ОВАКВОГ НЕПРИЈАТЕЉА НИКАДА НИЈЕ ИМАО: Трампу прети најгори сценарио

OVAKVOG NEPRIJATELJA NIKADA NIJE IMAO: Trampu preti najgori scenario

9 maja 2020

Samo šest meseci preostaje do predsedničkih izbora, a očigledno je da dva kandidata nisu imala jednak položaj u igri, piše „Euractiv“ i pita se „može li Bajden srušiti Trampa nikad viđenom kampanjom iz kućne izolacije“.

Dok je trenutni predsednik SAD-a Donald Tramp svakodnevno stupao pred medije na pozornicu uz članove radne grupe za borbu protiv kovida 19, Džoa Bajdena je pandemija ostavila gotovo u senci.Podrška Bajdenu je u početku odgovora na zdravstvenu krizu u martu rasla naspram Trampa. Više nego očigledno je bilo da su svakodnevni Trampovi blamirajući istupi odvratili mnoge birače u strahu za vlastiti život, piše ovaj portal. Ali strah za vlastiti život je sa 30 miliona nezaposlenih Amerikanaca usred koronakrize prešao sa zdravstvene na ekonomsku sferu.

Protesti koji su pozivali na otvaranje zemlje ponovno su ojačali Trampa. On se nije možda pokazao najboljim za vođenje zdravstvene krize, ali mogao bi se pokazati boljim za vođenje one ekonomske prilikom koje radnike ohrabruje da se osećaju kao ‘’ratnici’’ dok izlaze na posao i time pokreću ekonomiju.

Popularnost kandidata možda najbolje pokazuje anketa Rojtersa/Ipsosa objavljena u utorak 5. april. Trenutno bi 43% posto registrirovanih birača podržalo Bajdena, dok bi njih 41% podržalo Trampa. Bajden je vodio sa 6 postotnih bodova u sličnoj anketi prošle nedelje, i s 8 bodova u anketi provedenoj od 15 do 21. aprila. Prema anketi, 45% Amerikanaca odgovorilo je da je Tramp pogodniji za otvaranje radnih mesta dok njih 32% smatra Bajdena boljim kandidatom. Njih 37 posto bi odgovor na pandemiju koronavirusu prepustilo Trampu, a 35 posto javnosti Bajdenu.

Čuva ga Tajna služba

U izolaciji, daleko od birača i odvojen od glavnih stratega Bajden dane socijalne distancije provodi u svom domu u Skrantonu, gradu u saveznoj državi Pensilvaniji. Čuva ga Tajna služba, a par pouzdanih saradnika pomaže mu u svakodnevnim aktivnostima. Retki posetioci nose zaštitne maske i rukavice. Kandidat demokrata, koji je služio kao potpredsednik u vrijeme mandata Baraka Obame suočava se s najtežom krizom koju nije iskusio niti jedan raniji kandidat u predsedničkoj kampanji. On ne može putovati kako bi nastavio klasičnu kampanju, njegovi saradnici ne mogu promovisati program od vrata do vrata niti održavati kampanjske nastupe.

Ali to nije sprečilo 77-godišnjeg Bajdena da svoju kampanju pretvori u virtualnu te da se redovno javlja putem društvenih mreža.

Bajdenu ne predstoji samo test definisanja agende već i komuniciranja jer upitno je dopiru li njegove objave do starijih birača koje je osvojio na predizborima u ‘’analognoj kampanji’’. Iako je Bajden dosegao veliki broj pratilaca na mreži i dalje postoji digitalni jaz između dvojice kandidata.

„Wall Street Journal“ se pita može li Bajdenov digitalni bataljon postići Trampov nivo u šest meseci? On ima 1,9 miliiona sledbenika na Fejsbuku i 5,3 milijuna na Tviteru. Tramp ima oko 15 puta više sledbenika na obe platforme – 29,2 miliona i 79,4 miliona Tramp je imao sedam puta više interakcija na društvenim medijima – 620 milionanaspram 87 miliona kod Bajdena. Druga Trampova brojčana prednost je ona finansijska. Tramp i dalje raspolaže sa 187 milionadolara više za kampanju.

(B92)

KOMENTARI4 komentara

 1. SiNiša says:

  Prvo: pogrešan naslov! Drugo: Siroti Bajden. Neka ga poseti AV i neka mu uruči koji, a naš, milion potpore. Zašto? Zato što je pametan.

 2. šiško says:

  Ako je bajdenov izborni tim namerno povukao bajdena u izolaciju, učinio je jako pametno, jer njihov kandidat uživo deluje jadno, nema šta da kaže, a ako i ima, ne ume to da iskaže, sav je spetljan i smeten, kao s kruške pao. Iz kontrolisanih uslova izolacije sigurno deluje mnogo bolje. Mada mislim da mu nikakvi trikovi ne mogu pomoći da pobedi. On jednostavno nije za tu funkciju. Nema ni jednu potrebnu osobinu.

 3. rodja says:

  "verujem clanku koji je napisao b92, i mnogo mi je žao bajdena, hantera i ostalih"!!! bajden je u kućnom pritvoru, zato ga i cuva tajna sluzba, a korona je samo paravan dok ne pocne sudjenje za ucene, mito korupciju i "ostale odlike americke demokratije".

 4. Opljačkani penzioner says:

  Srbomrzac Bajden ima nesumnjivu podršku B 92, na kome su gostovali Čedomir Jovanović, glavni predvodnik petooktobarskih pučista, koji je danas jedan od najbogatijih političara u Srbiji, a nije imao pas zašta da ga ujede, i najveći SNS bot Nebojša Krstić, koga Vučić plaća višemilionskim iznosima izvučenih iz džepova opljačkanih penzionera. Naravo, nije zanemarljiva ni podrška samog Vučića Bajdenu, koga je na beogradskom aerodromu dočekao hlebom i solju, a ovaj albanski lobista prošao pored srpske zastave a da je nije ni pogledao, dok je albansku u Prištini ljubio. Posle ga je odveo u Skadarliju i kupio mu srpske "opančiće na kljunčiće", u kojima će imati priliku igrati za sva zla koja je naneo ne samo Srbiji, nego i Ukrajini, ali i svugde gde je promolio svoj nos. Bajden je predstavnik "duboke države" koja ima šanse da dobije nove izbore isto koliko i igrač LOTO-a koji nije uplatio listić. Koliko mi se čini Bajden je jedan od predstavnika "duboke države" protiv kojih je podneta tužba (Gejtsa, Klintona, Soroša i ostalih "dobrotvora"), pa je Vučić opet požurio da mu preko Ane Brnabić donira dva miliona evra SZO za pripremu vakcine kojom će čipovati stanovnike Srbije kao stoku. Eno mu ispred Skupštine Srbije štrajkuje glađu narodni poslanik prof. Miladin Ševarlić jer mu Maja preletačica nije dozvolila da iznese nameru Vučića da prizna nezavisnost Kosova na celoj teritoriji, što su njegovi mediji juče najavili navodeći navodnu izjavu ambasadora Rusije da je Rusija saglasna da se izmeni Rezolucija 1244, što je notorna laž, jer se u istom članku navodi da se sporazum Beograda i Prištine mora voditi u skladu sa Rezolucijom 1244, koja KiM statusno definiše kao sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije, isto kao i Ustav Republike Srbije, na koji je ovaj samoproglašeni najbolji student prava položio zaakletvu. Prof. Ševarlić je pustio i izjavu "vladaoca" kojom potvrđuje nameru iznetu u svojim manipulatorskim medijima. Biće da mu je preča zakletva data onima koji su ga "doveli" na vlast pa je postao malo više nervozan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *