ОВАКО СЕ ЖИВЕЛО У СИРИЈИ пре него што ју је Запад разорио! (ВИДЕО)

OVAKO SE ŽIVELO U SIRIJI pre nego što ju je Zapad razorio! (VIDEO)

28 septembra 2015

5290419106_81f549f0a9_bDok nisu bombe i zverstva islamskih fanatika uništile svakodnevicu u Siriji, u ovoj mediteranskoj zemlji ljudi su živeli u slobodi i sreći…

Iz Sirje poslednje četiri godine stižu samo loše vesti od kada je počeo rat kome se kraj izgleda još ne bliži. Svi se pitaju kako li je ova zemlja izgledala pre rata i kako se živelo.

Pročitajte još:

Evo kako se živelo pod Gadafijem i šta su sve Libijci imali!

RUSI OKUPILI SAVEZNIKE: Rusija, Kina i Iran uništavaju Islamsku državu

Tamo su u slozi živeli hrišćani i muslimani, verske zajednice su se uzajamno poštovale, Sirija je bila država bogata i kulturna, pa samim tim krajnje ugodna za život.

1. Sirija je oduvek bila otvoreno društvo okrenuto zapadnoj kulturi kao nijedna druga arapska država.

2. Sirija je jedina arapska država sa sekularnim sistemom. Islamski zakon je protivustavan.

3. Pre građanskog rata koji je počeo 2011. godine Sirija je bila jedina zemlja u regiji bez ratova i unutrašnjih sukoba.

4. Sirija je jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbeglice bez ikakve diskriminacije bilo političke, verske ili društvene.

5. Porodica sirijskog predsednika Bašara al Asada pripada alavitima, tolerantnoj grani islama (ogranku šiitskog islama). Alavita u Siriji ima oko 12 posto.

5656z6z6. Čak pet papa je bilo sirijskog porekla. Verska tolerancija je jedna od temeljnih vrednosti Sirije.

7. Oko 10 posto sirijskog stanovništva pripada hrišćanima. Do početka rata u sekularnoj Siriji hrišćani, šiiti, suniti, alaviti i Jevreji su živeli u miru. Islamski fundamentalizam je bio zatiran. Hrišćani su mogli da kupuju zemlju i grade crkve. U ostalim arapskim zemljama hrišćanska populacija broji manje od 1 posto.

8. U Siriji žene nisu bile u obavezi da se pokrivaju velom niti da nose burke.

345t6z56z9. Sirijske žene imaju isto pravo kao i muškarci na zdravstveno osiguranje i obrazovanje.

10. Sirija je jedina mediteranska zemlja koja je još uvek vlasnik svojih naftnih kompanija. Vlada nije htela da ih privatizuje jer ta bogatstva pripadaju narodu Sirije.

11. Sirija ima naftne rezerve od 2.500 miliona barela, a mogu da je eksploatišu samo državne fabrike.

12. Sirija je jedina zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fondu. Sirijci su svesni da zaduživanjem daju slobodu svog naroda opet u ruke gigantskih kompanija.

(RT)

KOMENTARI7 komentara

 1. Svetislav says:

  Zato su i postali meta ubica i lopova. Iako nije idealno, bolje je imati jednog vladara za citavu zemlju, nego hiljadu za svako selo.

 2. MZ says:

  Takva je bila slicna i Jugoslavija u vreme 90 tih

 3. miroslav says:

  Jugoslavija je bila zaduzena.Nismo mogli da slavimo slavu,nismo mogli mnogo toga,a neki koji nisu Srbi su mogli sve!SIRIJA SMETA JEVREJIMA!

 4. nini says:

  MIROSLAVE JUGOSLAVIJA JE BILA 10 PUTA MANJE ZADUZENA, NEGO SADA ŠTO SU BIVŠE JUGOSLOVENSKE ZEMLJE,ZA SLAVU LAŽEŠ ILI NE ZNAŠ ;NISMO MOGLI MNOGA TOGA KAO NI SADA,A NEmamo ni rezerve nafte!

 5. marko says:

  Tako je Miroslave,u jednoj Drzavi dva vladara tu narod nema sanse za bolji zivot.Naravno da je juga bila u dugovima ali opet se bolje zivilo nego danas.Bila je sloboda,ko je htijo radit i postigo je nesto.U jugi se niko nije namucijo od rada to svi znamo.Zapad je Milosevicu oprasto sve dugove da promijeni politiku onu do koe je i tak doslo,a juga bi ostala kakva je i bila.Jest da je amerima bijo cilj da se uvuku sto blize Rusiji itd itd.duga je to istorija. ovako barem ja mislim.

 6. Za Srbiju says:

  12 razloga da zapad krene u pohod na Siriju.

 7. WebStil says:

  U Jugoslaviji ko je hteo raditi imao je, i ne samo na slavu. Imali smo mogucnost da izgradimo kucu, kupimo stan ili otvorimo firmu, i sve sto smo hteli. Ako je Jugoslavija bila duzna, Jugoslavija je mnogo i izgradila. A sta gradimo sada??? Gde su nase fabrike??? KOJE SMO GRADILI MI, DA MI, NASI OCEVI I DJEDOVI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *