ОВАКО СУ СВЕТСКИ МЕДИЈИ ИЗВЕШТАВАЛИ О „ОЛУЈИ“

ОВАКО СУ СВЕТСКИ МЕДИЈИ ИЗВЕШТАВАЛИ О „ОЛУЈИ“

6 августа 2020

Осим што новине пружају добар увид у хронологију догађаја, такође показују и укус и опште расположење читалачке публике која, опште је познато, на неки начин диктира садржај медија. Због тога се при проучавању прошлости сви аспекти узимају у обзир када се приступа анализи новинских чланака.

Пре двадесет и пет година почела је акција Олуја – акција у којој је протерано 280.000 Срба из Републике Српске Kрајине, у којој је убијено више од 2.000 људи, а скоро исто толико и нестало.Помно планирана акција је почела муњевито и хирушки прецизно. Циљ је био, по речима Фрање Туђмана које је изговорио на Брионима у току планирања – да Срби потпуно нестану! Том фамозном састанку су присуствовали и генерали Звонимир Червенко, Анте Готовина, Младен Маркач и Мирко Норац, као и главни планер операција Обавештајне службе Хрватске Давор Домазет, министар одбране Гојко Шушак и директор Хрватске обавештајне службе Мирослав Туђман.

Један од задатака било је и ослобађање града Бихаћа – важне стратешке тачке коју су држали муслимани, а коју су опседале српске снаге и која је спречавала да се споје војске Републике Српске и Републике Српске крајине.

На крају операције, Бихаћ је „ослобођен“, а из Републике Српске Kрајине се упутила непрегледна колона избеглица. Kренули су у непознато, касније ће се испоставити да су избегли сигурну смрт. Старци, жене и деца су у журби покупили најнеопходније ствари и заувек су напустили своје домове. Дечак од дванаест година је возио трактор до Београда. Још су им, као „поклон“ послате гранте.

Угледни светски медији, дакле Њујорк Тајмс и Индепендент су једва дочекали да објаве вест о „величанственој победи“ над „побуњеним Србима“.

Наслов чланка Њујорк Тајмса био је „Након дуге опсаде, Босанци уживају у првом дану слободе“. Новинар је писао о Емири која је, први пут после три године, нанела руж за усне. О Хазими која, захваљујући Хрватима, може да дише слободно.

Ни речи о етничком чишћењу и прогону Срба са својих огњишта.

Индепендент је отишао корак даље. Осим изјава муслимана који су прослављали „грандиозну победу“ и хвалоспева о хрватској акцији, упустили су се, пошто није било довољно пропаганде, у објављивање озбиљних претњи.

– Протераћемо Србе далеко! Имамо оружје да заузмемо Бања Луку – пише у чланку без трунке осуде овакве изјаве.

Помиње се и „ослобођена“ територија коју су „окупирали“ „побуњени Срби“. Опет, ни речи о српском страдању и егзодусу. Ни једне једине речи о спаљеним селима, гранатираној колони избеглица, о убијеним Србима – ништа. Само о „величанственој победи“ хрватских снага над „побуњеним Србима“.Kолико год понекад тешко било, јер познато је да је грађански рат нешто најгоре што може задесити једну земљу, дужност новинара је да објективно извештавање са терена. Уколико се пише о ратним злочинима, о жртвама, треба оставити простора свима. Никако не треба фаворизовати једну страну.

На крају свега, шта је закључак? Недостатак објективности новинара највећих медија? Опште антисрпско расположење у свету? Озбиљна пропагандна машинерија у којој су Срби представљени као злочинци и једини кривци за сукоб? Недостатак емпатије за „другу страну“ и непризнавање српских жртава и, још горе, потпуно игнорисање постојања истих?

О томе ће суд дати будуће генерације.

(Србија Данас)

KOMENTARI16 коментара

 1. За Србију says:

  Kada shvatimo da nas proganjaju i ubijaju sluge demona, stvari će da nam postanu jasnije. Zar ne vidimo da živimo u svetu vladavine demona? U porobljavanju i nepravdi, u lažima i pljački, uništavanje čoveka i prirode. Apsolutno nemoralan svet, koji se odrekao Boga i svega što je Bog stvorio.

  • Velika Metla says:

   Не виде,јер они који су сами себе изабрали да буду вође народа,свештена лица,су САМО због личног интереса то шта су. А за њих је Бог поручио у Светом Писму врло јасно и прецизно шта их чека,јер крију Истину и Истинитог Бога од народа. И сам знаш Оче наш,и како у њему почиње молитва,"Оче наш који си на небесима нек све свети име твоје......",и кад их питаш а које то Име које треба да се свети ретко ко зна.

 2. Slobodanka says:

  Oluju je podržao SAD i ceo Zapad, zato ne čudi da ni danas njihovi mejnstrim mediji ne pišu objektivno o Oluji. Taman posla da napadaju sami sebe i svoje čedo. Zapravo nije im više bila potrebna ni Čehoslovačka ni Jugoslavija te su na vrhuncu moći napravili reviziju rezultata prvog i drugog svetskog rata. Šta su dobili podržavanjem ove nove-obnovljene NDH? Teritorija današnje Hrvatske iznosi 56.594 km2, i pored toga oko 32.068 km2 na moru. Dužina hrvatske obale je 1778 km. NATO članice su postale Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora. Dakle moćno svetski osvajaći-atlanti dobili su kontrolu nad celim severnim Jadranom. Južni Jadran imaju od ranije jer Italija je članica NATO-a od njegovog osnivanja 1949. Imaju severozapadno sredozemlje, a muči ih što nemaju severoistočno sredozemlje Krim, a i što nemaju Crno more samo pod svojom kontrolom. Nego Rusija stigne do istočnog Sredozemlja do obala Sirije, zatim i do obala severne Afrike koje takodje zapljuskuje Sredozemno more. Atlanti su celo Sredozemno more planirali samo za sebe jer oni tako idu u nova osvajanja sveta, najpre sa mora. Celo Sredozemno more imaće NIKAD. Vremenom postaće upitna i dosad izvršena osvajanja.

 3. Slobodanka says:

  Imali smo juče tekst: "ZAPADNI MEDIJI SU UNIŠTILI SRBIJU: Kako je laž postala istina, a NATO agresija na Srbiju – samoodbrana i humanitarna akcija". Prelistajte ga. Da bi raskomadali Jugoslaviju što im je bio glavni cilj morali su najpre kroz mejnstrim medije da naprave krivce-Srbe i sve one druge koje treba da zaštite. Kao pravi zločinci koji kriju svoj zločin zato ime bivše države Jugoslavija sada veoma retko pominju nego pričaju o nekakvoj ledini Zapadni Balkan. Moramo razlikovati naše unutrašnje nezadovoljstvo bivšom Jugoslavijom od razloga svetskih moćnika da unište tu državu. To ozbiljno shvatite, kao kretanje kroz minsko polje. Jer uništenjem te države stvorili su manje vazalne države koje su tokom raspada još dodatno oslabljene i zatim stavili su ih manje-više pod kontrolu i dosad su po njima pokupovali budzašto skoro sve što su hteli. Godine 1918 hteli su stvaranje Jugoslavije kao sanitarnog koridora prema Nemačkoj i SSSR-u (Rusiji). 70-tak godina kasnije su shvatili da im više ne treba ni Jugoslavija i zato su organizovali njen krvavi raspad, ne libeći se da i sami direktno učestvuju u tome. Zato danas preko ambasada i drugih moćnika stalno potpiruju medjusobne tenzije medju državicama nastalim na tlu bivše Jugoslavije jer za njih bi bila užasna katastrofa da Jugoslavija ponovo nikne kao feniks iz pepela. Ovakvo stanje u kakvom smo danas to je njihovo remek delo. Nakon tolikog njihovog truda taman posla da neko pokvari to njihovo "remek delo".

  • Ivana says:

   Sačuvaj nas Bože više bilo kad Jugoslavije pa zar bi GLUPI Srbi opet zajedničku državu s ustašama, balijama, poturicama, slovencima sve našim vekovnim koljačima? GLUPI srpski vladari nisu znali zaokružiti srpske državne granice i u njih ujediniti sve delove gde su Srbi bili većina. Kao šta su Baranja, Zadadni Srem, Slavonija, Dalmacija, Lika, Banija, Kordun, Srpska Crna Gora, Stara Južna Srbija titova i komunistička Makedonija. Nego se na srpskoj krvi i srpskoj deci i mladosti gradilo države drugima i to svima osim SRBIMA.

   • Slobodanka says:

    Čitaj pažljivije. Nigde u mom komentaru ne stoji da želim ponovno stvaranje Jugoslavije. Nego ovo: "Moramo razlikovati naše unutrašnje nezadovoljstvo bivšom Jugoslavijom od razloga svetskih moćnika da unište tu državu. To ozbiljno shvatite, kao kretanje kroz minsko polje. ..." Za male države nikad nije važilo da imaju samostalnu spoljnu politiku, a kamoli da samostalno naprave svoju državu. Čak i kad su medju državama pobednicama. Ne budi toliko narcisoidna, drska i osorna, stalno su ti nešto krivi Srbi iz Srbije, pa još se usudjuješ da napišeš da su glupi. A da ja tebi priložim spisak ozbiljnih tema s čime sve su oni nezadovoljni u vezi raznih izbora Srba van Srbije. Nakon prvog svetskog rata sile pobednice su kreirale nove države u Evropi, a tadašnji srpski vladari su mogli samo da slušaju šta im se predlaže. Pogotovu što tada medju pobednicama nije bila i Rusija (SSSR). Za nas NA bALKANU nikad nije bilo dobro da pravimo značajne istorijske dogovore kada je Rusija slaba. Čak i kad je ona jaka treba da budemo oprezni, a kad je slaba tek onda NE VALJA.

    • Ivana says:

     Ne podmeći glupačo nisu mi krivi SRBI no glupi Srbi ko ti zbog kojih nemamo državu nego uvek gradimo drugima (srpskim koljačima) umesto nama.

   • Gagi says:

    Mozda Ivana nisi znala, Kralj Aleksandar je mogao da napravi Srbiju jer je posle I rata oslobodio drzavu. Problem je bio Srpski narod koji bi ostao van te drzave, zbog toga je stvorena Jugoslavija da bi svi Srbi bili u jednoj drzavi. Nije Srpska vojska tada morala da marsira do Zagreba i Splita da bi imala svoju drzavu. Problem je II Jugoslavija, tu su Srbi prevareni prihvatajuci neke "oslobodioce" za koje se nije znalo ni ko su, ni sta su.Nisu Srbi tada posli za patriotom Djujicem koji ih je branio i stitio, posli su za nekom podmetnutom ideologijom i nepoznatim ljudima koji "nece da ih bace u jamu".Posle su ti "nepoznati" razvalili Srpski narod i obescastili sve njegove istorijske pobede i zasluge.Finale te prevare su bile 90-e god. kada su Srbi najzad debelo platili svoju zabludu, misleci da ce im katolicki komunisti progledati kroz prste sto su preziveli Jasenovac. Nazalost, danas jos postoje zabludeli Srbi koji nose obelezja te prevare i na sav se glas hvale svome ludilu i neznanju. Jos ce Srbi imati raznih muka od ovih prevaranata,nakotili se, puna ih je Srbija. Da to nije tako, fudbalskim klubovima Zvezda i Partizan bi davno promenili ime u neke dokazane Srpske junake a svom ideologu ne bi i dan danas nosili cvece zaogrnuti u crvenu maramu. Znaci, prevara Srpskog naroda se nastavlja, videcemo dokle.

 4. Slobodanka says:

  Korak po korak mi treba da izbacimo hrvatsku veletrgovinu trgovinu iz Srbije i hrvatske zemljoposednike iz Srbije i da smanjimo naš uvoz iz Hrvatske razvijajući sopstvenu proizvodnju ili orijentišući se na uvoz iz drugih zemalja. Isto važi i za Zloveniju.

 5. Slobodanka says:

  Hrvatske nikako ne bi bilo kao države da kritične 1918 nije se priključila Srbiji u prvobitnoj kraljevini SHS. Kad im treba etnički čista država onda može ubijanje i progon Srba, a a kad im treba zarada onda su itekako prisutni ovde. Jačajmo konstantno svoje moći i otklanjajmo ovakve grozne parazite sa sebe.

  • milanm says:

   Nije to bilo 1918, nego nesto kasnije, 1923, kada su ih Madjari naguzili financijski, pa su ih Srbi vadili iz dugova.

 6. Zub za zub! says:

  Ja jedva cekam kada ce se genocidna ustashka HR staviti pod starateljstvo a jos vise bi pozelio da nestane sa geografske karte. Nikad u istoriji nije postajala nekakva HR. To su pokrsteni Srbi, Vlasi sjedne strane a sdruge Madjari, Italiani, Arbanasi i Romi. Vidimo se u oslobodjenoj RSK od ustasha! Amin Boze pomozi.

 7. GoranSwe says:

  Svi komentari potpuno tacni Slobodanka. Zao mi je sto su mnogi propustili jako dobre analize i intervju sa Bokanom od juce, zbog bespotrebno bombasticnog naslova na portalu koji ne odrazava njegove analize.

 8. Ljutić says:

  Katolička Evropa je ostvarila konsenzus po pitanju Srba još u 12.veku.Uništenje kompaktne Srbske teritorije-najveće u istoriji, opisao je Danski katolički letopisac Sekst Gramatik. (Teritorije Velike Germanije-današnja Francuska, Danije-današnja Danska,Pomoranije-današnja Nemačka, Češka i poljska...} Detaljno je, po danima opisivao uništenje Srba i glavnog Srbskog grada-svetilišta na Baltiku, Arkone, na poluostrvu Rujan(danas nem. RUGEN). Elegantno su europejski oci taj genocid nad Srbima prekrsti li u 2.krstaški pohod, i - idemo dalje. Do današnjih dana."Oluja"je samo epizoda, ako se ne desi ono od čega se svi pribojavaju.

  • Gagi says:

   LJUTICU to je sve istorijska istina. Nama su katolici vise stete napravili u istoriji od Turaka. NIKADA nismo imali prijatelje na zapadu jer mo hriscanstvo primili pre njih i direktni smo im konkurenti.Zbog toga stalno istorijski atakuju na Rusiju a nas satiru kada stignu i imaju vremena da se bave nama. Nikada se nece smiriti dok ovaj prostor ne pokatolice. To im je vekovni plan jer je njihovo hriscanstvo jedino ispravno i jedino oni imaju direktnu vezu sa Bogom. Oni su podmetnuli komunizam i fasizam da bi sakrili svoje direktno ucesce u pokoravanju drugih naroda.U tome su uspeli, od nas hriscanskih domacina napravise komuniste proletere bez igde icega. Eto, danas smo svi proleteri jer Srbi nemaju vise nista, sve nam je oteto i rasprodato. Jos nas na sav glas ubedjuju korumpirane bitange kako su za nas dobre njihove unije i zajednice gde cemo ziveti kao u raju,samo je potrebno da prihvatimo istinu da su nas klali i ubijali zbog naseg dobra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u