ОВАКО ТРЕБА БРАНИТИ КОСОВО: Заветници изашли са стратегијом за очување КиМ!

ОВАКО ТРЕБА БРАНИТИ КОСОВО: Заветници изашли са стратегијом за очување КиМ!

15 новембра 2017

Српски сабор Заветници представио је прву српску темељну свеобухватну платформу о Косову и Метохији која нуди конкретна решења за кризу на Косову и Метохији и обнову суверенитета Србије у јужној покрајини.

Српски сабор Заветници представио је прву српску темељну свеобухватну платформу о Косову и Метохији која нуди конкретна решења за кризу на Косову и Метохији и обнову суверенитета Србије у јужној покрајини.

На конференцији у Медиа центру говорили су члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић, члан Главног одбора и председник савета за правна питања, Данијел Игрец, и члан Главног одбора и потпредседник Савета српске дијаспоре Станислав Гашпаровски.

Документ под насловом “Правни, геополитички и безбедносни аспекти српског питања на КиМ” подељен је у седам целина које обухватају политичку и правну анализу државне политике према КиМ од 2000. године до данас, геополитичке промене у свету и безбедносне аспекте српског питања у јужној покрајини.

Члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић отворила је конференцију за новинаре подсећањем да су Косово и Метохија у средишту политике Заветника још од њиховог оснивања 2012. године.

Она је нагласила да је за Заветнике једино прихватљив дијалог о томе на који начин ћемо повратити полуге суверенитета на КиМ, а никако онај који има за циљ да оправда нове уступке у корист Приштине.

“У току састављања платформе Суринам је повукао признање, а Нигерија, најмногољуднија држава Африке, Уганда и Оман демантовали су Приштину да су икада подржали сепаратисте у Приштини. САД и остале државе покровитељи тзв. Републике Косово суочавају се чињеницом да њихов пројекат пропада. Они више не могу да нађу на мапи ниједну државу која је спремна да призна сецесију наше јужне покрајине. Отуда и ови перманентни притисци на Србију”, истакла је Ђурђевићева.

Ђурђевићева је констатовала да се геополитичке прилике убрзано мењају и навела податке америчког бизнис магазина “Форбс” који показују да ће до 2020. године пријатељске државе Русија, Кина и Индија бити највеће економске силе света.

“Србија нема ниједан разлог да срља у некакве трајне историјске споразуме са Приштином, јер је очигледно да ћемо у блиској будућности имати прилику да пред међународном заједницом адекватно заштитимо своје интересе” нагласила је Ђурђевићева.

Она је указала да нема разлога да Србија, која је 1999. године у веома деликатним условима на међународној сцени издејствовала Резолуцију 1244 сада пристане на притиске када њене пријатељске државе пре свега Русија, Кина и Индија постају светски економски и војни лидери.

Ђурђевићева је навела да платформа садржи анализу досадашњих потеза, даје предлог краткорочних, средњорочних и дугорочних мера и предвиђа реафирмацију Резолуције 1244 Савета безбедности УН као темељ даљих преговора. Она је предочила и конкретне мере Заветника изнете у платформи које се тичу сузбијања сепаратизма у Пчињском и Топличком округу.

“За Србију је важно да ради на изградњи тзв. тврђаве Север, што подразумева отварање Координационог центра за заштиту територијалног интегритета у Косовској Митровици јер”, како је истакла , “само са тих позиција Србија може да гарантује безбедност Србима северно и јужно од Ибра.”

Платформа предвиђа, између осталог, и усвајање Националне стратегије за Косово и Метохију у Скупштини Србије, редефинисање односа са ЕУ и јачање сарадње са свим државама које нису признале самопроглашену независност Косова.

Ђурђевићева је поручила да ће платформа у наредној недељи бити доступна на бројним светским језицима, а делегације Заветника о садржају платформе упознаће амбасаде држава које нису признале тзв. Косово, као и оне које разматрају повлачење признања.

“Кренули смо у кампању промовисања ове платформе уверени да је она темељ нове српске политике према КиМ и са жељом да она постане покретач обнове наше државности”, закључила је Ђурђевићева.

Магистар права и члан Главног одбора Заветника Данијел Игрец представио је укратко историјат погрешних потеза које је Србија направила према КиМ. Он је истакао да стратешки темељ свих преговора са Приштином мора да буде Резолуција 1244 и нагласио да Србија ни на који начин не сме да пристане на чланство тзв. Косова у УН, јер би то значило де јуре признавање сецесије, које Србија касније не би могла да повуче.

“Србија мора из дефетистичке и дефанзивне да пређе у офанзивну улогу и да у оквиру тренутно постојећег преговарачког процеса са Приштином пред ЕУ испостави своје захтеве чије испуњење сматра кључним за даљи наставак разговора.  Очигледно је да преговори у Бриселу нису замишљени као дијалог са циљем да се постигне решење већ искључиво као оквир за развлашћивање Србије на КиМ.”, рекао је Игрец.

Он је навео да ће Брисел и САД покушати да изнуде од Београда сагласност за улазак тзв. Косова у УН што би значило де јуре признање његове независности.

Заветници су позвали на даље јачање војних капацитета Србије објашњавајући да је само војно јака Србија гарант мира и стабилности и фактор одвраћања могућих агресија. Учесници конференције нагласили су да Србија мора јасно да стави до знања да неће допустити нове погроме и злочине над српским народом од стране великоалбанских екстремиста.

Станислав Гашпаровски навео је да Србија мора да крене у правну и дипломатску офанзиву и редефинисање односа према ЕУ која се очито показала необјективном да координира даљим преговорима.

“Две трећине светског становништва није признало независност тзв. Косова, а у последње три године више је држава које су повукле или демантовале вест да су икада подржале сецесију него оних које су је признале.”, нагласио је Гашпаровски.

Представљању платформе присуствовали су представници амбасада Русије и Сирије, народни посланик Огњен Пантовић, бивши амбасадор Србије при УН Владислав Јовановић, бивши министар унутрашњих послова Вукашин Јокановић, представници Канцеларије Републике Српске у Србији и делегације бројних удружења.

KOMENTARI2 коментара

  1. doktrina soka says:

    Da sve je to dobro,ali srpska vlada nema sposoban kadar u svojoj kuli, koji bi rezoluciju UN 1244, a odnosi se na suverenitet i celovitost R.Srbije,diplomatski i sa cinjenicama odbranio.Ili je nesto drugo "para vrti gde burgija nece".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u