ОВАКО ТРЕБА БРАНИТИ КОСОВО: Заветници изашли са стратегијом за очување КиМ!

OVAKO TREBA BRANITI KOSOVO: Zavetnici izašli sa strategijom za očuvanje KiM!

15 novembra 2017

Srpski sabor Zavetnici predstavio je prvu srpsku temeljnu sveobuhvatnu platformu o Kosovu i Metohiji koja nudi konkretna rešenja za krizu na Kosovu i Metohiji i obnovu suvereniteta Srbije u južnoj pokrajini.

Srpski sabor Zavetnici predstavio je prvu srpsku temeljnu sveobuhvatnu platformu o Kosovu i Metohiji koja nudi konkretna rešenja za krizu na Kosovu i Metohiji i obnovu suvereniteta Srbije u južnoj pokrajini.

Na konferenciji u Media centru govorili su član Predsedništva Zavetnika, Milica Đurđević, član Glavnog odbora i predsednik saveta za pravna pitanja, Danijel Igrec, i član Glavnog odbora i potpredsednik Saveta srpske dijaspore Stanislav Gašparovski.

Dokument pod naslovom “Pravni, geopolitički i bezbednosni aspekti srpskog pitanja na KiM” podeljen je u sedam celina koje obuhvataju političku i pravnu analizu državne politike prema KiM od 2000. godine do danas, geopolitičke promene u svetu i bezbednosne aspekte srpskog pitanja u južnoj pokrajini.

Član Predsedništva Zavetnika, Milica Đurđević otvorila je konferenciju za novinare podsećanjem da su Kosovo i Metohija u središtu politike Zavetnika još od njihovog osnivanja 2012. godine.

Ona je naglasila da je za Zavetnike jedino prihvatljiv dijalog o tome na koji način ćemo povratiti poluge suvereniteta na KiM, a nikako onaj koji ima za cilj da opravda nove ustupke u korist Prištine.

“U toku sastavljanja platforme Surinam je povukao priznanje, a Nigerija, najmnogoljudnija država Afrike, Uganda i Oman demantovali su Prištinu da su ikada podržali separatiste u Prištini. SAD i ostale države pokrovitelji tzv. Republike Kosovo suočavaju se činjenicom da njihov projekat propada. Oni više ne mogu da nađu na mapi nijednu državu koja je spremna da prizna secesiju naše južne pokrajine. Otuda i ovi permanentni pritisci na Srbiju”, istakla je Đurđevićeva.

Đurđevićeva je konstatovala da se geopolitičke prilike ubrzano menjaju i navela podatke američkog biznis magazina “Forbs” koji pokazuju da će do 2020. godine prijateljske države Rusija, Kina i Indija biti najveće ekonomske sile sveta.

“Srbija nema nijedan razlog da srlja u nekakve trajne istorijske sporazume sa Prištinom, jer je očigledno da ćemo u bliskoj budućnosti imati priliku da pred međunarodnom zajednicom adekvatno zaštitimo svoje interese” naglasila je Đurđevićeva.

Ona je ukazala da nema razloga da Srbija, koja je 1999. godine u veoma delikatnim uslovima na međunarodnoj sceni izdejstvovala Rezoluciju 1244 sada pristane na pritiske kada njene prijateljske države pre svega Rusija, Kina i Indija postaju svetski ekonomski i vojni lideri.

Đurđevićeva je navela da platforma sadrži analizu dosadašnjih poteza, daje predlog kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mera i predviđa reafirmaciju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kao temelj daljih pregovora. Ona je predočila i konkretne mere Zavetnika iznete u platformi koje se tiču suzbijanja separatizma u Pčinjskom i Topličkom okrugu.

“Za Srbiju je važno da radi na izgradnji tzv. tvrđave Sever, što podrazumeva otvaranje Koordinacionog centra za zaštitu teritorijalnog integriteta u Kosovskoj Mitrovici jer”, kako je istakla , “samo sa tih pozicija Srbija može da garantuje bezbednost Srbima severno i južno od Ibra.”

Platforma predviđa, između ostalog, i usvajanje Nacionalne strategije za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, redefinisanje odnosa sa EU i jačanje saradnje sa svim državama koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Đurđevićeva je poručila da će platforma u narednoj nedelji biti dostupna na brojnim svetskim jezicima, a delegacije Zavetnika o sadržaju platforme upoznaće ambasade država koje nisu priznale tzv. Kosovo, kao i one koje razmatraju povlačenje priznanja.

“Krenuli smo u kampanju promovisanja ove platforme uvereni da je ona temelj nove srpske politike prema KiM i sa željom da ona postane pokretač obnove naše državnosti”, zaključila je Đurđevićeva.

Magistar prava i član Glavnog odbora Zavetnika Danijel Igrec predstavio je ukratko istorijat pogrešnih poteza koje je Srbija napravila prema KiM. On je istakao da strateški temelj svih pregovora sa Prištinom mora da bude Rezolucija 1244 i naglasio da Srbija ni na koji način ne sme da pristane na članstvo tzv. Kosova u UN, jer bi to značilo de jure priznavanje secesije, koje Srbija kasnije ne bi mogla da povuče.

“Srbija mora iz defetističke i defanzivne da pređe u ofanzivnu ulogu i da u okviru trenutno postojećeg pregovaračkog procesa sa Prištinom pred EU ispostavi svoje zahteve čije ispunjenje smatra ključnim za dalji nastavak razgovora.  Očigledno je da pregovori u Briselu nisu zamišljeni kao dijalog sa ciljem da se postigne rešenje već isključivo kao okvir za razvlašćivanje Srbije na KiM.”, rekao je Igrec.

On je naveo da će Brisel i SAD pokušati da iznude od Beograda saglasnost za ulazak tzv. Kosova u UN što bi značilo de jure priznanje njegove nezavisnosti.

Zavetnici su pozvali na dalje jačanje vojnih kapaciteta Srbije objašnjavajući da je samo vojno jaka Srbija garant mira i stabilnosti i faktor odvraćanja mogućih agresija. Učesnici konferencije naglasili su da Srbija mora jasno da stavi do znanja da neće dopustiti nove pogrome i zločine nad srpskim narodom od strane velikoalbanskih ekstremista.

Stanislav Gašparovski naveo je da Srbija mora da krene u pravnu i diplomatsku ofanzivu i redefinisanje odnosa prema EU koja se očito pokazala neobjektivnom da koordinira daljim pregovorima.

“Dve trećine svetskog stanovništva nije priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a u poslednje tri godine više je država koje su povukle ili demantovale vest da su ikada podržale secesiju nego onih koje su je priznale.”, naglasio je Gašparovski.

Predstavljanju platforme prisustvovali su predstavnici ambasada Rusije i Sirije, narodni poslanik Ognjen Pantović, bivši ambasador Srbije pri UN Vladislav Jovanović, bivši ministar unutrašnjih poslova Vukašin Jokanović, predstavnici Kancelarije Republike Srpske u Srbiji i delegacije brojnih udruženja.

KOMENTARI2 komentara

  1. doktrina soka says:

    Da sve je to dobro,ali srpska vlada nema sposoban kadar u svojoj kuli, koji bi rezoluciju UN 1244, a odnosi se na suverenitet i celovitost R.Srbije,diplomatski i sa cinjenicama odbranio.Ili je nesto drugo "para vrti gde burgija nece".

  2. goran says:

    Svaka cast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *