraju da je 1948 bio preoštar, međutim on je i pre toga imao dosta problema sa Brozom. Brozovi planovi za preuzimanje Trsta, Brozova podrška grčkim partizanima vodili su ceo komunistički blok u sukob sa zapadnim silama koje su tada imale ogromnu prednost jer imale su atomsku bombu koju SSSR još uvek nije imao. U avgustu 1945. godine SAD je pokazala celom svetu u kakvoj opasnosti su zemlje koje ne pripadaju njihovom zapadnom bloku bacivši dve bombe na Japan. Situacija se promenila tek 4 godine kasnije 29. avgusta 1949. godine kada je SSSR testirao sopstveno nuklearno oružje. Kada je balkanski komunistički lider Broz najviše ludovao i provocirao zapad Amerikanci su imali monopol da jedini imali atomsku bombu. Eto tako 47-8 Broz je maštao o baš velikoj Jugoslaviji, a do 1974 zajedno sa Kardeljom sve je obrnuo i udario je temelje kako da bude razbijena i SFR Jugoslavija. Naravno da je i taj titoistički komunistički sistem bio totalitaran i nepravedan sistem.

   • Miraš says:

    Bez obzira što je od projekta Balkanske federacije tada morao da odustane i što mu je zbog toga tada i Albanija okrenula leđa megaloman Broz nastavio je sa poklanjanjem Kosova Šiptarima i Albaniji. MOra da se sada i mrtav slatko smeje problemima današnjih Srba na KIM i uopšte svim Srbima.

 5. Vesko says:

  Tito je izdao komuniste i patriote Grcke koje nije htio da spasi niti im pomogne kada su Britanci izvrsili agresiju na Grcku i brutalno je okupirali i poubijali grcke patriote! Sto je samo jedan od niza dokaza da je Jugoslavija bila antisrpski projekat Zapada sa kojima su antisrpski komunisti tijesno saradivali ekonomski, vojno i politicki. Na temeljima antisrpstva i antirusizma. Povlacenjem Rusija iz Evrope Jugoslavija im nije vise trebala i krenuli su u njeno brutalno ubistvo komadanjem Srbije prvenstveno jer je za njih Srbija bila i ostala mala Rusija, nad kojom su oni mogli da se izivljavaju zamisljajuci da ubijaju Ruse. Kolaps zapadnih hijena je zapoceo agresijom na Jugoslaviju odnosno Srbiju, nakon cistog vojnog debakla u ratu protiv Srbije jer nisu uspjeli vojno da nas poraze u udu u zemlju i okupiraju nas kako su zamisljali, nego su morali da pristanu na UN Rezoluciju i garantuju nasu suverenost kao izlaz iz skoro sigurnog poraza koji ih je cekao da su nastavili sa vojnom agresijom. Mi nismo izgubili taj rat, jer je on okoncan KOMPROMISOM a ne KAPITULACIJOM. Kapitulacija je BEZUSLOVNA predaja. Nje nije bilo. Niti ce je ikada biti cini mi se.

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  AHA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *