Оваква мржња према Српској православној цркви одавно није забележена, чак ни код усташа

Ovakva mržnja prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi odavno nije zabeležena, čak ni kod ustaša

2 oktobra 2015

Bojan Toncic 345

(na slici: Bojan Tončić)

Beogradski portal e-novine, poznat po gotovo nesagledivoj mržnji prema svemu što ima srpski predznak, objavio je tekst izvesnog Bojana Tončića, koji kipti od mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavlju uopšte. Znamo poštovani čitaoci Intermagazina da će mnogi od vas reći da ovako nešto ne zavređuje pažnju, da tu vrstu umnog poremećaja treba ignorisati. Možda ste u pravu, ali mi verujemo da se s vremena na vreme valja podsetiti kakve ideje, stavovi, bolesni umovi žive tu pored nas.

Na prostoru bivše Jugoslavije postoji desetak sajtova koje možemo da kvalifikujemo kao otvoreno antisrpske, s pozicija ustaške ideologije, militantnog islama, ali nijedan od tih sajtova nije se čak ni približio nivou mržnje prema Srbima koji svakoga dana, već godinama, možemo pronaći na e-novinama. Što kod takozvanih autora, predvođenih pomračenim umom spomenutog Bojana Tončića, što kod „komentatora“ ispod tekstova.

Javni tužilac u Beogradu nikada do sada nije reagovao na tekstove na portalu e-novine, iako je tamo bilo čak i poziva na ubistvo. Širenje mržnje kakvu gaje i svakodnevno internetom šire zaposleni u e-novinama, bez sumnje je krivično delo. Zašto tužilac okreće glavu? Ko štiti e-novine? Zbog čega? Konstatacija da se radi o umno poremećenim ljudima nije opravdanje.

Evo šta je najnovije izašlo iz ovog odvratnog legla. Tekst prenosimo u celini, s fotografijama i potpisima koje su upotrebljene kao ilustracija.

NE PRAŠTAJ IM, PAPO

Piše: Bojan Tončić

8ii8Sve je u slučaju posete poglavara Rimokatoličke crkve, koju neće doživeti niko od onih koji čitaju ovaj tekst, potpuno jasno – reč je kontinuitetu, nastavku dela zapovednika paravojne formacije Srpska pravoslavna crkva Gojka Stojčevića Pavla, koja je, od vremena invazije Srbije na susede, prerasla u budžetsku nevladinu, neoporezovanu i eksteritorijalnu organizaciju. Za koju ne važe Ustav i zakoni, pogotovu ne Krivični zakonik, i kojoj je državna kasa pobožno otvorena.Prethodni je patrijarh, naime, pozivajući se na šizmatične kupusare, nedvosmisleno odbijao da papa Ivan Pavao II (blaženi) poseti Srbiju (em papa, em Poljak); Irinejev (sadašnji patrijarh) kontinuitet leži u činjenici da mantijaši drže ključ posete, odnosno u tome da papa ne posećuje državu u kojoj ne može da razgovara sa verskim poglavarima. Irinej je, ne bez samozadovoljne bahatosti, te ostataka tradicionalne kolektivne suicidnosti, promrsio da „kao državnika naša država može da pozove uvek, mi se u to ne mešamo, ali ono što se nas tiče, smatramo da za sada, nije prilika da papa poseti našu crkvu“.8zz8Ne samo da je čelni mantijaš dozvolio, nego je smislio i podlu i pokvarenu igrariju koja se u prevodu naziva tvrditi pazar: „Mi kao Crkva ne bismo imali ništa protiv, nama bi čak bila i čast da primimo papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske proteran, a neki i danas žive kao izbeglice u teškim uslovima“, izgovorio je u intervjuu „Vestima“. Laže. Folirancija.Kakav zaokret, podsetimo se samo da je mantijaška bratija komandovala državnom proslavom 1700 godina od donošenja Milanskog edikta i da je Irinej tada rekao kako papi, zbog navodno svežih sećanja na Drugi svetski rat i velikog broja izbeglica iz poslednjeg/najnovijeg rata, vođenog pod zapovedništvom države i blagoslovom SPC, „niko ne bi mogao garantovati bezbednost“.Sada bi papa, tog napretka, bio bezbedan, jedini je problem u tome što ne može da dođe. Ili može. Ma, može, pravoslavci će se lako dogovoriti, zna SPC da je u interesu vernika, odnosno reketaških obveznika, da papa dođe, ali, evo, vidite, na primer, što bi se reklo, ne da ističem, Crkva i taj porez nesrećni o kojem se priča, to, nekako ne ide, može da se desi nešto neuputno (Pavle), pa penzije male, ni na daćama više nije mrsno k’o nekad, nema opela bez sina jedinca. Pa, tako kaži, pope, što da gubimo vreme. U redu je to, a i bogomolju na Vračarskom bregu ne završavajte, davaćemo za završne radove dok ne započnemo drugu, naravno, „Hram gradi nas“. Jeste, i doplatne marke i veronauka, to od Đinđića nije menjano. I verovojska, OK, ostaju pod vašom komandom.

Nije Irinej jedini, oglasio se i Sotona Risto, krucijalnom ekspozicijom: „Videćemo još…“.

I dosolio da je reč o pitanju za Sinod i za Sabor SPC. I, kao, ne zna da papa želi da poseti Srbiju: „Naravno, sve zavisi od želje samog pape. Sve će se znati kada bude doneto zvanično rešenje o tom pitanju“, reče ekskluzivu za Informer. To je, pretpostavljali smo i ranije, magična reč: rešenje.

Čak ni za ovaj tiražni dnevnik vladika – konzul nije hteo da saopšti svoj stav. „Nemamo pojma“, rekao bi Radovan III.

8tt8Ima još toga u Informeru (29. septembar), navodno neki vladika, zvuči realistično, traži da papa prvo ide u Jasenovac i Jadovno, i Staru Gradišku, i u Glinu, i na Pag, da kleči i moli oproštaj. Jer su i katolički sveštenici ubijali Srbe. Kakav manijak, garant je mnogo uticajan.

Izgleda da je reč o većinskom stavu u Sinodu, nagađa se u krugovima bliskim ovoj NVO; svaka je dijagnoza, ponajčešće defectus capitoli (glupost, opasna), ovde predugo tretirana kao većinski stav, u Crkvi, a i inače.

A i taj Franja, zapeo u Srbiju, pa u Srbiju. Među nama, ni to, blago rečeno, nije baš razmno. Ali, da ne otvaramo polemiku oko toga da li je verovati u boga razumno, pa da li je verovati u stanovništvo koje naseljava ove krajeve razumno. Posao, ali i misija, papa Franja bi da prenese ljubav, podrži humanost, ukori, oprosti (dobro, ovde nema šta, znamo to). Da vidi Patrijaršiju, Sabornu crkvu, pomenutu vračarsku nakazu, zašto ne i kragujevačku krstaču i rodno mesto svog malolitražnog ljubimca.

Neće na splavove, rijaliti ne gleda kad je najzanimljivije, rano leže.

Brate papo, ako misliš da praštaš, na pogrešnom si putu.

(tekst E-novina, priredio Intermagazin.rs)

KOMENTARI19 komentara

 1. Dusanka says:

  Strasno pravi fasisti i ustase u srcu jadnog izgubljenog Beograda fuj fuj i svi jadno sute niko ni rijeci da kaze protiv ovoga zla .Gotovo nema vise Srba u Srbiji zalost i tuga.

 2. mija says:

  Pre neki dan prolazim ti ja pored kuće jednog mog poznanika. Upoznali smo se davno, ali se nikad nismo zbližili, čak smo se i par puta posvadjali, ne sećam se oko čega, neka sitnica, verovatno, a jednom smo se i potukli i on posle zbog nečeg ostao bez oka, ali to više nije važno. Elem, prolazeći tako njegovom ulicom, poželim ja da svratim kod njega na kafu. Zazvonim mu na vrata i posle uvodnih fraza: "Zdravo", "Zdravo", "Šta radiš", "Ništa" itd. pitam ga: "Mogu li na kratko da udjem, ako imaš malo vremena". A on će meni drsko: "Izvini, brate, neka izbegla rodbina mi je ovde... nije zgodno... možda neki drugi put." Joooj kad sam ga opleo! "Sram te bilo, džukelo jedna mantijaška! Ti meni tako! Ja ti nudim čast da te posetim, a ti meni "nije zgodno"! Volino! Probisvetu! Sotono jednooka!" On zaprepašten, samo trepće onim jednim preostalim okom i ništa ne govori. A šta i da mi kaže, kad zna da sam u pravu.

 3. Lala says:

  A on meni ,a ja njemu , a oni nama... Retko vidim " JA SEBI" ( na žalost).

 4. mija says:

  Dosta je bilo srpskog "Ja sebi". To ćeš sve redje vidjati.

 5. zlatiborski ovan says:

  Javni tužilac u Beogradu nikada do sada nije reagovao na tekstove na portalu e-novine, iako je tamo bilo čak i poziva na ubistvo. Širenje mržnje kakvu gaje i svakodnevno internetom šire zaposleni u e-novinama, bez sumnje je krivično delo. ///////// A ona Svetlana Slapsak, je na Pescaniku Srbe nazvala "narod lazova" naravno da ne reaguje, kad kod Srba ne postoji gradjanska svest, a i tuzilastvo je izabranu na osnovu negativne selekcije

 6. Miloje Smiljanic says:

  Pod ovakvim diktatorom nije nikakvo cudo sta nam se desava i sta nam se nece dogoditi.Ovo je sve luda do budale, budala do prostaka itd.Anarod ko zavezana vreca cuti .Dokle!!!!!

 7. otac Satarije says:

  Kromanjonac vatikanac grokće, svinji je to posao

 8. Milan Stevanovic says:

  Ovo je neverovatno. Ko su ti ljudi? Na čemu su? Ta mržnj mora odnekud da dolazi. Ovo su monstrumi. Pogledajte samo te konstrukcije, kipti od usijane mržnje. Ma kakve ustaše, ovo je gore od ustaštva. Obratite pažnju na Tončićev pogled, govori više od teksta. Taj se neće smiriti dok je poslednjeg Srbina u životu.Umreće u paklenoj mržnji prema svemu što je srpsko. Da li je moguće da u Beogradu postoji ovakvo zmijsko leglo. Odvratni gmazovi.

 9. Aleksandar says:

  Naravno da u Beogradu postoji ovakvo, kako rekoste, "zmijsko leglo". Beograd već odavno nije srpski grad. A što se tiče papine eventualne posete - šta će on u Srbiji, kad već desetak vladika radi za njega, to nije nikakva tajna. Pitanjima vere ne bave se ni on, ni naš Irinej. Otkako nema Pavla, pravog vernika koga su svi poštovali, kriza je još dublja.

 10. predrag mirković says:

  Zašto dozvoljavate da vas jedan debil (koji pokušava da bude novinar, a netalentovan je i nepismen) ovako iznervira. Tako kao on o Srbima misli većina Hrvata, jer tako uče u njihovim školama, crkvama, na Tompsonovim koncertima.Svuda diljem Hrvatske. Ne možete ih, pa ni ovog jadnika, urazumiti. Prođite zato pored njih kao da ih niste ni videli ni čuli. Setite se pritom one narodne: "Pas laje, vetar nosi"

 11. Zakon says:

  Odlican primer zasto moramo Zakonom zabraniti sve zapadno finansirane NVO koje po nalogu zapada rade protiv interesa nase drzave i naseg naroda

 12. Aleksandar says:

  . 1. Jovo Knin izgleda da će ipak Srbi iz Dalmacije morati doći u Srbiju i riješiti jedan problem.” Kao što ste rešili svoje probleme?! Vi ste oduvek voleli da uzimate nekakvu pozu branilaca srpstva. Nemojte nas više braniti jer nećemo podneti! 2. Zakon moramo Zakonom zabraniti sve zapadno finansirane NVO koje rade protiv interesa naseg naroda" Slažem se s vama u potpunosti. Zakon mora da postoji. To nije nikakvo narušavanje slobode govora, već sprečavanje zloupotrebe slobode.

 13. Za Srbiju says:

  Mene samo čudi da ova spodoba hoda Srbijom.

 14. Goran Vojvodic says:

  Gospode , oprosti njemu , toncicu , svim ustasama I samom papi ... ne znaju sta cine .Braco I sestre Srbi , ne dajte da vam I jedan trenutak vasih dragocenih zivota zatamne bolesne misli ovog jadnog olosa . Pomolite se za ovog mucenika , da my Gospod da malo pameti. da bar ne skonca kao crv . Ovakvih je uvek bilo, uvek ce ih biti, I mi ih besom necemo uciniti da nestanu .Ovaj I njemu slican otpad oglodace kosti sami sebi , ne pridavajmo im vaznosti ... Vratimo se ,SRBI, Veri Pravoslavnoj ,Svetoj Liturgiji i Postu I Molitvi I jedinom nasem prijatelju , jedinom nasem Spasitelju , Hristu Bogu I Svetom Savi. Blago majci koja Savu rodi , blago Srbima dok ih Savo vodi . S Verom u Boga , za Krst Casni I Slobodu Zlatnu . Da nam dobri Bog svima da dobra koliko zasluzujemo I koliko nam treba .

 15. Goran Vojvodic says:

  Ne pravite braco of jada junaka , s ovim se zlom ni cizma ne prlja ... Treba ga pustiti da se sam u sopstvenom smradu ugusi ...

 16. Goran Vojvodic says:

  Bog to dobro dao junace , ne protivim se , ti uradi kako mislis , sacekacemo da cujemo kad si ga isprebijao , ne zelim da ovaj skot bude razlog prepirke medju nama , rekao sam moje misljenje , cenim I postujem tvoj stav . ovo je moje pravo prezime brate Srbine , ne stavljaj ga u kvacice I navodnike , hvala brate .

 17. Paštrović says:

  Vojvodiću, (evo, bez apostrofa) možda ti nećeš da imaš a ni familija tvoja bilo kakve probleme ako javno daješ svoje ime na ovim portalima koje prate sve špijunske organizacije... osim srbskih, dabome. Ja mogu da imam grdnih muka, pa još pride i da moji nedužni ukućani plate možda i glavom ako lanem nešto što nikako i nikad nijesam smio. A lanuo bih, itekako. No, da skratim: ja sam vjerovatno jedini Srbin koji je za više od 5-6 godina uporno i svakog dana kačio srbsku zastavicu na "pendžer" od auta. Vozim ti ja tako, kad direktno na mene ide teretnjak. Da me skrka namrtvo, to ti je. Ja malo drknem ivičnjak, stanem, izadjem, bačim pogled prema vozaču i kabini, kad tamo?... ogromna šiptarska zastava!? Pošto sam bio očevidac šiptarske proslave nezavisnog Kosova, pred kanadskim parlamentom u Otavi, odma' sam shvatio da, po kanadskim mjerilima, taj Arnaut može nekaznjeno i da me UBIJE. Sasvim sam siguran da bi sud potpuno shvatio njegovu "mučeničku" reakciju kad je vidio omrznuti fašistički barjak. Pa... nijesu njih, nego su nas bombardovali 77 dana. Zaboravili smo, srbska stoka, da su nas bombardovali ovi isti i one 1944., i pomlatili još i više no što ih je pomlaćeno 1999. Više ne kačim zastavicu.

 18. Goran Vojvodic says:

  Cuvaj se brate , nije lako Srbovati u toj dalekoj , prekookeanskoj tudjini . Nemoj se ljutiti , nije to dobro ... Pozdrav tebi I tvojim ukucanima brate moj , iz te iste Kanade u kojoj je tako opasno.Olosa ima svuda ali ima i dobrih ljudi .Ne treba ovo da bude izliv besa , bila je namera da se ovde ostavi komentar I podrska SPC I nasem pravoslavnom narodu . bar ja tako mislim .Rec i govor se mnogo dalje i jace cuju od laveza ,mlad si ti , verovatno , cim se tako lako razestis i planes ...Oprosti mi , molim te , ako sam te cim uvredio , nije mi bila namera . Neka Bog da Mira , srece I spokojstva tebi I tvojoj porodici . Necu nastaviti , odmicemo se od teme I od namere ...

 19. Svetislav says:

  Samo oslobodjen Beograd, Srbiju spasava!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *