Овако у Кини решавају проблем мафијашких тајкуна

Ovako u Kini rešavaju problem mafijaških tajkuna

11 februara 2015

cvjdgf37hgdsjh-liu-han-600x377U mnogim državama, „rešenje“ za halapljive mafijaške milijardere koji izazivaju nejednakost i ruše ekonomiju jeste a) okrenuti leđa za trenutak, da tiranin može da pobegne i zakupi sebi neku zlatnu plažu ili b) povećati njegovo bogatstvo još više na osnovu quid pro quo.

Međutim, u Kini korumpirane milijardere tretiraju na mnogo jednostavniji način – usmrte ih.

Kako Telegraph izveštava, kineski milijarder, poznat po svojoj ljubavi prema kockanju, cigarama i luksuznim kolima, usmrćen je u ponedeljak kao deo Si Đinpingovog rata protiv korupcije.

Liu Han, četrdesetdevetogodišnji tajkun koji je nekada vredeo 5,5 milijardi evra, jedan je od pet kraljeva mafije koji je osuđen na smrtnu kaznu nakon optužbi za nošenje oružja i ubistvo.

Ovaj mafijaš je tiranisao lokalni narod i ozbiljno oštetio lokalnu ekonomiju i društveni poredak.

Pre svoje smrti, Hanu je dozvoljen poslednji susret sa svojom porodicom.

Liu Han je svoj novac zaradio na građevinarstvu i vremenom je postao predsednik Hanlong grupe, kompanije sa sedištem u Čengduu.

Tajkun, koji je vredeo oko 5,5 milijardi evra na vrhuncu svog bogatstva, bio je česta pojava u poslovnim novinama, često se hvaleći svojim dijamantskim satovima i silnim Bentlijima, Ferarijima i Rols-Rojsima.

Liu se u intervjuu za Wall Street žurnal 2010. godine hvalio da će kupiti milijardu tona uranijuma. „Liu Han uvek pobedi. Liu Han nikad ne gubi“, govorio je milijarder.

Međutim, njegov paralelni život „zlog gangstera“ zasenio je svo poslovno oštroumlje koje je posedovao.

Osramoćeni milijarder je uhapšen 2013. godine i osuđen na smrt prošlog maja, pri čemu ga je sud u Hubejiju proglasio šefom „društva svirepih gangstera“.

Priča se da je jedna od njegovih bandi posedovala tri granate, 20 pušaka, 677 metaka, 2.163 šaržera i više od 100 noževa.

U ponedeljak, državni mediji su usmrćivanje Liua predstavili kao najveću pobedu Si Đinpinga u ratu protiv korupcije.

Tajkunova mafijaška grupa je prepuštena zvaničnicima vlasti.

Ipak, skeptici veruju da je usmrćivanje milijardera samo jedno od poslednjih poglavlja političkog čišćenja rivala Đinpinga.

Liu je bio povezan sa Zu Jongkangom, osramoćenim bivšim šefom bezbednosti, koji je nedavno izbačen iz komunističke partije i koji očekuje presudu zbog korupcije.

Endrju Vedeman, politički naučnik koji proučava korupciju u Kini, rekao je da je Si Đinping prilično rizikovao, osuđujući moćnike poput Liua i Zua, bez dosuđivanja korupcije same partije.

„On šeta na kanapu“, rekao je profesor Vedeman za vođu komunističke partije.

Liu, koji je usmrćen zajedno sa svojim bratom i tri saučesnika, negirao je optužbe.

„Namešteno mi je“, ponavljao je Liu tokom cele prošle godine.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. dragomir says:

    Pa,bolje da je cutao i "krckao pare2 u mesto sto se exponirao u Sad-novinama!? Ipak je KP,"Big Bos",u Kini!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *