ОВДЕ БИ МОГАО ПОЧЕТИ први оружани сукоб РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ

ОВДЕ БИ МОГАО ПОЧЕТИ први оружани сукоб РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ

12 јуна 2018

Арктички регион би могао постати нова зона војних тензија између Русије и САД, наводи се у извештају америчког Конгресног истраживачког центра.

Аутори овог документа су нагласили потребу за проширењем присуства америчке војске у том региону како би се “заштитили њихови интереси.“ У наредних неколико година, Пентагон планира да повећа број војних лица обучених за арктичке услове. НАТО је недавно признао да земље чланице овог савеза заостају у поређењу са руским арктичким капацитетом.У интервјуу, директор института за модерни државни развој, Дмитриј Солоников је истакао интересе САД у региону: “САД су већ изјавиле да имају велике интересе у Северноморском путу и да Северноморски пут не би требало да припада само Русији, већ да буде за међународну употребу, то јест, да га контролишу САД.“

Заиста, Солоников тврди да је ово наставак тврдњи да Русија илегално поседује минералне ресурсе у тој области, и захтева да се они предају међународној заједници, тако да територија Арктика буде отворена за све земље ради заштите минералних ресурса, слободу пловидбе и трговине.

“Ово крије стратешке циљеве подржане одређеним војним способностима, конкретно НАТО способностима с једне стране, и руским са друге стране. Кина је такође заинтересована за арктички регион и покушава да учествује у том програму. Кретања око Арктика расту свакодневно пред нашим очима,“ истакао је аналитичар.

Солоников сматра да је војно присуство Русије оправдано јер земља мора штитити своје интересе. Још једна кап тензија је додата од стране будућности Гренланда који би, уколико жели да се отцепи од данске владавине, постао суверена држава која би морала да одлучи ком ће се блоку придружити, које ће структуре бити део, и коју ће спољну политику усвојити.

“Данска ће изгубити свој пут у арктички регион и права, али ће се појавити нова земља – потенцијални савезник разним играчима,“ рекао је он.

Другим речима, Арктик све више постаје жариште на глобалној геополитичкој шаховској табли за старе и нове актере.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI4 коментара

  1. Miraš says:

    Што Американци не направе себи северни морски пут изнад свог дела северно америчког копна па нека тако стигну до севера Тихог океана? Зашто морају да преузимају контролу изнад евроазијског континента, а посебно изнад дугачког севера Русије? Arktik ima oko 26 miliona km² i obuhvata severni ledeni okeаn ( ледена вода чини 2/3 od te površine) i joш s jedne strane delove копна evropskog i azijskog kontinenta a s druge strane су делови kopnа Severne Amerike. Док Северни морски пут је непосредно изнад територије Русије и повезује северни европски део Русије од Мурманска па до лука на Далеком истоку. То је за Русију значајно краћи и економичнији пут него да иде на југ до Суеца па у Тихи океан и онда још има доста воденог пута до руског Далеког истока, али је пловидба северним морима и ризичнији пут. Значи кад Американци траже баш тај руски Северноморски пут онда желе да и са те стране контролишу Русију тј. да стегну анаконду око Русије и са Севера, а у том делу сем пута има и значајних природних ресурса.

  2. pkdt says:

    Ako će gde izbiti, izbitće na Kosovu..

  3. Hruscov says:

    A gde je tu velika Srbija, alooo?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u