ОВАКО СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ БОРИ ПРОТИВ „БЕЛЕ КУГЕ“: Поскупљује порођај!

OVAKO SE VLADA SRBIJE BORI PROTIV „BELE KUGE“: Poskupljuje porođaj!

1 oktobra 2015

em-ein-ultraschall-bild-per-tablet-pc-machen-e_full-620x330Menadžment GAK “Narodni front” u Beogradu odlučio je da poveća cene porođaja uz epiduralnu anesteziju, i to sa 12.000 na 15.000 dinara!

Na cenovniku koji je ovih dana bio istaknut u porodilištu, a koji je u međuvremenu sklonjen, navedene su i nove cene ostalih vanstandardnih usluga, pa je tako i boravak porodilje u jednokrevetnom apartmanu poskupeo sa 12.000 dnevno na 15.000, dok je za smeštaj u dvokrevetnom apartmanu cena skočila sa 8.000 na 10.000.

Na ovoj korak odlučili su se, prema objašnjenju direktorke Snežane Rakić, “zato što je u porodilištu u Novom Sadu cena epiduralne anestezije 15.000 dinara”.

2Generalno su porasli svi troškovi, a i hteli smo našu cenu da uskladimo sa onom u Novom Sadu. Kada je u pitanju epiduralna anestezija, tim novcem plaćamo rad anesteziologa u popodnevnom i noćnom radu. To što epidural košta 12.000 ili 15.000 dinara znači da žene koje plate znaju da će tu uslugu i dobiti, a tamo gde je ta usluga besplatna veliko je pitanje“, kaže Rakićeva za “Blic”.

U KC Vojvodine kažu da dugo nisu menjali cene i da “ne znaju odakle Beograđanima ideja da poskupljenjem prate cene u Novom Sadu”.

„Ako je njihovo povećanje cena urađeno pod izgovorom da je u Novom Sadu sve skuplje, može se videti da to nije tako. Mi se cena držimo već godinama“, poručuju iz KCV.

Cene vanstandardnih usluga (prisustvo oca na porođaju, epidural, apartmani) u Srbiji se razlikuju od porodilišta do porodilišta, a utisak je da ih upravni odbori bolnica donose paušalno.

Ivana Brcan sa portala “Bebac” kaže da se epidural u svetu daje svakoj ženi pri porođaju, i to besplatno. – Prisustvo oca i epiduralna anestezija treba da budu dostupni svim ženama u Srbiji. Umesto da spuste cene tako da budu prihvatljive mnogima, porodilišta ih dižu. Šta je cilj? Da se što manje žena odlučuje za porođaj? Ne sme jedna trudnica da ima bolje uslove od druge samo zato što ima novac – kaže Brcan.

Cenom protiv abortusa?!

Menadžment “Narodnog fronta” podigao je cene i namernih prekida trudnoća. Tako je u planu da abortus u opštoj anesteziji sa 20.000 ubuduće košta 22.000 dinara. “Cena prekida trudnoće treba da se povećava da bi se na neki način žene odvratile od abortusa. Naša cena je daleko niža nego što je to u privatnoj praksi, gde iznosi oko 50.000 dinara”, kaže Snežana Rakić.

(Sonja Todorović / Miloš Stanić / Biljana Vučković / Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *