ОВДЕ БИ МОГАО ПОЧЕТИ први оружани сукоб РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ

OVDE BI MOGAO POČETI prvi oružani sukob RUSIJE I AMERIKE

12 juna 2018

Arktički region bi mogao postati nova zona vojnih tenzija između Rusije i SAD, navodi se u izveštaju američkog Kongresnog istraživačkog centra.

Autori ovog dokumenta su naglasili potrebu za proširenjem prisustva američke vojske u tom regionu kako bi se “zaštitili njihovi interesi.“ U narednih nekoliko godina, Pentagon planira da poveća broj vojnih lica obučenih za arktičke uslove. NATO je nedavno priznao da zemlje članice ovog saveza zaostaju u poređenju sa ruskim arktičkim kapacitetom.U intervjuu, direktor instituta za moderni državni razvoj, Dmitrij Solonikov je istakao interese SAD u regionu: “SAD su već izjavile da imaju velike interese u Severnomorskom putu i da Severnomorski put ne bi trebalo da pripada samo Rusiji, već da bude za međunarodnu upotrebu, to jest, da ga kontrolišu SAD.“

Zaista, Solonikov tvrdi da je ovo nastavak tvrdnji da Rusija ilegalno poseduje mineralne resurse u toj oblasti, i zahteva da se oni predaju međunarodnoj zajednici, tako da teritorija Arktika bude otvorena za sve zemlje radi zaštite mineralnih resursa, slobodu plovidbe i trgovine.

“Ovo krije strateške ciljeve podržane određenim vojnim sposobnostima, konkretno NATO sposobnostima s jedne strane, i ruskim sa druge strane. Kina je takođe zainteresovana za arktički region i pokušava da učestvuje u tom programu. Kretanja oko Arktika rastu svakodnevno pred našim očima,“ istakao je analitičar.

Solonikov smatra da je vojno prisustvo Rusije opravdano jer zemlja mora štititi svoje interese. Još jedna kap tenzija je dodata od strane budućnosti Grenlanda koji bi, ukoliko želi da se otcepi od danske vladavine, postao suverena država koja bi morala da odluči kom će se bloku pridružiti, koje će strukture biti deo, i koju će spoljnu politiku usvojiti.

“Danska će izgubiti svoj put u arktički region i prava, ali će se pojaviti nova zemlja – potencijalni saveznik raznim igračima,“ rekao je on.

Drugim rečima, Arktik sve više postaje žarište na globalnoj geopolitičkoj šahovskoj tabli za stare i nove aktere.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

  1. Miraš says:

    Što Amerikanci ne naprave sebi severni morski put iznad svog dela severno američkog kopna pa neka tako stignu do severa Tihog okeana? Zašto moraju da preuzimaju kontrolu iznad evroazijskog kontinenta, a posebno iznad dugačkog severa Rusije? Arktik ima oko 26 miliona km² i obuhvata severni ledeni okean ( ledena voda čini 2/3 od te površine) i još s jedne strane delove kopna evropskog i azijskog kontinenta a s druge strane su delovi kopna Severne Amerike. Dok Severni morski put je neposredno iznad teritorije Rusije i povezuje severni evropski deo Rusije od Murmanska pa do luka na Dalekom istoku. To je za Rusiju značajno kraći i ekonomičniji put nego da ide na jug do Sueca pa u Tihi okean i onda još ima dosta vodenog puta do ruskog Dalekog istoka, ali je plovidba severnim morima i rizičniji put. Znači kad Amerikanci traže baš taj ruski Severnomorski put onda žele da i sa te strane kontrolišu Rusiju tj. da stegnu anakondu oko Rusije i sa Severa, a u tom delu sem puta ima i značajnih prirodnih resursa.

  2. pkdt says:

    Ako će gde izbiti, izbitće na Kosovu..

  3. Hruscov says:

    A gde je tu velika Srbija, alooo?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *