ОВАКО ТРАМП ЖЕЛИ ДА ПОДЕЛИ КОСОВО

OVAKO TRAMP ŽELI DA PODELI KOSOVO

10 oktobra 2018

Američki predsednik ne priča uprazno. Nakon što je Donald Tramp preko visokopozicioniranih saradnika poručio da je za SAD razgraničenje Srba i Albanaca trajno i održivo rešenje, stratezi u Vašingtonu su napravili nacrt nove mape Kosova (pogledajte je u prilogu uz tekst).

Srpski telegraf ekskluzivno otkriva šta sadrži ovaj američki model rešenja za rasplitanje kosovskog čvora. Mapa, u koju smo imali uvid, već cirkuliše u diplomatskim krugovima.Ipak, može se pretpostaviti da je reč o radnoj verziji koja u razgovorima Beograda i Prištine može da pretrpi delimične izmene.

Izvor koji nas je upoznao sa sadržajem mape isti je onaj od kog smo dobili i objavili nekoliko važnih informacija o onome što se povodom Kosova zbiva u Beloj kući i Stejt departmentu. Sve se kasnije pokazalo kao tačno.

Srbija
Centralni deo Srbije

Četiri opštine na severu KiM – Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Teritorija sa posebnom zaštitom za Srbe

Radi se o seoskim sredinama i opštinama u Kosovskom pomoravlju, gde Srbi čine većinu ili ih ima u znatnom broju. To su sela oko Gnjilana, Ranilug, Parteš – Pasjane, Klokot – Vrbovac, Kosovska Kamenica i Vitina. Na toj teritoriji važio bi poseban režim zaštite Srba i oni bi bili organizovani u neku vrstu zajednice čija bi ovlašćenja bila definisana u dijalogu Beograda i Prištine. Imali bi pravo na specijalne veze sa Srbijom, nešto poput onoga što sada ima Republika Srpska. Međunarodna zajednica garantovala bi za poštovanje svih njihovih prava.

Kosovo

Sadašnja teritorija Pokrajine, umanjena za ono što pripadne Srbiji, plus deo Preševa, uzak pojas uz administrativnu liniju koji neće izlaziti na auto-put. U takvom raspletu, najverovatnije bi se Albanci koji žive u Bujanovcu i Medveđi, gde su manjina, preselili na Kosovo.

Deo Preševa i Bujanovac

Albanci se uzalud nadaju da bi mogli da dobiju celo Preševo, Bujanovac i Medveđu. Njima bi po ovom planu pripao samo mali deo opštine Preševo, uzak pojas, kao i deo opštine Bujanovac gde su Albanci većina.

Eksteritorijalni deo

Srpski manastiri i ostale svetinje na teritoriji Kosova i Metohiji dobili bi eksteritorijalni status. Osim u komunalnim pitanjima, ne bi imali nikakvih dodirnih tačaka sa kosovskim vlastima. Takav status, takođe, garantovala bi međunarodna zajednica.

Kako kaže ovaj diplomata iz jedne od zemalja EU, jedna od ključnih tačaka biće obezbeđivanje Putinove podrške.

– S druge strane, a to ne zna mnogo ljudi, unutar EU nije Berlin glavna prepreka podeli Kosova već su najveći kočničari Švedska i Luksemburg – navodi naš sagovornik.

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da bi iz ugla Srbije podela Kosova bila prihvatljiva, a kaže da je siguran da je većinska javnost na toj poziciji.

– Verovatno bismo se dogovorili oko linija podela. To svakako podrazumeva da nam pripadne sever Kosova, kao i eksteritorijalnost naših manastira i glavnih verskih objekata. To sigurno mnogima deluje malo, ali kad pogledate stanje na terenu, zasad nam ni to niko ne da.

ČVRSTA GARANCIJA

Prema rečima našeg sagovornika diplomate, Tramp i njegovi saradnici sigurni su da će obezbediti široku međunarodnu podršku za svoj plan podele Kosova.

– Poruka koju je pre nekoliko dana poslao Ron Džonson bila je savršeno vremenski tempirana i poklopila se sa trenutkom kada je u Vašingtonu usaglašena nova mapa Kosova. Trampu, Boltonu i službenicima koji se na nižim nivoima bave Kosovom jasno je da će biti otpora, pre svega unutar EU, međutim, budite sigurni da će strategija iza koje stane Tramp na kraju sigurno biti prihvaćena. Tako je bilo širom sveta, pa će i na Balkanu – objašnjava naš sagovornik.

REALNO I ODRŽIVO

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da nam Amerikanci sada bacaju pojas nade da ipak možemo da dobijemo nešto od Kosova. To je, kako navodi, bolje nego da ne dobijemo ništa, ali još nije dovoljno.

– Za mene bi bila smislena takva kompenzacija oko Kosova, da mi možemo da razgovaramo dalje o izvlačenju dela BiH, odnosno RS, jer RS najbolje branimo preko Kosova. Prema tome, ako se baš toliko hoće podela Kosova, onda moramo i mi da dobijemo neke jake garancije.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ponavlja da bi u ceo proces trebalo da se uključe i Kina i Rusija kao stalne članice Saveta bezbednosti.

– Tako bi čitava stvar dobila međunarodno utemeljenje. Eventualno korigovanje granica na ovim prostorima mora biti u cilju realističnog i održivog rešavanja, na miran i racionalan način, pošto nije upitna jedino granica između Srba i Albanaca.

(Republika)

KOMENTARI18 komentara

 1. Miroslav says:

  Budalaštine. Srbi su živeli na današnjoj teritoriji Hrvatske više od 1000 godina pa niko nije dao Srbima teritorju a ne ove smrde šiptari koji su se nakotili od 80' pa naovamo pa sad im se daje gde su oni većina.

  • draganznas says:

   srbi su ziveli i zive dalje u hr jer sve su ono nasa kopilad pokatolicena,srbi su bili uglavnom po celoj evropi za vreme milihu koji je poginuo 806 godine pre nove ere a vladao je gotovo celom nemackoa u to vreme nemaca nije ni bilo sem nekih sumskih ljudi.

 2. Miraš says:

  Najpre američko priznanje nezavisnosti Kosova iz 2008 godine uopšte nije u redu, ali o tome ćute tj. to kriju te još tvrdoglavo nastavljaju da njihovom štićeniku odredjuju i crtaju granice. Kravari se preterano i krajnje neukusno mešaju tamo gde im nije mesto i u šta se uopšte ne razumeju. Gori su od vola koji se uputio u tudje polje kupusa. Amerikancima je baš svejedno što npr. Manastir Gračanica će se do kraja naći u Velikoj Albaniji. Šta od govečeta i da se očekuje? Dobro da nisu bazu Bondstil izgradili u porti manastira Gračanica.

 3. Miraš says:

  Amerikanci sede na teritoriji tudje države i crtaju sebi čss ovsko čas onsko uzimsjući tudje kako im se kad prohte. Ama gorećeš Ameriko do neba u puno većim komadima nego što je Kosovo.

  • Miraš says:

   Amerikanci sede na teritoriji tudje države i crtaju sebi granice čas ovako čas onako uzimsjući tudje kako im se kad prohte. Ama gorećeš Ameriko do neba u puno većim komadima nego što je Kosovo.

   • Deda Micko says:

    Dace Bog.

 4. sergej says:

  Da ja sam za ovo što Tram zagovara ali pod uslovom da nam daju u Teksasu teritoriju kolika je Kosovo sa naftnim bušotinam !

 5. Nebeska Srbija says:

  Ne prihvatamo!Kosovo i Metohija su nasi,razgranicenje samo u Albaniji!

 6. trikornjanin says:

  Mislim da je nas prioritetni problem da se oduzme pravo Vucicu da pregovara o Kosovu (sledimo siptarski primer, oni po zelji menjaju pregovaraca). Onda bi narod u Srbiji dobio pravo da izabere pregovarace pa bi time Vucic bio oslobodjen razmisljanja o tom "problemu" a svi oni koji kidisu na nasu zemlju znali bi da za sagovornika imaju narod Srbije a ne jednog coveka. Vec je svima dozlogrdilo da slusamo sta to siptari zele, red je jednom da kazemo sta Srbija zeli i od cega mi ne odustajemo.

  • test01 says:

   Niko njemu nije ni dao pravo da 'pregovara', Covek je uzurpirao sve slojeve vlasti u Srbiji sto je tipican primer jedne diktature! Uostalom on nije ni dosao na vlast zato sto ge je narod izabrao. Glasanje je samo bacanje prasine u oci narodu, zapad ga je i postavio na vlast a on im je obecao odvajanje Srpskog KiM i on je to i odradio a sada trazi nacin da izbegne naslov najveceg Srpskog iz-dajnika koji je ikada postojao!

 7. milorad says:

  wow ode zlato iz šiptarske kvazidržave:)Ali Riđi će da dobije tel. poziv OVO JE MALO za Srbiju moraće da pomere te crtice malo južnije.a posle toga se šiptarija RASPada JER VIŠE NEĆ NJIHOVA "DRŽAVA" IMATI NIKAKVE SVRHE ZA NARUČIOCE POSLA. TOZLA BAKAR I JOŠ NEKE SITNICE OSTAJU U SRBIJI ČAK I SA OVAKVIM "GRANICAMA".

 8. Deda Micko says:

  Deda Trampe, mnogi su Kosovo delili, pa u sad u grobu, sto i tebi zelim, mamlaze kaubojski. Idi begaj.

 9. milunher says:

  Nema priznavanja Kosova .Kosovo je kolevka Srbije.

  • Deda Micko says:

   Neka se kreten Tramp prvo odeli od Melanije, da bi malo shvatio kako to ide. Mamlaz americki.

 10. opet ja says:

  Ma DOGODINE U PRIZRENU!!!

 11. Beli Orao says:

  Te genocid e treba protjerati i tom malom preostalom narodu Indijancima vratiti njihov kontinent,,,!!!

 12. Saša says:

  Šta se on petlja na tuđem kontinentu?

 13. petrovgrad says:

  Koja država, koji Šiptari. Oni su moneta za potkusurivanje. Koliko Šiptara ima na KiM. Prvi iosnovni uslov da se popišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *